HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2012 Salı - 08:59

Bu dispanser verem eder!

Torbalı Verem Savaş Dispanseri'nin hizmet verdiği bina bakımsızlıktan dökülürken, vatandaşa ikinci dünya savaşından kalma şartlarda sağlık hizmeti veriliyor.

Bu dispanser verem eder!

İZMİR - İzmir'in Torbalı ilçesinde 60 yıl önce kurulan Verem Savaş Dispanseri, 1996'da taşındığı yeni binasında ilkel şartlarda hizmet veriyor. 2. Dünya Savaşı yıllarından kalma cihazlarla sağlık kontrollerinin sürdürüldüğü dispanserin zeminini böcek ölüleri, tavanlarını örümcek ağları kaplıyor. Temizlik paspaslarının cihazlarla yan yana durması da kurumun sahipsizliğini sergiliyor.

Hayırsever Ayşe Polat'ın 1996'da yaptırdığı ve adını verdiği binada hizmet veren Torbalı Verem Savaş Derneği'nin binasının içler acısı hali büyük tepki çekiyor. Ayşe Polat Verem Savaş Dispanseri, eski, yıkık dökük görüntüsüne bir de içindeki 50-60 yıllık cihazlar eklenince sağlık kuruluşu olduğundan kuşku duyuluyor. Sıvaları dökülen, tavanlarını örümcek ağlarının sardığı binaya girenleri, rutubet ve mazot kokusu karşılıyor.
 


60 YILDIR HİZMETTE
Verem Savaş Dispanseri, Torbalı'da 1952 yılında faaliyet göstermeye başladı. İlk yıllarında Torbalı Mahallesi'ndeki eski Sıtma Savaş binasında hizmet veren dispanser, daha sonra Ertuğrul Camii yanındaki eski Kızılay binasına taşındı. 1996'da hayırsever Ayşe Polat tarafından Kız Meslek Lisesi arkasında yaptırılan binaya taşındı. 3 katlı binanın bodrum katı röntgen odası, giriş katı aile hekimliği, üst katı da Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılıyor. Verem teşhisi, işyerlerine giriş için sağlık belgesi ve evlilik işlemlerinde rapor veren kurum, 130 bin nüfuslu Torbalı'nın yanı sıra Selçuk'taki vatandaşlara da hizmet veriyor.

Yılda 10 bin civarında hasta kabul eden ve 50 civarında verem teşhisi konulan dispanser, görüntüsüyle vatandaşların tepkisine neden oluyor. Böyle önemli bir kurumun ilçeye hiç yakışmadığını belirten vatandaşlar, "Sağlık hizmeti verilen bir yerde gözlemlediğimiz bu manzara gerçekten üzücü. Adı sağlık kurumu ama mekan son derece sağlıksız görünüyor. Yetkililerin kötü durumda olan kuruma bir an önce destek verip burayı Torbalı'ya yakışır bir yer haline getirmesi gerekiyor" diyor.

Dispanserin çağın gerekliliklerine pek uymadığını ifade eden Kaymakam Aydın Memük, cihazların ve ortamın kötü durumda olduğunu belirterek Sağlık Müdürlüğü'ne yazı yazacağını söyledi. Memük şöyle konuştu: "Gerekli bakım onarımın yapılması ve araç gereçlerin sağlanması için talepte bulunacağım. Dispanserden Torbalı ve Selçuk'tan gelen vatandaşlar da hizmet alıyor ve ilçeye yakışmıyor. Aksaklıkların giderilmesi için gereken yapılacak. Vatandaş, sağlık kurumunda sağlıklı koşullarda hizmet almalı."

Sağlık Grup Başkanı İsmail Arslan, dispansere 6 ay önce dernekle birlikte bakım yaptıklarını söyledi. Arslan şöyle konuştu: "Mikrofilm makinelerinin kalibrasyonları Sağlık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bina Sağlık Bakanlığı'na ait olmadığı için bakım onarım yapma sorumluluğu bizde değil. Tapu gibi konular yüzünden Sağlık Bakanlığı'na devri mümkün değil. Küçük sorunlarda yardımcı olabiliyoruz ama büyük çaplı çalışmalarda yer alamıyoruz."
 
"HALKIN SAĞLIĞI İÇİN İMKANLARIMI ZORLARIM"
Verem Savaş Dispanseri Derneği'nin 2003 yılından bu yana başkanlığını yapan Hasan Varlık ise dispanserin iyileştirilmesi konusunda Sağlık Grup Başkanlığı'ndan talep gelmesini beklediklerini söyledi. Varlık, "Konu bizzat Sağlık Grup Başkanlığı'nı ilgilendiriyor. Bana, Verem Savaş Dispanserinin iyileştirilmesi konusunda bir talep gelirse, ben de bütün imkanlarımı zorlar, halkın sağlığı için gerekeni yaparım" dedi.(Sevim Olgun/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 10 Ocak 2012 Salı 14:50

yazık günah.sorumlular mutlaka cezalandırılmalı

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşam mücadelesi 5 gün sürdü
Karşıyaka’da, başına ateş ederek intihara kalkışan Muhammmed Kenan Gülaydın, ...
Kız Lisesi'ni, ünlü güzelleri eritecek!
Obeziteye karşı savaş başlatan İzmir Kız Lisesi'ndeki mücadele için okulun ...
Erdoğan da Başbuğ'un tutukluluğuna itiraz etti!
Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta mahkemece tutuklanan eski Genelkurmay ...
 
Flaş! Silivri Cezaevi'nde isyan çıktı!
Silivri Cezaevi'de adli suçlardan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı bölümde ...
Meclis'te 'Uludere' için komisyon kuruluyor
Meclis, Uludere kurbanları için çalışmaya başladı. Olayın araştırılması için komisyon kuruluyor.
Kaya Tuncer'e İzmir'de gıyabi cenaze namazı
İzmir Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu, tedavi gördüğü ABD'de ...
 
ABD'nin deprem açıklamasına İzmirli uzmanlardan tepki
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim ...
Kınık'ta köylüler domuzdan tarla ekemiyor
Kınık ilçesinde çok sayıda çiftçinin, yörede sayıları giderek artan yaban ...
Kıraç'tan olimpiyat madalya öğrencilere ödül
TÜBİTAK'ın 2011 yılında düzenlediği 19. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva