HABERLER>SAĞLIK
26 Mayıs 2010 Çarşamba - 00:00

Bilekten kalbe anjiyo dönemi

Türkiye'de sayılı merkezde yapılan bilekten anjiyo uygulaması kalp anjiyo grafisinde daha güvenli daha düşük riskli ve daha konforlu yöntem olduğu bildirildi.’

Bilekten kalbe anjiyo dönemi

Türkiye'de sayılı merkezde yapılan bilekten anjiyo uygulaması kalp anjiyo grafisinde daha güvenli daha düşük riskli ve daha konforlu yöntem olduğu bildirildi.’
 
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Özer Badak, kalp anjiyo grafisinde uygulanan bilekten anjiyo grafiğinin güvenilir,düşük riskli ve konfor sağlayıcı yöntem olduğunu öne sürdü.
 
Bilekten anjiyo uygulamasının Türkiye'deki ilk uygulayıcılarından olan Prof.Dr Özer Badak bilekten yapılan anjiyonun kasıktan yapılan anjiyoya göre daha avantajlı olduğunu bunun da uygulayıcı hekimlere ve hastalara kolaylık sağladığını belirtti. Türkiye'de 15 yıl önce Dünya ile eş zamanlı olarak başlayan bilekten anjiyo grafinin kamuoyu tarafından pek bilinmediğini vurgulayan Prof.Dr.Badak, uygulamanın sayılı birkaç merkezde yapılmasından dolayı ayrıca uygulamanın uzmanlık gerektirdiğinden bilekten anjiyonun kardiyoloji alanında sınırlı kalmasına neden olduğunu dile getirdi.
 
Bilekten anjiyo uygulaması ile bilgi veren Prof.Dr.Badak, Koroner anjiyografinin yaygın olarak kasık damarından girilerek uygulandığını,son yıllarda el bileği damarı kullanılarak yapılan kalp anjiyosundan da bahsedilir olduğunu,Koroner anjiyografinin çok değerli bir yöntem oluşturduğunu söyledi.Prof.Dr.Badak; ’“Çok nadir de olsa önemli komplikasyonları olabildiği için en başta vurgulanması gereken nokta gerekli durumlarda yapılması ve hekimin hasta için en güvenli yolu tercih etmesidir. Bu önceliklere uyulmak kaydıyla, koroner anjiyografiyi el bileği damarını radyal arter kullanarak uygulamak, mümkündür. İnsanların yüzde 90'ından fazlasında bilek damarları bu tür bir girişime uygundur. Sadece koroner anjiyografi değil, aynı zamanda balon-stent uygulaması gibi diğer birçok tedavi edici girişim de bilek damarları vasıtasıyla yapılabilmektedir’” dedi. Bilek damarından koroner anjiyografi yapılmasının birçok olumlu tarafı olduğunu belirten
 
Prof.Dr.Badak; ’“En önemlisi, kasıktan yapılan koroner girişimlerde seyrek de olsa görülebilen giriş yerine ait komplikasyonların yani şişlikler, morarmalar, damar balonlaşması, damarlar arası iştirak oluşması gibi bilekten anjiyo da yok denecek kadar az olmasıdır. Bazı kişilerde, özellikle yaşlılarda bacak ve kalça bölgesi damarlarının aşırı kıvrımlı veya tıkalı oluşu, kasıktan yapılan anjiyoyu çok zorlu hale getirebilir. Ayrıca, kasıktan yapılan girişimlerde hastanın uzunca müddet, kasığında kum torbası ile yatması ve çoğu merkezde 1 gece hastanede kalması gerekmektedir. Bazı kişilerde, özellikle bel problemli olanlarda, uzun süre böyle bir pozisyonda yatış sıkıntılı olabilmektedir. Bilekten yapılan koroner anjiyografide ise, böyle uzamış bir yatış gerekli değildir ve işlemden birkaç saat sonra hastanın evine gitmesi söz konusu olabilir. Yani hasta konforu açısından bilekten yapılan işlemler daha olumlu sonuçlar vermektedir’” diye konuştu.
 
Prof.Dr.Badak, böyle olumlu özellikleri olmasına rağmen bilekten koroner anjiyografi, kasıktan yapılan girişimlere kıyasla çok daha nadir tercih edildiğini, bunun en önemli nedeninin operatör için bu yolla yapılan girişimin biraz daha zahmetli oluşu ve başlangıçta pratiklik kazanana kadar bir sürenin geçmesi gerektiğini, koroner girişimlerin gerekli kişilere uygulanmasının anjiyografi aşamasında, bilek yoluyla yapılacak girişimin iyi bir alternatif olmakla beraber hekim, kendi tecrübesini de hesaba katarak hasta için en güvenli yöntemi tercih etmesi gerektiğini belirtti.(İHA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domates yiyen zayıf kalıyor
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, domatesle zenginleştirilen diyet, ...
Limon ve tuz dişe zarar veriyor
Diş temizliğinde sıkça kullanılan limon ve tuz, dişlere zarar veriyor. ...
Güneş gözlüğü kaliteli olmalı
Yanlış güneş gözlüğü seçimi ya da kalitesiz gözlükler fayda yerine ...
 
İki bardak bitki çayı sütü arttırıyor
Sütünün azlığından yakınan annelere önerilerde bulunan Dr. Gülnihal ...
Çocukta bakla zehirlenmesine dikkat!
Bakla bazı çocuklar için tehlikeli olabilir. Anne-babalar bakla yedikten ...
Tek embriyo şartı gebeliğe engel
Tüp bebekte tek embriyo şartı, başarı oranını düşürüyor. Uygulama ...
 
Yanlış diyet hasar bırakıyor
Çok düşük kalorili veya çok düşük karbonhidrat içeren diyet sonrasında ...
Neden kravat takmadı?
CHP’’nin genel başkanlığına aday olan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını ...
Kasık ağrısında yeni tedavi yöntemi
Kadınların hayatını karartan, kasıkta uzun süre geçmeyen pelvik ağrıya ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva