HABERLER>DÜNYADAN
21 Ocak 2011 Cuma - 00:00

Beyaz Saray'da bir ABD'li, bir Çinli ve bir Türk!

ABD-Çin zirvesinde Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun yanında Michelle Obama, onun yanında ise aynı zamanda ABD-Çin İş Konseyi Kurulu Başkanı Muhtar Kent vardı.’

Beyaz Saray'da bir ABD'li, bir Çinli ve bir Türk!


WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Washington’’da Çin lideri Hu Jintao onuruna teması Amerikan yaşamı olan bir devlet yemeği verdi.
Dünyanın iki büyük gücünün liderleri ABD’’nin başkenti Washington’’da bir araya geldi. Çin Devlet Başkanı Ju Hintao’’nun ziyareti, 13 yıl aradan sonra Çinli bir liderin ülkeye yaptığı ilk resmi gezi oldu. İki lider çarşamba günü bir araya geldiklerinde herkesin aklında insan hakları konusunda gerginlik yaşanıp yaşanmayacağı vardı. Beyaz Saray’’ın çevresinde gösteri yapan Uygur Türkleri ve insan hakları savunucuları Obama’’ya Çin liderini bu konuda eleştirmesi için yapılan baskının en yakın örneğiydi. Obama bekleneni yaptı.
ABD lideri ortak basın toplantısında ’“Amerikalılar olarak insan haklarının evrenselliğine güçlü biçimde inanıyoruz’” dedi. Hu bu yoruma bugüne kadarki çekimser yanıtlarından daha farklı bir yanıt verdi. Hu ’“Çin’’de insan hakları konusunda yapılması gereken çok şey var. Bu konuda aramızda anlaşmazlıklar olsa da karşılıklı saygı ve birbirlerinin iç işlerine karışmama ilkesi temelinde ABD ile diyalog içinde olmak istiyoruz" dedi.
New York Times gazetesi Çinli liderin bu açıklamasını insan hakları politikasında önemli bir adım olarak değerlendirdi. İki liderin görüşmesinde döviz değerlerinden ticarete, savunmadan güvenliğe kadar çeşitli konular ele alındı. ABD, Çin’’le 45 milyar dolarlık ihracat anlaşması imzalandığını açıkladı.
Hu’’nun Washington ziyaretinin en renkli kısmı ise Beyaz Saray’’da onuruna verilen yemek oldu. Hu, Obama’’nın davetini kabul ettiğinde yemekte ’“tam bir amerikan deneyimi yaşama istediğini’” söylemişti. Bu arzuya paralel olarak Başkan Obama’’nın ilk devlet yemeğinin teması Amerikan yaşamıydı.
ISTAKOZ VE ELMALI PAY
Yemekte Maine eyaletinin meşhur ıstakozları, mısır, et, tatlı olarak da elmalı pay ve vanilyalı dondurma ikram edildi. Aktris Barbara Streisand, çellist Yo-Yo Ma, modası Vera Wang, medya imparatoru Rupert Murdoch’’ın Çinli eşi Deng Murdoch ve Vogue dergisinin yayın yönetmeni Anna Wintour dahil birçok isim katıldı. Obama geceyi ’“Farklılıklarımız olsa da aile değerleri, çalışmaya verdiğimiz önem gibi benzerliklerimizi unutmamalıyız’” diyerek açtı. Gece boyunca caz çaldı, dans edildi.
Hu Jintao’’nun Washington’’daki ikinci günü ise oldukça zor geçti. Kongre’’yi ziyaret eden Hu, politikacılarla bir araya geldi. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Hu Jintao ile görüşmesinde insan hakları ve ticaret konusunu çok sert bir dille gündeme getirdiklerini açıkladı.

FİRST LADY’’NİN ARKADAŞI MUHTAR KENT
Devlet yemeğinde Barack ve Michelle Obama’’nın oturduğu masada Bill ve Hillary Clinton, eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve eşi, Demokrat Senatör John Kerry ve eşi, General Electric’’in CEO’’su Jeff Immelt ve Coca-Cola’’nın CEO’’su Muhtar Kent de vardı. Masada Hu Jintao, Michelle ve Barack Obama’’nın ortasında oturdu. First lady Michelle Obama’’nın yanında ise aynı zamanda ABD-Çin İş Konseyi Kurulu Başkanı Muhtar Kent vardı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Irak’’ta 3 günde 3 kanlı saldırı: En az 45 ölü
Irak'ta Tikrit ve Diyala'dan sonra bugün de Kerbela'da bir ...
Suriye ile gizli PKK anlaşması iddiası
Paris merkezli "Intelligence Online" isimli internet sitesi Türkiye ve ...
ABD’’den ’‘balyoz günü’’ darbe kriptosu
21 generalin gözaltına alındığı 22 Şubat 2010 günü ABD Büyükelçisi Washington’’a, ...
 
Bu ofis insanlarla ısınıyor!
İsveç'teki merkez istasyona yolu düşen her bir kişi, karşı binadaki ...
Domuz gribi Türkiye sınırında: Bulgaristan’’da salgın!
Bulgaristan'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ...
'Çuvalın acısı bir kuşak geçmez'
Wikileaks'ten son sızan belgelere göre eski ABD Büyükelçisi Ross Wilson, ...
 
Bulgaristan da sınıra tel örgü çekiyor
Komşu Yunanistan'dan sonra Bulgaristan'ın da Türkiye sınırına ...
Irak'ta yine kanlı gün
Irak'ta kan durmuyor. Tikrit kentinde düzenlenen bir intihar saldırısında ...
Berlusconi’’nin grup-seks konutu!
İtalyan Başbakanı adına açılan fuhuş soruşturmasından çarpıcı detaylar’… ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva