HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Haziran 2024 Pazartesi - 12:24

Bayram sonrası eylemlere devam... Memurlar bordro yaktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel Sen arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından başlayan memur eylemleri bayram tatili sonrasında da devam etti. Memurlar, Başkan Cemil Tugay’ın başkanlık makamının önünde maaş bordrolarını ateşe verdi.

Bayram sonrası eylemlere devam... Memurlar bordro yaktı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayan eylemler devam ediyor.

Başkan Cemil Tugay’ın sosyal denge tazminatı ile ilgili yasal sınırı önermesi üzerine İzmir Büyükşehir’de örgütlü kamu sendikaları bugün ortak basın açıklaması yaptı. Büyükşehirin birimlerinin bulunduğu Kültürpark önünde bir araya gelen kamu emekçileri iş bırakarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın çalışma ofisinin de olduğu İzmir Sanat’a yürüdü. Yürüyüş boyunca ellerinde bordroları sallayan kamu emekçileri attıkları sloganlarla Başkan Tugay’a sosyal denge tazminatı ile ilgili kararından vazgeçme çağrısında bulundu.

Sık sık ‘Bize ekmek yoksa size huzur yok’ sloganı atan işçiler ellerindeki maaş bordrolarını Başkan Tugay’ın çalışma ofisinin ateşe verdi.

Ortak okunan basın açıklaması şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediye yönetimi Kurban Bayramından önce belediye emekçilerinin yıllardır bedeller ödeyerek, mücadele ederek elde ettiği toplu sözleşme kazanımlarını hukuksuz bir şekilde gasp ederek iş barışını tek taraflı olarak bozmuştur. Seçimlerden önce memurlara, "mevcut durumdan daha ileri sözleşmeler imzalayacağız" sözünü unutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, mermurunun sosyal denge tazminatının yarısına el koyarak, Ramazan Bayramı, 1 Mayıs ve Kurban Bayramı ikramiyelerini ödemeyerek, bayramı belediye emekçilerine zehir etmiştir.

Son yapılan yerel seçimlerde haktan, hukuktan, adaletten, demokrasiden, Insan haklarından, özgürlüklerden bahsederek ve insanca yaşanacak bir ülke Için politikalar geliştireceğini söyleyerek halktan oy isteyen CHP li belediye başkanları belediyelerin %65 ini kazanmış ve partilerinin ilk seçimlerde iktidar olacağını beyan etmişlerdir.

İzmir Büyükşehir ve 28 ilçe belediyesini kazanan CHP li belediye başkanlarının ilk icraatları emekçilerin kazanılmış haklarına el koymak olmuştur. Seçim süresince dillerinden düşürmedikleri demokrasi ve özgürlük kavramlarını yeni bir seçime kadar bir kenara attıkları görülmektedir. Sendikal hakkını, anayasa hakkını ve demokratik haklarını kullanarak bu hukuksuzluğa tepki gösteren belediye emekçilerine soruşturma baskısı yapılarak en temel haklarımızın kullanılması engellenmek isteniyor. Hukuki bir belge olan toplu sözleşme metninin 6. ve 8. maddelerinde yeni toplu sözleşme imzalanana kadar mevcut ödemelerin devam edeceği belirtilmesine ve Büyükşehir Belediyesinde örgütlü tüm sendikaların itirazına rağmen sosyal denge tazminatının yarısına hukuksuzca el konulmuştur. Tepkilerini dile getiren belediye emekçilerinin karşısına güvenlik güçleri çağrılarak biber gazı sıktırılmıştır.

CHP İzmir İl Başkanlığı ile sendikalar arasında yapılan görüşmede, konuyla İlgili CHP Genel Merkezi tarafından çalışma yapıldığı bildirilmiştir. İzmir'de anan hukuksuzluk CHP Genel Merkezinin bilgisi ve onayı ile yapıldığı yaşanan anlaşılmaktadır. Bu durumumun siyasal sorumluluğu ve doğuracağı sonuçlar CHP'nin hanesine emekçiler tarafından not edilecektir.

Belediye başkanlarına, CHP İzmir İl yöneticilerine, Meclis Başkan Vekiline, Başkan Vekiline, Başkan Danışmanlarına ve belediye bürokratlarına konuyu tüm boyutlanı ile anlattık. Yapılan Toplu Sözleşmelerin hukuki temelini, Uluslar arası ILO 87, 98 ve 151 sayılı sözleşmeleri, Avrupa Konseyinin Avrupa Sosyal Şart ve Avrupa Birliğinin Temel Haklar Şartı ile İLO Uzmanlar Komisyonu ve Sosyal Haklar Avrupa Komitesinin Kararları oluşturduğunu ve bu sözleşmeler ile ilgili geniş bir dosya sunduk.

Anayasanın 90/5. maddesine göre; "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletl?rarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık İddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler İçermesi nedeniyle cıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır denilmiştir.

Yukarıda belirtilen ve onaylanan 98 sayılı ILO sözleşmesi iç hukukumuzla outünieşerek bağlayıcılık kazanmıştır, dolayısıyla kamu emekçilerinin toplu sözleşme yapma hakları vardır ve bunda da ücret konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Anayasa'nın 90. maddesi mevcut iken kanunla getirilmiş bir sınırın, uluslararası sözleşme hükümlerine aykırı şekilde yorumlanamayacağı, kanun hükmünün uluslararası sözleşme hükmüne üstün tutulamayacağı açıktır. AİHM, sosyal denge tazminatı sözleşmelerini, Toplu Sözleşme olarak değerlendirmektedir. Şu durumda buna aykırı kanun hükümlerinin, uluslararası sözleşme hükümlerine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. MEVZUATIN BUNA UYGUN HALE GETİRİLMEMİŞ OLMASININ SORUMLULUĞU DA KAMU İDARECİLERİNDE VE YASA KOYUCULARDADIR. BUNUN SAĞLANMAMIŞ OLMASI, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ GEÇERSİZ HALE GETİRMEYECEKTİR. İÇ HUKUK DÜZENLEMESİ İLE ULUSLAR ARASI SÖZLEŞMENİN ÇELİŞTİĞİ HER DURUMDA ULUSLARASI SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI, ANAYASA MD. 90/5 GEREĞİNCE TÜM KURUMLAR İÇİN BİR ZORUNLULUKTUR. TÜM KİŞİ VE KURUMLAR, ANAYASAL DÜZENLEMELERE UYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR. AİHM kararları, yine Anayasa'nın 90. maddesi hükmüne göre uygulanması zorunlu olan kararlardandır.

Kamu çalışanları ve onların sendikaları yasaları, yasakları, hak gasplarını örgütlü mücadelesi ile aşmayı başarmıştır. Emekçilerin sendikal mücadelesinde elini taşın altına koyarak haklar ve özgürlüklerden yana tavır gösteren CHP li belediye başkanları ve siyasetçilerin katkıları ile kazanılan haklar, maalesef AKP nin toplu sözleşme hakkına müdahale ederek koyduğu sınırlar, kısıtlamalar ve Vasakların arkasına saklanan yine CHP'li belediye başkanları tarafından, kazanılmış hakların gasp edilmesi yaman bir çelişkidir.

Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz, emekçilerin ekmeğinden alinizi çekin, gasp ettiğiniz sosyal denge hakkımızı ve ödemediğiniz ikramiyelerimizi derhal ödeyin ve toplu sözleşme masasını hemen kurun. Belediyelerde örgütlü tüm sendikalar gasp ettiğiniz haklarımız ödenene ve toplu sözleşme masası kurulana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlıdır.

 
6 ilde DEAŞ operasyonu: 31 gözaltı!
 
Ödemiş'te yangınlara hazırlık
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
istifaaaaaa 25 Haziran 2024 Salı 12:14

tugay istifaaaaaaaaaaaaaa

Yorumu oyla      1      1  
MERT 25 Haziran 2024 Salı 00:03

SAYIN TORPİLLE MEMUR OLMUŞ ARKADAŞLAR İŞİNİZE GELEN KANUN MADDELERİNİ NE GÜZEL BİLİYORSSUNUZ HAK ARAMAK TABİKİ AMA YÜZSÜZLÜK BİRAZ AYIP O MADDELERİN İÇİNDE MEMURUN ÇALIŞMASI DİYE Bİ MADE YOKMU YADA SİZE UYMUYORMU BİRDE ŞU İSTEDİKLERİNİZİ ÇALIŞARAK HAKETSENİZ.SDT LERDE YETİM HAKKI VAR BUNUDA BİLİN..YİYİN YİYEBİLDİĞNİZ KADAR...

Yorumu oyla      1      5  
YETER 24 Haziran 2024 Pazartesi 23:02

YERTER CEMİL YETER

Yorumu oyla      8      3  
24 Haziran 2024 Pazartesi 21:58

Çok şükür ne doyumsusuz ne de utanmasiz. Ama sizin gibi hakkını arayamanlar, her türlü haksızlığı sineye çekenler yüzünden durum bu. Umarım bizlerin sayesinde sizinde yüzünüz güler.

Yorumu oyla      5      7  
24 Haziran 2024 Pazartesi 21:50

Ağzı olan konuşuyor, sizde mücadele edip alsaydınız keşke, böylece boş boş konuşmazdiniz.

Yorumu oyla      8      4  
sencer 24 Haziran 2024 Pazartesi 20:18

Memur düşmanı tayfa toplanmış yine. Ayıptır,günahtır işinize bakın oda varmı meçhul.

Yorumu oyla      11      4  
Başka kurum memuru 24 Haziran 2024 Pazartesi 17:59

Ayşe hanımcım, memur olduğunuz için imza atıyorsunuz zaten ve onun için de maaş alıyorsunuz, imza atmayacaksanız memur olmanıza gerek yok. Kazanılmış hak dediğin yasal olmayan bir şey, diğer kamu kurumlarındaki memurlardan ne farkınız var da sosyal denge alıyorsunuz, onu da zaten limitin en üstünde alıyorsunuz, bu ne doyumsuzluktur, utanmazlıktır.

Yorumu oyla      5      13  
Ayşe 24 Haziran 2024 Pazartesi 17:04

Kazanılmış haklar gaspedilemez. Kimse kimseye iane dağıtmadı, bir sürü zorluklarla elde edildi bu haklar. Yorumlara abuk sabuk laflar yazanlar memurların bir imzasının ne kadar kıymetli olduğunun farkında bile değil. Memurların sorumlulukları çok fazla. Memursuz bir kamu kurumu düşünülemez.

Yorumu oyla      12      4  
24 Haziran 2024 Pazartesi 16:53

yasal bir sınır var, delin diye eylem yapan bir grup var! ben şunu anlamıyorum. memurun grev hakkı yok iken grev yapıyor, yasal olmayan bir ücret için fuar hollerde holiganlar gibi cam çerçeve kırıyor! mesai saatinde görev yerinde olmamaları suç ve kamu zararı, grev yapmak yasak olmasına rağmen grev yapıyor rahatça.Bu hukuksuzluk, bu aymazlığın cesareti neredendir. Cemil Tugay' ın ivedi şekilde kameralardan kişileri tespit edip tutanak altına alması, gerekli cezai işlemi başlatması gereklidir. aksi durum kendinide zora sokar. birde en tuhaf kısmı memurların bürokratları, yönetimi size rahat yok diyerek tehdit etmesidir. Bir basiret ortaya konacaksa acil bu durumun gereği yapılmalıdır.

Yorumu oyla      5      13  
24 Haziran 2024 Pazartesi 16:27

tasarruf yapın biraz. 100.000 alsanız yine yetmeyecek maaşlarınız..

Yorumu oyla      6      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alsancak'ta gürültü denetimi
Konak Belediyesi, Alsancak’ta gürültü kirliliği yaratan ve yönetmeliğe ...
Bayraklı'da asfalt seferberliği
Bayraklı'da ilçe genelindeki yol yenileme, düzenleme, bakım, onarım ve ...
İzmir'de zamlı tarife başladı!
İzmir'de kent içi toplu ulaşım ücret tarifesine uygulanan zam hayata geçti. ...
 
Davut Dede şenliğine yoğun ilgi
Ödemiş Belediyesi tarafından organize edilen Davut Dede Şenliği yoğun ...
Balçova'da can dostlar için anlamlı protokol
Balçova Belediyesi Türkiye'nin tek hayvan arama-kurtarma derneği olan ...
İlçenin nüfusu on katına çıktı... Menderes'te belediyeden özel önlem!
9 günlük bayram tatilinde Menderes’in turizm bölgesi doldu taştı. Menderes ...
 
Bornova'ya TIR garajı geliyor
Bornova Belediyesi Kara Nakliyecileri Sitesi’nin bitişiğindeki 14 dönüm ...
Trafik güvenliği için her yıl 15 bin levha!
Kent içi güvenli ulaşımı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Trafik ...
Sıcaklarda can dostlar unutulmadı!
Yaz sıcaklarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Pako Sokak Hayvanları Sosyal ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva