HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ocak 2012 Cumartesi - 12:37

Buğday ülkesinde buğdaysız yaşamak...

‘Özel insanlara özel ekmek’ üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘çölyak’ hastalığının önemine dikkat çekmek için ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ başlıklı bir el kitabı bastırdı.

Buğday ülkesinde buğdaysız yaşamak...

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘çölyak’ hastalığı ile mücadelede yeni bir adım daha attı. Kent Ekmek Fabrikası’nda 2010 yılından bu yana glutensiz ekmek üreten Büyükşehir Belediyesi, hastalığın toplumda bilinirliğini arttırmak amacıyla ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ adlı bir el kitabı hazırladı.

Ege Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğiyle hazırlanan kitap, hastalığın tanımı, nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemlerinin yanısıra, çölyaklılarda günlük yaşam ve glutensiz yaşamda eğitim gibi konulara değiniyor. ‘Eğer bir gün size, gevrek, makarna, boyoz, kumru, börek, ekmek yiyemeyeceğinizi söyleselerdi…’ sloganıyla yayımlanan el kitabında ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çölyakla ilgili yaptığı çalışmalara da yer veriliyor.
Öznesi insan olan sosyal projeleri hayata geçirmeyi öncelikli görev bildiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çölyak hastaları için özel gultensiz ekmek üretilmesinin de bu anlayışın bir yansıması olduğunu ifade etti.

3 bin adet basılan ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ başlıklı el kitabı, ilk olarak Ege Çölyakla Yaşam Derneği’nin 10.kuruluş yıldönümü etkinlikleri sırasında dağıtıldı. Kitap, önümüzdeki günlerde Kent Ekmek satış büfelerinden de temin edilebilecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yaşayan çölyak ve fenilketonüri hastalarına destek olmak amacıyla hazırladığı düşük proteinli ve glutensiz gıda paketi dağıtımlarında da hastalara ulaştırılacak.
 
Titiz ve düzenli üretim
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ucuz ve kaliteli ekmek üretmek amacıyla kurduğu Kent Ekmek Fabrikası’nda 2010 yılının Mart ayından bu yana ‘çölyak’ ve ‘fenilketonüri’ hastalığı nedeniyle ömür boyu diyet yapan hastalar için özel tıbbi ekmek üretiliyor. Söz konusu ekmeklerin üretimine başlanmadan önce, Çölyakla Yaşam Derneği, Fenilketonüri Hastaları Derneği ve Ege Üniversitesi Beslenme Bilim Dalı, öğretim üyeleri, diyetisyenler ile kapsamlı çalışmalar yapılarak, deneme üretimleri gerçekleştirildi. Daha sonra, üretilen ekmekler Ege Üniversitesi laboratuarlarında analiz edilerek, titizlikle yapılan hazırlıklardan sonra glutensiz ekmek üretimine başlandı.

Fabrikada, haftada ortalama bin 500 adet üretilen glutensiz ekmekler, Kent Ekmek satış büfeleri ile eczanelerde sipariş üzerine satılıyor. Kent dışından talepte bulunan hastalara da haftada bir gün kargo ile glutensiz ekmek ulaştırılıyor. Bugüne kadar, glutensiz ekmek ihtiyaçlarını diğer kentlerden sağlayan hastalar da, böylece taze ekmeğe kavuştular.
 
 
Çölyakhastalığının tanımı
Çölyak hastalığı “Glutein” proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İddianamenin adını bile anmadı, projelerini anlattı
Hakkında 397 yıllık hapis cezası istemiyle dava açılan İzmir Büyükşehir ...
Sındır: Stadyum Bornova’ya yapılsın
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir’e yapılacak iki yeni ...
Kocaoğlu'nun avukatından iddianame açıklaması
İzmir Baro Başkan Yardımcısı Ercan Demir, iddianamedeki çete ve cebir ...
 
Murat Bakan: Dağ fare doğurdu
İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Avukat Murat Bakan, Başkan ...
Durak'tan Kıbrıs Konsolosluğu'na taziye ziyareti
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf ...
Menemen Belediyesi soygununda flaş gelişme!
İzmir'in gündemine oturan Menemen Belediyesi soygunundan Başkanı Tahir ...
 
Selçuk Belediyesi SODEM’e üye oluyor
Selçuk Belediyesi, meclis kararı ile Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’ne üye olma kararı aldı.
Aliağalı kadınlar hem üretiyor, hem kazanıyor
Aliağa Belediyesi’nin kadınların el emeğini değerlendirebilmesi amacıyla ...
Savcı Çengil, kim için ne kadar hapis istedi?
Dün sabah saatlerinden kabul edilen Büyükşehir iddianamesinin yankıları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva