HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2011 Cumartesi - 10:58

Çam kese böceği sorun değil çözüm oluyor

Ormanlarda özellikle de Ege’nin çamlıklarında ağaçlara büyük zarar veren, mücadele için milyonlarca lira harcanan çam kese böcekleri, iki önemli projeyle ekonomiye kazandırılıyor.

Çam kese böceği sorun değil çözüm oluyor

Fatih Yapar/ Egedesonsöz - Ormanların yangınlardan sonra karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike olan çam kese böceği ile mücadele yöntemleri devam ederken müjdeli bir haber daha geldi. Her yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaları yapılan ve bölge müdürlüklerine mücadele için kaynaklar aktarılan çam kese böceği mücadele sorununda yeni bir gelişme yaşandı. Biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerle mücadeleye devam edilirken sorunun büyük olması avantaj getirdi. TÜBİTAK ile ortak çalışma yapan Orman Genel Müdürlüğü, çam kese böceklerinin ürettiği örümcek ağına benzeyen yuvanın etrafını saran beyaz yapıyı tekstil alanında kullanmak için girişim başlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle çalışmaları başlanan projeye Ankara’da bulunan üniversitelerin tıp fakülteleri de destek verecek.
 
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI
TÜBİTAK’ta yapılan araştırmalara göre çam kese böceğiyle mücadele eden orman görevlilerinin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmadığı ortaya çıktı. Mücadele döneminde çok tehlikeli oldukları için ancak özel elbiselerle müdahale edilebilen çam kese böcekleri sağlık alanında da yeni bir çığır açmış olacak. Orman görevlilerinin durumundan yola çıkan genel müdürlük TÜBİTAK ile çalışmalarına başladığı proje ile çam kese böceğinin yuvasının etrafından bulunan beyaz pamuksu yapıdan giysi üretecek. Bu giysiyi giyen başta bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, engelliler ve yaşlıların soğuk algınlığı ve gribal rahatsızlıklara yakalanma oranı en aza indirilecek.
 
SAVUNMA SANAYİ SIRADA
Latince adı Thaumetopoea pityocampa olan Çam Kese Böceği’nin tırtılını yiyen ve ormancıların terminatör adını taktıkları Calosoma Sycophanta adlı predatör yırtıcı ve parçalayıcı böceğin üretilmesine devam ederken bir projenin daha yürürlülükte olduğu ortaya çıktı. Kızılçam, Karaçam, Sarıçam, Fıstık Çamı, Lübnan Sediri ve daha birçok ağaçta çok ciddi oranda tahribata neden olan çam kese böceğinin yuvasının sert olduğundan yola çıkan genel müdürlük ayrı bir çalışma başlattı. TÜBİTAK’ın, Orman Genel Müdürlüğü ile çalışmalarına başladığı daha sonra ‘kimse duymasın’ gerekçesiyle tek başına yürüttüğü projede ise savunma sanayi yer alıyor. Ormancıların kapalı ve çok sert olan çam kese yuvasını açmak için bazen bıçak kullanmasından yola çıkan yetkililer çelik yelek üretimi için düğmeye bastı. Kullanılan çelik yeleklere göre gayet hafif ve kullanışlı tasarlanan kurşun geçirmeyi önleyen yelekler için ise Bursa’nın Uludağ ilçesinde bulunan ormanlardan numune toplandığı öğrenildi.
 
BAKANLIK DOĞRULADI
Her yıl devletin kasasından milyonlarca liraya mal olan harcamaların yapılmasına neden olan çam kese böceklerini avantaja çevirme çalışmalarının başladığını ifade eden bakanlık ve genel müdürlük yetkilileri iki projeyi de doğruladı. TÜBİTAK’ın yürüttüğü bakanlığın da destek verdiği iki proje önümüzdeki aylarda olgunlaştığında kamuoyuna duyurulacak.
Yetkililer, çam kese böceğinin beyaz görüntüsünün altında çok sert bir maddenin yer aldığını, yuvaların bıçaklarla bile açılmadığını, şu ana kadar çalışmalarda somut gelişmelerin elde edildiğini ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HÜSEYİN AHMETOĞLU 16 Temmuz 2011 Cumartesi 21:41

ALLAHIN yarattığı hiç bir şeyin zararlı olmadığı anlaşılıyor ve anlaşılmakta.hala ALLAH'IN yolunu bulamayanlara duyurulur

Yorumu oyla      15      6  
Hasan Vardar 16 Temmuz 2011 Cumartesi 12:41

Süperrrrrr.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siirt'te hain saldırı: 1 şehit
Siirt'te polis devriye görevi yapan polis otosuna düzenlenen silahlı saldırıda ...
Kahraman pilotlara son görev
İzmir'de eğitim uçuşu sırasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Hasan Öztürk ...
İzmirli taksicilerden anlamlı protesto
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı ...
 
Bornova'da koca dehşeti
Bornova Ergene mahallesinde H.D. 6 ay önce evlendiği eşini aralaralarında ...
Şehitlerimiz memleketlerine uğurlandılar
İzmir'de dün Güzelbahçe ilçesi açıklarında eğitim uçağının denize düşmesi ...
'Oğlumuz doktor hatasından öldü'
Gürsu ailesi, oğulları Haluk Gürsu’nun kaza geçirdikten sonra kaldırıldığı ...
 
UNESCO atılımı
UNESCO Balkanlarda Kadın ve Barış Komitesi üyesi Şehnaz Yılmaz, İzmir’e ...
Sigara gizlemeye devekuşu yöntemi
Tütün ürünlerinin görünmeyen yerde satışını öngören yönetmeliğin 7 Temmuz’da ...
Kavga pompalı tüfekle bitti
Konak’ta iki kişi arasındaki kavga kanlı bitti. Ü.M av tüfeğiyle Aytaç ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva