HABERLER>GÜNCEL
17 Ekim 2011 Pazartesi - 10:38

Bu adam 9 canlı!

Bulgaristan doğumlu Cevdet Şen'e, 37 yaşına kadar 5 kritik ameliyat geçirdi, Azrail’le dalga geçti.

Bu adam 9 canlı!

İZMİR - Cevdet Şen, 37 yaşında ölümün kıyısından tam beş kez dönmüş, kendi deyimiyle 'Azrail'e beş kez çelme takmış' birisi... Egeli Sabah’tan Fırat Soylu’nun haberine göre İkisi tıp literatürüne giren tam beş ameliyattan sağ çıkmayı başaran Cevdet Şen, yaşama tutunma azmi ile de birçok hastaya örnek oldu. Üç çocuklu Bulgaristan göçmeni bir ailenin ikinci erkek çocuğu olarak 1974 yılında dünyaya gelen Cevdet Şen'in, 37 yıllık yaşamının büyük bir bölümü hastane koridorlarında geçti.
 
23 YIL İĞNE OLDU
1989 yılında henüz yedi yaşındayken diabet (şeker hastası) olduğunu öğrenen Şen, tam 23 yıl boyunca insülin iğnesi kullanmak zorunda kaldı. Amansız hastalığının ilk acı faturasını ise, 1994 yılında henüz 20 yaşındayken iki gözünün katarakt olmasıyla ödedi. Katarakt hastalığından kurtulmak için dört yıl boyunca hastaneye giderek, 'lazer' tedavisi gören Şen, 1996 yılına gelindiğinde ise, yıllardır mücadele ettiği şeker hastalığına iki böbreğini kurban verdi. Hayatının baharında böbrek yetmezliği ile savaşmak zorunda kalan Şen'in, acı dolu hastane günleri tam dokuz yıl sürdü. Dokuz yıl boyunca haftada üç gün dört saat diyaliz makinesine bağlanmak için hastaneye gidip gelen Şen'in iki böbreğinden sonra pankreası da iflas etti.
 
YÜZDE 10 GÖRÜYOR
O günleri "ölüm kalım yılları" olarak adlandıran Şen, iki böbreğinin ardından pankreasını da kaybedince çok zor günler geçirdi. "Böbreklerim ve pankreasım çalışmıyor, gözlerim de ancak yüzde 10 görüyordu. Çok acılar çekiyordum. Ama yinede yaşamaktan mutluydum" diyen Şen, ilk ameliyatını 1998 yılında apandisitten oldu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat masasına yatan Şen'in acı dolu kaderi burada kendisine uzanan yardım elleriyle değişti. Hastalıklarının ilerlediği dönemde tek kurtuluşu olan organ bağışını beklemeye başlayan Şen'in umudu, trafik kazasında hayatını kaybeden bir gençten alınan böbrek ve pankreasla yeniden filizlendi.
 
UMUDUNU KAYBETMEDİ
2004 yılında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ve Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle hem böbrek hem de pankreas nakli yapılan Şen, bir ameliyatla iki farklı organ naklinin yapıldığı ilk kişi olarak tıp tarihine geçti. Tam her şey yoluna girdi derken, bu kez nakil yapılan böbrek enfeksiyon yüzünden kısa sürede iflas etti. İki yıl daha diyaliz makinesine mahkum yaşayan Şen, umudunu hiç kaybetmedi. "Yaşamaktan hiçbir zaman vazgeçmedim. Her zaman sağlığıma kavuşacağım günü hayal ettim" diyerek, o zor günleri nasıl atlattığını anlatan Şen, 2007 yılında yapılan yeni böbrek nakliyle hayatın kendisine bir kez daha gülümsediğini söyledi. Başarılı nakil sayesinde diyalize bağlı yaşamaktan, yeni pankreası sayesinde de şeker hastalığından kurtulan Şen, 2010 yılında ise yıllardır kendisine ızdırap veren gözlerindeki katarakt sorunu için ameliyat masasına yattı. Sol gözünde oluşan perdenin alınmasına karşılık görme oranında bir değişmenin olmadığını dile getiren Şen, son ameliyatını ise bu yılın başında oldu.
 
AMELİYAT RİSKİ YÜKSEK
Diyabet hastalığı yüzünden kalp damarları tıkanan Şen, son olarak bir kaç ay önce Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açık kalp ameliyatı oldu. Doç. Dr. Cengiz Özbek tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyon sayesinde Şen'in kalbine kan taşıyan iki atar damar değiştirildi. Şen'e yapılan operasyon dünya tıp literatürüne de girdi. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Cengiz Özbek, Türkiye'de ilk defa böbrek ve pankreas nakli olmuş bir hastaya açık kalp ameliyatı yapıldığını belirtti. Şu ana kadar yaptıkları araştırmada dünyada benzer bir vakayla karşılaşmadıklarını söyleyen Özbek, "Hastamızın genç yaşına rağmen, şeker hastalığı yüzünden kalp damarlarında ciddi daralmalar vardı. Normal hastalarda bile açık kalp ameliyatlarının riski yüksektir. Kaldı ki hastamız böbrek ve pankreas nakli olmuş bir kişiydi. Bu nedenle zorluk derecesi daha çoktu. Tüm bu zorluklara karşılık son derece başarılı bir operasyon oldu. Hastamız kısa sürede sağlığına kavuştu. Gerçekten kendisi güçlü bir bünyeye sahip" diye konuştu.
 
"Herkes organ bağışında bulunmalı"
Yıllardır sağlığı için mücadele veren Şen, her ameliyattan sonra hayata daha sıkı bağlandığını söylüyor. "Benim hayatım Türk filmi gibi. Acı var ama sonu mutlu bitecek" diyen Şen, beş kez yattığı ameliyat masasından hep daha güçlü kalktığını dile getiriyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen, "Ameliyata girmeden önce Azrail'e bir şişe içki ısmarlıyorum. O içkisini içerken ben de rahat bir şekilde ameliyatımı oluyorum" diyebilecek kadar hayat dolu olan Şen, şimdilerde kendisi gibi organ nakli bekleyenlere destek için çalışıyor. Yıllar önce kendisinin yaşadığı sıkıntıları başkalarının da çekmemesi için var gücüyle çalışan Şen, herkesi organ bağışı yapmaya çağırıyor. "Ben bana verilen organlarla hayata tutundum. Bir başkasını da hayata tutundurmalıyım" diyen Şen, her bağışlanan organın bir hastayı yeniden yaşama bağladığını söylüyor. Herkesin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Şen, "Bugün sağlıklı olanlar yarın hasta olabilir. Bu nedenle yarın siz de yaşamak için organ nakline ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben herkesin organ bağışı kampanyasına katılmasını istiyorum. Çünkü bağışlanan her organ, bir insanın yeniden yaşama tutunmasını sağlayacak" diyor.
 
Aileleri sık sık ziyaret ediyor
Böbrek ve pankreas nakli ile henüz 7 yaşında kaybettiği sağlığına yeniden kavuşan Cevdet Şen, kendisine organlarını veren kişilerin aileleriyle de her fırsatta görüştüğünü söylüyor. Bayram ve özel günlerde mutlaka o aileleri ziyaret ettiğini dile getiren Şen, "Beni yeniden hayata bağladıkları için onlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar benim ailelerim. Her zaman yanlarında olacağım" diyor. Yıllardır hastane koridorlarında yaşam mücadelesi verdiği için hiçbir işte tam olarak çalışamadığını dile getiren Şen, şimdilerde liseyi açıktan bitirmek için uğraş veriyor. Kendisine hasta olduğu yıllarda sahip çıkan Hoşgör Ezcanesi sahibi Mehmet Hoşgör'e teşekkür eden Şen, "Yüzde 70 engelli olmama karşılık hiç kimse beni işe almadı. İş-Kur bile bana uygun bir iş bulmadı. Sağolsun Mehmet Hoşgör bana sahip çıktı. Yıllardır yanında çalışıyorum. Sadece bana değil, birçok ihtiyaç sahibi kişiye yardımcı olduğu için kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.(EGELİ SABAH)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Türkmen 7 Kasım 2011 Pazartesi 17:45

Büyüksün Cevdet Abi, bayramını kutlar ellerinden öperim. Allah'a emanet ol

Yorumu oyla      14      6  
Mustafa 17 Ekim 2011 Pazartesi 20:33

İyi akşamlar, Cevdet kardeşimize geçmiş olsun diyerek başlamak istiyorum yazima, gercekten inanilmaz bir olayi gercekleştirmişler TÜRKİYE DE ve DÜNYADA, moral ve mutlulugun yenemiyecegi bir hastalik yoktur bana gore, benim inanamadigim ve daha once hic duymadigim pankreas nakliye diabetten kurtulmasi daha once hic bir yerde dumamisttim bu amelyati, bu tur haberlere daha sık yapmalısınız insanlari biliclendirmek gerekiyor saglik konularinda, tekrar gecmiş olsun CEVDET KARDESİME...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Satranç, tavla ve okeye de ÖTV!
Maliye ÖTV Kanunu’nda kumarhaneler için getirilen yüzde 20’lik ÖTV’yi ...
İZÜ'den bir ilk daha
İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilimdalı Öğretim ...
‘Teröristten önce biz saldıracaktık ama...’
Eski Dağlıca Komutanı Onur Dirik 4 yıl önceki saldırıyla ilgili tartışılacak açıklamalarda bulundu.
 
Erzurum İzmir’den sıcak olacak!
Yurdun batısı ve doğusu iki farklı mevsimi yaşıyor. Trakya’da da yağmur ...
Tarihi halıları yeniden dokutuluyor
Selçuk’ta halıcılıkla uğraşan Osman Can, Türk İslam Tarihi ve Mevlana ...
Tecavüze vali yorumu: Halüsinasyon görmüş olabilir
Zonguldak’ta yoğun bakımdaki bir kadın hastaya tecavüz edildiği yönündeki ...
 
Somalili bakan yardımcısı; iyi ki Türkiye var
Ülkesindeki bombalı saldırıda ölümden dönen Somali Sağlık Bakan Yardımcısı ...
Yemekten sonra fenalaşıp öldü
Ödemiş’te anne ve babasıyla akşam yemeği yedikten sonra bir anda fenalaşan ...
Korsan gösteride bomba: 4 polis yaralı
Adana 'da PKK yandaşlarının korsan gösterisine müdahale eden çevik kuvvet ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva