HABERLER>OTOMOBİL
1 Kasım 2023 Çarşamba - 08:06

Binlerce otomobil bugün satışa çıkıyor!

Adalet Bakanlığı, hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların tasfiyesine ilişkin düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bundan sonra yedieminde bekleyen ve hukuki olarak muhafazasına gerek kalmayan mallar satışa çıkacak. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hacizli araçların çoğunun hurda niteliğinde bulunduğunu ve otomobil fiyatlarının bu araçların piyasaya sürülmesiyle düşmesini beklemenin komik olduğunu belirtti.

Binlerce otomobil bugün satışa çıkıyor!

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre yedieminlerde çürüyen otomobil, motosiklet ve diğer mallara ilişkin olarak düzenleme bugün yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de 5 Nisan 2023'te yayımlanarak yürürlüğe giren 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici maddeyle yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi başlatıldı.

Tasfiye yapılırken önce tarafların menfaatleri, sonra da kamu yararı göz önüne alındı.

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

NASIL SATIŞA ÇIKACAKLAR?
Öncelikle muhafaza tedbirine konu haciz kalkmış olup da halen yedieminlerde muhafaza edilen malların kanuni istisnalar hariç öncelikle borçlu tarafından teslim alınması teklif edilecek.

Borçlu kişi malı yedieminden teslim almazsa rehin hakkı sahibine başvurulacak ve rehinden kaynaklı haklarını kullanması teşvik edilecek.

Hem borçlu kişi hem de rehin sahibi malı almak istemezse hak sahiplerinin ve kamu yararı gözetilerek sicile kayıtlı mallar elektronik satış hükümlerinin uygulanması ile satılacak.

Elektronik satışta da alıcı bulmayan mallar kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığında mülkiyetlerinin yedieminlere ve kamusal yarar özelinde faaliyet gösteren MKE A.Ş.'ye devri sağlanacak. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilerek hak sahiplerine ödenecek.

HİÇBİR SONUÇ ALINMAZSA KIZILAY'A BEDELSİZ DEVREDİLECEK
Tüm süreçlerde de sonuç alınmazsa söz konusu mallar çürümeye bırakılıp ülke ekonomisi ve çevreye zarar vermemesi için Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek.

HACİZDEN ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Haciz nedeniyle uzun süredir yedieminlerde park halinde duran araçların akıbetleri pek de parlak olmuyor. Öncelikle ekspertizleri yapılıyor ancak bu durumda da bazı engellerle karşılaşılıyor. Bazı araçların anahtarlarının olmayışı nedeniyle çalışıp çalışmadığı bilinmiyor. Kapıları açılmadığı için iç kısmı ve motor kısmına ilişkin bilgi de edinilmiyor. Anahtarları olsa da aküleri bitmiş olduğundan araçlar çalıştırılamıyor ve doğru ekspertiz gerçekleşemiyor. Bu araçların bazılarının motor parçaları da eksik olabiliyor.

Yedieminlerde uzun yıllar kalan araçlar bitişik nizam park edildiği için ve genelde toprak zemine bırakıldıklarından dolayı kemirgenlerin hedefi haline gelip elektrik tesisatları hasar alabiliyor.

Başka bir deyişle yedieminde beklemiş araçları alırken iyi analiz etmek gerekiyor ve sonrasında bedeli ucuz diye alınan otomobiller çok büyük masraflara neden açıyor ve alıcı zarar etmesine sebep oluyor. Ayrıca yıllardır muayeneye gitmediğinden büyük muayene faturası da doğacaktır.

“100 TANESİNİ TOPLASANIZ BİR TANE OTOMOBİL ÇIKMAZ”
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, satışa çıkacak olan araçların büyük kısmının hasarlı ya da durdukları yerde parçaları çalınmış araçlar olduğunu söyledi.

Şahin “Bahsedilen araçların 100 tanesini toplasanız bir tane çıkmaz. Büyük kısmı hasarlı ya da durdukları yerde parçaları çalınmış araçlar. Hacizli ve yeniyse sorun yok ama böyle bir durum da ortada yok. Hurda halindeki araçlar satılacak” dedi.

“FİYATLARDA ETKİSİ OLMAZ”
700 bin hacizli aracın satışının ardından fiyatların yüzde 30 düşeceğine dair iddialara yönelik olarak Şahin “Piyasaya etkisi olacak durum ortada yok. Abartılmış bir olay olarak görebiliriz. Bu araçlar hurda niteliğinde satılacak. Kimisi tamir edilecek kimisi edilemeyecek” ifadesini kullandı.

“ZOMBİ OTOMOBİLLER PİYASAYA ÇIKACAK”
Şahin “Asıl tehlike, 3-5-10-15 yıldır yatan bu araçların bir şekilde birileri tarafından piyasaya yeniden sürülmesi ihtimali. Şaselerinde çürüme olacak, zombi otomobiller piyasaya çıkacak. Fiyatlar düşecek gibi algı oluşturulması komik bir durum” dedi.

SIFIR OTOMOBİLLERDE DURUM NE?
Sıfır otomobil satışlarını değerlendiren Şahin şunları söyledi:

Her marka indirim yapacak, hedeflerini tutturmak için fiyat kıracaklar. Bu dönemde herkes var olan gücüyle saldırıyor. İkinci elde fiyatlar ihtiyaca göre düşüyor. Bir önceki aya göre adetler düşüyor, ama önceki yıla göre paralel seyrediyor. Araçların fiyatlarının düşmesinin iki yolu var, ya kur çok sert düşecek 17-18 liralara ya da ÖTV baremleri değiştirilecek”

İŞTE SATIŞA ÇIKACAK ARAÇLARDAN BAZILARI

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

 

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

 

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

 

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

 

Binlerce otomobil çok ucuza bugün satışa çıkıyor Uzman isim konuştu, fiyatlar düşecek mi İşte satıştaki araçların listeleri...

 
Dilan Polat ve eşi Engin Polat gözaltında!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Türkiye O’nu hiç unutmadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnternet ilanlarında yeni dönem başladı
İnternet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren zorunlu hale ...
İkinci El'de gözler Yediemin'de... Alacaklar mutlu, satacaklar üzgün!
Ege Otomotivciler Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, ...
Servisçilerin başkanı 'söylentilere' karşı uyardı: S plakanızı satmayın!
İzmir otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, bazı ...
 
Araç sahipleri dikkat: Benzine indirim geliyor
Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilere yapılan ...
İkinci El’de gözler kredide… 1 milyon TL altı araçlar revaçta!
Araç satışlarında günde 500’lerden 100’lere kadar gerilendiğini söyleyen ...
TÜİK İzmir verilerini yayımladı... Taşıt sayısında artış!
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı eylül ayı sonu sonu itibariyle 1 milyon 762 bin 920 oldu.
 
Trafikteki araç sayısı 28 milyonu geçti
Trafiğe eylülde 198 bin 740 aracın kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam ...
Tesla, 54 bin 676 aracını geri çağırıyor
Tesla, 2021-2023 Model X araçlarından bazılarını geri çağırdı. Açıklamada, ...
İkinci elde 6 bin kilometre memnuniyeti!
İzmir Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, Ticaret Bakanlığı'nın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva