HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ağustos 2024 Salı - 18:59

Bornova Meclisi karıştı... AK Partililer oturumu terk etti!

Bornova Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda CHP Grup Başkan Vekili Tansel Ertürk’ün meclise başkanlık etmesi tartışmalara neden oldu. AK Parti grubu, kanuna uygunluk olmadığından dolayı tutanak tutulmasını talep ederek meclisi terk etti.

Bornova Meclisi karıştı... AK Partililer oturumu terk etti!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunu Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin yokluğunda CHP meclis üyesi Tansel Ertürk yönetti.
Meclise Grupbaşkanvekili olarak Tansel Ertürk’ün başkanlık etmesi tartışma yarattı. AK Parti Grubu, hukuken belediye başkanının yokluğunda meclisi birinci başkanvekilinin yönetmesi gerektiğini belirtti. CHP’li Ertürk’ün meclisi yöneteceğini söylemesi üzerine AK Parti Grubu tutanak tutarak meclis toplantısını terk etti.

AK PARTİLİ TATLI: BAŞKAN YOKSA BİRİNCİ BAŞKANVEKİLİ YÖNETİR
AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Sait Tatlı’nın “Başkan yoksa birinci başkanvekili yoksa ikinci başkanvekili. O da yoksa divan tutanak tutar meclisi tatil eder” sözleri üzerine CHP’li Tansel Ertürk, “Google yasaklanmamışken belediyeler kanunun 40’ıncı maddesini açın burada okuyun” dedi.
AK Partili Tatlı, “Belediyenin iş ve işleyişinde belediye başkanı vekalet verebiliyor" ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ERTÜRK: YASA BUNU SÖYLÜYOR
CHP’li Ertürk, AK Partili Tatlı’ya şu yanıtı verdi:
“Belediye başkanının katılamaması durumunda meclisi başkanvekili yönetir. Başkanvekili kimdir?  Madde 40 açıklıyor. Başkanın tüm yetkilerine haiz başkandır. Başkan burada. Başkanvekili, başkanın tüm yetkilerine haiz başkan. Meclis başkanvekili de başkanın katılamadığı durumlarda meclisi yöneten kişi. Başkan olarak burada bulunduğumdan bahisle meclis başkanvekili, bu birleşimi yönetiyor. Başkan sıfatıyla yönetiyor. Katılamamakla izinli olmak arasında fark var. Yasa da bunu söylüyor. Mahkeme içtihatlarında da tartışılır bir şey değil”



AK PARTİLİ TATLI: İKİ KAVRAM KARIŞTIRILIYOR
AK Partili Tatlı, kavram karmaşası yaratıldığını ifade ederek “İki kavram karıştırılıyor. Bir başkanvekilliğinden bahsediyorsunuz, bir de meclis başkanvekilliğinden bahsediyorsunuz. Sizin söylediğiniz gibi olsaydı yasa koyucu bu konuda başkanvekili var, ikinciye gerek yok, belediye başkanının yetkilerini kullanır derdi. Meclis başkanvekili için de ne bir seçim olurdu ne de iki yedek seçmiş olurdu. Şu anda hiçbir sıkıntı yok. Yasal olarak yasalara uyacaksak gereğini yapalım. Sayın Barbaros Taşer Bey burada. Yasal olarak onun yönetmesi gerekir” şeklinde konuştu.

AK PARTİ GRUBU TUTANAK TUTARAK MECLİSİ TERK ETTİ
CHP’li Ertürk, “Belediyeler kanunun 40’ıncı maddesi uyarınca yasaya uymak üzere meclis toplantımızı devam ettirmek istiyorum müsaade ederseniz” dedi.

Bunun üzerine AK Partili Tatlı, tutanak tutulmasını talep ederek, “AK Parti grubu olarak bu konunun tutanak altına alınarak meclisi terk edeceğiz. Belli ki siz yasalara uymayacaksınız. Divandan ricamız, meclis birinci başkanvekili varken meclis yönetilmiyor başkanvekili tarafından yönetiliyor. Bu mecliste alınan tüm kararların geçersiz olacağını söylemek isterim eğer bunu gerçekleştirecekseniz. Barbaros Bey buradayken neden ısrar ediyorsunuz? O olmasa ben yöneteceğim yasaya göre” ifadelerini kullandı.



CHP’Lİ ERTÜRK: MECLİSİ BEN YÖNETEYİM DİYE BİR ÇABAM YOK
CHP’li Ertürk, “Barbaros Bey’in yöneteceğini düşünmüş olsaydık o yönetirdi. Yönetmek için illa ben yöneteyim diye bir çabam yok. Kanun hükmü çok açık. Katılamama ve olmama durumunu karıştırıyorsunuz. Bu açık hüküm gereğince ben burada oturuyorum” diye konuştu.

AK PARTİLİ TATLI’DAN OLGUN ATİLA DÖNEMİNDEN ÖRNEK
AK Partili Tatlı, geçmişten örnek vererek  “Olgun Atila döneminde bir kereye mahsus yine bu yasadan haberi olmamasından dolayı başkanvekili meclisi yönetti. Biz gerekli uyarıları yaptık bir daha hiçbir başkanvekili meclisi yönetmedi. Meclisi yöneten başkanvekili değildir, meclis birinci başkanvekilidir” dedi.
Meclise bir süre ara verildikten sonra AK Parti grubu tutanak tutarak meclisi terk etti.

AK Parti Grubu adına AK Parti  Grupbaşkanvekili Sait Tatlı, “5393 yasanın 19uncu maddesine göre ve Belediye Meclis Çalışma yönetmeliğinin 9’uncu maddesine göre belediye başkanının olmadığı durumlarda belediye meclisi birinci başkanvekili o da olmadığında ikinci başkanvekili onun da olmadığı durumlarda divan tarafından bu konuda tutanak tutulup meclisin tatil edilmesi gerekir” bu yasa maddelerine göre gereğinin yapılmasını arz ediyoruz ve meclisi terk ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’li Ertürk ise “Kanunun amir hükmü gereğince başkanvekili başkan sıfatıyla meclisi yönetebileceği için meclis çalışmalarımıza devam ediyoruz. Meclis toplantısının sona ermesine ilişkin düzenlemenin olayımızla hiçbir ilgi ve alakasının olmaması nedeniyle meclise devam ediyoruz” dedi.

AK Parti grubunun meclisi terk etmesinden sonra komisyondan gelen raporlar görüşüldü. “Bornova Ergene Mahallesi 4049 ada 28 parselde kayıtlı, 550 sokak no: 37 adresindeki Demir Güreş Apartmanı, 1. Kat 1 Nolu bağımsız bölüm ile 2. Kat 2 Nolu bağımsız bölüm 01.06.2022 tarih 194 Nolu Meclis Kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı  Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğüne 10 (on) yıl süreyle tahsis edilmiş olup, söz konusu tahsis edilen sosyal salonlar Belediye ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulduğundan tahsis kararının iptal edilmesi” konusu gündemde bırakılmasına oy birliğiyle karar verildi.

Diğer gündem maddeleri komisyondan geldiği şekliyle oy birliği alarak kabul edildi.

 
8 aylık yaşam savaşını kaybetti!
 
Dünya devi 4 bankadan TCMB için faiz indirim tahmini
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 6 Ağustos 2024 Salı 19:20

Anayasayı takmayanlar hukuğu guguk edenler kalkmış hukuk dersi veriyorlar.Gülermisin ağlarmısın siz karar verin gari.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta ikinci 'Mutluluk' şubesi
İlki Kemeraltı Abacıoğlu Han’da hizmete açılan ve ekonomik fiyatlarıyla ...
Karşıyaka’da KENT AŞ devrine oy çokluğu!
Karşıyaka Belediyesi mülkiyetinde yer alan ve Mustafa Kemal Spor Salonu’nun ...
İsyan ve gözyaşı!
İşten çıkarılan Kemalpaşa Belediyesi işçilerinin belediye binası önünde ...
 
Opera Binası 'tasarruf'a takıldı!
İzmir’de yılan hikayesine dönen Opera Binası bu kez de tasarruf genelgesine ...
Buca’da okul öncesinde kayıt zamanı!
Buca Belediyesi Yarı Zamanlı Okul Öncesi Eğitim Merkezleri, 12-23 Ağustos ...
Başkan Sengel, kent konseylerinin önemine vurgu yaptı: Demokrasidir, dayanışmadır
Selçuk Kent Konseyi Olağanüstü Genel Kurul toplantısında konuşan Selçuk ...
 
Karşıyakalı çocuklara yaz okulu müjdesi!
Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmak için gerçekleştirdiği hizmetlere ...
Bornova’dan muhtarlara özel seminer
Bornova Belediyesi, Haziran ayında Bornova Kent Konseyi’nin kurulması ...
Karşıyaka'ya kruvaziyer dopingi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin turizm potansiyelini ve gelirlerini ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva