HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2011 Perşembe - 14:03

'Paramız yok diye ağlamayın'

İTB’nin 120. kuruluş yılı toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir’deki bankalarda 34 milyar liralık mevduat olduğunu açıkladı.

 Paramız yok diye ağlamayın

Soner Çağlar / Egedesonsöz - İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nin 120. yılı etkinlikleri kapsamında Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen ''120. Yıl Borsa Söyleşileri'' programına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Hedeflerine Doğru Yola Çıkan Türkiye: Nereye Odaklanmamız Gerekiyor?'' konulu bir sunum yaptı. Konuşmasında İzmir ile ilgili bilgiler de veren Hisarcıklıoğlu, banka mevduatlarına bakıldığında İzmir'deki mevduatın toplamının 34 milyar lira olduğunu belirterek, “Yani Allah'a çok şükür bankalarda iyi paranız var, 'Paramız yok' falan diye ağlamayın” dedi.

Konuşmasına oda ve borsa tarihinde ilk kez bir kadının başkan seçildiği İzmir Ticaret Borsası'nın bu yolda önderlik ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İzmir için ‘Batıya açılan kapı, öncü kent deniyor’ ya, Ticaret Borsası, başkanını kadın seçerek de bir öncülük yapmıştır. Odalar Birliği başkanı kadın olur mu? Olur. Ama ne zaman? Benden sonra, ben varken olmaz. Tabi bu işin esprisi” dedi.



EXPO 2020 İÇİN BİRLİK BERABERLİK VURGUSU
Dünyada İstanbul'dan sonra en bilinen kentin İzmir olduğunu, bu kentin tüm projelerini desteklediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “2015’te kaptırdığımız EXPO’yu 2020’de hep beraber alacağımıza inanıyorum. El birliği güç birliği yaparak EXPO’yu alacağız, İzmir’e Türkiye’ye kazandırma şerefine nail olacağız. EXPO 2020’ye ilk müracaat eden ilk şehir biziz. Bu bizim kararlılığımızı gösteriyor. Bir ilin valisi, belediye başkanları, oda ve borsa başkanları sivil toplum örgütleri bir ve beraber hareket etmek zorunda. Türkiye yılda turizmde elde ettiği gelirini sadece 6 ay içinde kazanma şansı olacaktır. Turizm gelirimizi iki misline katlama şansımız olacak. İzmir in kenetlenmesini rica ediyorum, başta cumhurbaşkanımız, başbakanımız, hükümet olarak destekleyeceklerini açık ve net olarak destekleyeceklerini ifade ettiler” şeklinde konuştu.

Çandarlı Limanı ve İzmir İstanbul otoyolunun kent için çok önemli olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu yatırımlarla kentin potansiyelini üçe katlayacağını söyledi. İzmir'de kanaat önderleri, siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin tek hedefe odaklanması, birbirlerinin ayağını çekmemesi, rekabetin kentin hedeflerine ulaşmasına engel olmaması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Her şeyde öncülük ediyorsunuz, 'Biz' demede de Türkiye'ye öncülük edin” dedi.

2010 yılında Türk özel sektörünün büyük katkısıyla büyümede yüzde 8,9'un yakalandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, üretim, ihracat, açılan şirket, protesto edilen senet gibi verileri değerlendirerek, hemen tümünde İzmir ve Türkiye bazında belirgin iyileşmeler olduğuna dikkati çekti.

34 MİLYAR LİRA PARANIZ VAR
Verilerin iç piyasada canlılığı gösterdiğini, banka mevduatlarına bakıldığında İzmir'deki mevduatın toplamının 34 milyar lira olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yani Allah'a çok şükür bankalarda iyi paranız var, 'Paramız yok' falan diye ağlamayın. Kişi başına mevduatta İzmir üçüncü, kredi kullanımındaysa beşinci sırada. İzmirli kendi tasarrufunun yüzde 90'ını tekrar İzmir'de kredi olarak kullanıyor” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun işsizlik olduğunu, toplam 5 milyon olan işsize iş bulmak ve her yıl istihdam hayatına atılan 750 bin gence iş yaratmak için Türkiye'nin minimum yılda yüzde 7 büyümesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun için de girişimciye, yatırıma ve meslek edindirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

“BECERİ 10’U İZMİR’E İYİ ANLATAMADIM”
Bu konuda da en önemli sorunun eğitimde yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, meslek liselerindeki eğitimin yetersiz olduğunu söyledi. Bu amaçla UMEM Projesi'ni başlattıklarını, proje kapsamında 106 milyon liralık harcamayla 111 meslek lisesine makine teçhizat alındığını belirten Hisarcıklıoğlu, 5 yılda 1 milyon işsizin eğitimden geçirileceğini, başarılı kursiyerlerin istihdamı halinde işveren sigorta priminin 4,5 yıla kadar devlet tarafından karşılanacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:“İzmirli akıllıdır, uyanıktır. Bu fırsatı kaçırmaması lazım. İzmir, bundan faydalansın. Ben İzmir birinci olur zannediyordum. Birinci değil. En çok uluslararası şirketler kullanıyor. Örneğin bu işten en çok faydalanan Ford oldu.”

CARİ AÇIK BAŞIMIZA İŞ AÇABİLİR
Türkiye ekonomisi için ikinci en önemli sorunun ise cari açık olduğunu, cari açığın toplam bütçe içindeki payının yüzde 6,6'ya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu konuda kısa ve uzun vadeli tedbirlerin gündemde olduğunu söyledi. Kısa vadede BDDK, Merkez Bankası, Hazine'nin aldığı tedbirleri doğru bulduklarını, ancak ilave tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yoksa bu bir risk unsurudur. Şu anda finanse ediyoruz, problem yok. Avrupa'nın durumuna gülüyoruz ama başımıza iş açabilir. Yunanistan, Portekiz, İspanya'nın ardından iki tane daha AB üyesi ülke bu krizin içine girebilir. Girerse bu sıcak para maalesef size gelmez, onlara gider. Onlara gittiği zaman ne olur ? 120 lira harcaman var, gelirin 100 lira, 20 lirayı bulamayınca ne olur? Kriz olur. Şu anda kriz olacak bir şey yok, para geliyor. Ama yarın Avrupa ülkeleri, krize girdikçe faizleri yukarı çıkartırsa, sıcak para bize gelmek yerine onlara gider.

Kısa vadede tedbirleri doğru buluyoruz. Uzun vadede tedbirler muhakkak Türkiye'nin cari açık verilen kalemlerde yatırım ve üretime gidiyor olması lazım. O sektörleri teşvik etmemiz lazım. 2010'da ara malı ithalatı yüzde 33 arttı. Bu ara malını bizim üretiyor olmamız lazım. Bunun tedbirini almamız lazım. Yeni teşvik politikamızı buna göre oluşturup ara malını üreten bir ülke konumuna gelmemiz lazım.”

TARIMIN ÖNEMİ
Hisarcıklıoğlu, dünya için en önemli tehdidin açlık olduğunu, tarımın öneminin hızla artırdığını, Türkiye'nin, dünyanın ekilebilir arazi büyüklüğü açısından ilk 10 ülke arasında yer aldığını, ancak bunu kullanamadığını ifade ederek, pamuğu örnek verdi.

Pamukta geçmişte ''tekstil öldü bitti, pamuğu bırakın kardeşim'' dendiğini, 1 milyon ton pamuk üreten Türkiye'nin üretimi 400 bin tona indirdiğini, ancak fiyatın 90 kuruştan 6,8 liraya fırladığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bize 'Bırakın pamuğu, tekstili' dediler. Al, bıraktık kardeşim ne oldu? Dünyada hiçbir malın fiyatı bu kadar artmadı. İthalat yapıyoruz, Kimin cebinden gidiyor bu? Hepimizin cebinden. Tarım artık karın doyurma işi değil, para kazanma işi oldu.''

Hisarcıklıoğlu, tarımda ölçek ekonomisine geçilmesi, arazi toplulaştırılmasının yapılması gerektiğini belirterek, arazilerin bölüne bölüne köylerden mecburi göçlerin başladığını ifade etti.

Dünyada Türkiye'nin batısının ekonomik krizlerle, güneyinin siyasi çalkantılarla boğuştuğunu, bu coğrafyada istikrarını koruyan bir Türkiye için iyi bir geleceğin bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ortak hareket edebilirsek bizim önümüz açık. Ama hepimiz ayrı baş çekersek o zaman bunların içinde biz de yok olur gideriz. Hepimiz aklımızı başımıza alalım. Altımızda siyasi kriz, batımızda ekonomik kriz. Bu hem tehdit hem fırsat'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefleyen bir ülkeye insani kalkınmışlık endeksinde 83, iş yapma kolaylığı endeksinde 65.liğin yakışmadığını, bu rakamların mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

YENİ ANAYASA
Yeni anayasa çalışmalarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yeni bir anayasa yapılmasını 11 yıldır TOBB olarak söylüyoruz. Allah'a çok şükür tüm siyasi partiler mutabakat içinde. Buradan tek isteğimiz kavga dövüş etmeden, birlik beraberlik içinde 74 milyonun mutabakat sözleşmesini yürürlüğe koymalarıdır.'' TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde bürokratik sistem de dahil köklü bir değişiklik beklentisi içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Türkiye'nin 12 Haziran seçimlerini olgunlukla tamamladığını, güçlü bir siyasi iktidarın ortaya çıktığını belirterek, ''Eğer bu döneme uzlaşmayla yeni bir Anayasa yaparak başlayabilirsek, ülkemizin önündeki en büyük psikolojik bariyerlerden birini aşmış olacağız. Bu dönemin başarısı, Türkiye'yi bölgesel güç olmanın bir adım ötesine taşıyarak küresel güç olma fırsatını yaratacak. Bunun için saha, seyirci, zemin, hava şartları her şey uygun. Takım olmayı başarabilirsek Şampiyonlar Ligi çok uzak değil. Yeter ki kademe hatasından ya da ofsayttan gol yemeyelim” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından davetliler, İTB'nin 120. yıl pastasını kestiler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İki teker’e ÖTV gazı
MOTED Genel Koordinatörü Canyoran, ÖTV'nin 250 cc'ye kadar olan motosikletler ...
‘Satın alma’ gücünde Komşu’dan gerideyiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satın Alma Gücü Paritesiyle Kişi Başına ...
Şok baskından, şok isimler
İMKB’deki operasyonun ardından şok isimler çıkmaya devam ediyor. Bu isimler ...
 
İZKA destekleri kafa karıştırıyor
Bölgesel ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla AK Parti döneminde kurulan ...
Jewex kapılarını 4. kez açıyor
Türkiye Fuarcılık tarihinin temellerinin atıldığı kentte dördüncü kez ...
Altından yeni bir rekor daha
İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 80,30 liraya yükselerek rekor kırdı.
 
İTO, Atina'dan müjdeyle döndü
İzmir Ticaret Odası, Atina’da düzenlenen I. Posidonia Deniz Forumu’na ...
İzmir Fuarı'nda geri sayım başladı
Türkiye’nin ilk, tek ve en uzun süreli uluslararası fuar organizasyonu ...
İzmir'in en büyüğü TÜPRAŞ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir’de 2010 yılının en büyük 100 sanayi kuruluşunu açıkladı.
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva