HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2024 Pazar - 17:50

Bilirkişi raporu: Büyükşehir de GDZ Elektrik de suçlu!

İzmir'in Konak ilçesinde elektrik akımına kapılarak can veren iki vatandaşın ölümü sonrası bilirkişi ön raporu hazırlandı. Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile GDZ Elektrik A.Ş.'nin meydana gelen olayda asli kusurlu olduğunun altı çizildi.

Bilirkişi raporu: Büyükşehir de GDZ Elektrik de suçlu!

EGEDESONSÖZ- Alsancak'ta cuma günü meydana gelen elektrik akımı dehşeti sonrası adli süreç devam ediyor.

Olaya ilişkin olarak bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan ön rapor da ortaya çıktı.

Bilirkişi incelemesine ilişkin teknik detayların yer aldığı raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi.

Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada ise bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğinin vurgulandığı raporda, ilgili yönetmeliğe göre ise bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere
12.07.2024 günü Konak ilçesi Enver Dündar Sokak ile Cumhuriyet Bulvarı kesişiminde mevdana gelen
elektrik çarpması sonucu ölüm olayı ile ilgili olarak:
13.07.2024 günü saat: 10:00 itibariyle Gediz A.$ ve lzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinde
mevcudiyetinde incelemelere başladık.
Gediz A.S ve lzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden sorumluluklarındaki elektrik hatlarının olay yerini kapsayan kablo yerleşim resimleri temin edildi. Olay yerinde Gediz A.S e ait üc
adet alcak gerilim besleme devresinin bulunduğu görüldü. Söz konusu Gediz A.Ş e ait alçak gerilim
devrelerinin beslendiği trafo merkezinde yalıtim direnci ölçümlerinin yapılmasına karar verildi.
A kodlu alçak gerilim devresinin faz arası yalıitım direnci ölçümlerinde: Faz iletkenleri ile toprak
arasında en küçük değer 142 kohm olarak ölçüldü. F ve M kodlu alçak gerilim devrelerinin Faz iletkenleri ile toprak arasında her iki devrede birer fazda 0 kOhm olarak ölçüldü. Bu durumda olay yerinden geçen F ve M besleme devrelerinin birer faz kablolarının yaşanılan olayın açık nedeni olabileceği değerlendirildi. Söz konusu devreleri besleyen 1000 KVA trafonun işletme topraklaması direncinin ölçülmesi Gediz A.Ş ckiplerinden talep edildi. Gediz A.Ş ekipleri trafoya ait işletme topraklaması kablosunu tespit edemediklerini bildirdiler bunun üzerine trafonun nötr buşingine bağlı dört adet Ixl50 milimetre kare kablo söküldü ve alçak gerilim ana dağıtım panosu nötr barasına ait toprak geçiş direnci değeri üç uçlu ölçme metodu ile ölçüldü ve 0,75 Ohm olduğu görüldü. Bu ölçümü desteklemek için faz toprak ariza çevrimi ölçümü alındı. 1 Ohm olduğu, buna göre maksimum toprak akımının 250 amperi aşmayacağı değerlendirildi.

Söz konusu kablolar üzerinden gerçekleşebilecek faz toprak arızalarında arızayı temizleyecek aşırı akım koruma devre kesicilerin manyetik(ani) açtıma ünitelerinin M kodlu devre kesici için 800 amper ve F kodlu devre kesici için 4000 amper oldukları bu nedenle arızayı temizleyecek hassasiyete sahip olmadıkları tespit edildi. Gediz A.? kablo test ekibinden arızalı besleme devrelerinin arıza noktasını tespit etmeleri istendi. Test ekibinin arıza noktasını tespit edememesi üzerine olay yerinde kazı çalışmalarına başlandı. M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birisinin yağmur tahliye mazgalı altında sıkışmış ve yalıtımın zedelenmiş durumda olduğu görüldü. F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine olay yerinde rastlanmadı. Bu durumda ölümlere neden olan arızanın M besleme devresindeki faz toprak arızasından kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Besleme devrelerine ait kablolarının zemin yüzeyine göre gömülme derinlikleri aşağıdaki gibi ölçüldü; Kablo koruyucu boru altindan ölçüldüğünde en derin noktalarda 45 cm, boru üstünden ölçüldüğünde 36 cm olduğu görüldü. Temasın olduğu noktada ise derinliği mazgalın kalınlığı kadar olduğu görüldü.

Vanilan ölcümler: Elektrik Kuvvetli Akim Tesisleri Yönetmeliği madde 58-b.1l'e gôre Laklalorn sokaklarda normalde 80 cm, koruyucu önlemler alindiğında, asgari 60 cm, derine gömülmesi geregine göre değerlendirildiğinde, çok yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Diğer vandan. gözden irak tutulmaması gereken bir husus da yukarıda zikrettiğimiz asgari kablo derinliğinin 15 cm'e düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken: Rögar kapağı bitişiğinden geçirilen bey az renkli drenaj borusunun kabloları, kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. Izsu uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kablolarn 36 cm ve 45 cm aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak Gediz A.?' nin uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır.

Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır.

 
Kanserle mücadele ediyordu: 90'lı yılların yıldızı hayatını kaybetti!
 
'Suriyeliler' açıklaması: Kimseyi gönderecek değiliz
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Temmuz 2024 Pazartesi 00:27

2019'dan beri bölgede kaçak varmış, adam altta belediye diyor.

Yorumu oyla      0      0  
tuna 14 Temmuz 2024 Pazar 21:10

maalesef belediye şirketlerınde kontrolörler yok yani var da yok şöyle anlatayım eş dost akraba torpilli işe girişler nedeniyle ehil kişiler çalıştırılmıyor. Zaten ehil kişiler belediyelerin kapısında sokulmuyor. Diploma var mı var ama liyakat var mı yok olay budur

Yorumu oyla      0      1  
hasan gürsel altuğ 14 Temmuz 2024 Pazar 18:49

bu bilimsel raporu hazırlayabilecek mühendislerimiz varsa bu çağda bu ölümler neden yaşandı. bende vatandaş olarak bunu sormak istiyorum.bu kurumlarda yeteri kadar mühendis çalışmıyor mu.kontroller yapılmıyor mu.bilmeden soruyorum evlerde bile kaçak durumlarında kaçak akım devresi devreye girip elektriği kesiyorsa bu kesiciler trafolarda yok mu.

Yorumu oyla      2      0  
Metin 14 Temmuz 2024 Pazar 18:24

Öncelikle çok üzücü bir olay. Her şey bir kenara kimsenin konuşmadığı husus; daha 5 ay önce 3 mazgal koyulmuş ama yine de ciddi bir su birikintisi oluşmuş. O gün deniz yükselmesi oldu mu?

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serinlemek istemişlerdi... Van Gölü'nde can pazarı!
Van'ın Tuşba ilçesinde serinlemek için girdikleri Van Gölü'de kaybolan ...
O ilde Atatürk heykeline çirkin saldırı!
Elazığ'da kent merkezinde bulunan Atatürk heykeline elindeki taş ile saldıran ...
Kore Gazisi'ne Ödemiş'te son görev
İzmir'in Ödemiş ilçesinde vefat eden Kore gazisi İsmail Armutlu, toprağa verildi.
 
Sınırda gurbetçi yoğunluğu: Uzun kuyruklar oluştu
Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayıp, yaz izinlerini Türkiye'de kullanmak ...
Kısırkaya plajında facia: 1 kişi boğuldu, 1 kişi kayıp
İstanbul Sarıyer'de Kısırkaya Plajı'nda dün öğle saatlerinde denize giren ...
KPSS'den çıktı... Başına yorgun mermi isabet etti!
Diyarbakır'da Rabia A. adlı genç kız, KPSS'nin ardından bir ağacın altında ...
 
İzmir açıklarında kovalamaca... 8 FETÖ'cü yakalandı!
İzmir'deki "ASTERI" isimli tekneye düzenlenen "Kıskaç-21" operasyonunda, ...
YÖK açıkladı... İkinci öğretim neden kaldırıldı?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden ...
Tren kamyona çarptı... Ölü ve yaralılar var!
Çankırı'da trenin kamyona çarptığı kazada 1 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Küllerden yeniden doğmak mümkün mü?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Başkan ormanda
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazze’ye mektuplar (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Nazım Hikmet'i sever miydi?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Söke söke 1 puan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Şeytan Üçgeni
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Mücbir sebep...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlığın dibi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Renkli örümceğin ağında
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun derdi, CHP’nin hali!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva