HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Eylül 2023 Salı - 14:05

Başkan Yorgancılar, OVP’ye destek verdi, Bakan Bolat’a çağrı yaptı: İhracatçı için 5 kritik talep!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir İş Dünyası Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Öncelikli çözüm bekleyen konuların yüksek enflasyon ve finansmana erişim olduğunu söyledi. Yorgancılar, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatçının desteklenmesi konusunda 5 talebini dillendirdi.

Başkan Yorgancılar, OVP’ye destek verdi, Bakan Bolat’a çağrı yaptı: İhracatçı için 5 kritik talep!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla bugün İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda İzmir İş Dünyası Toplantısı düzenlendi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar önemli açıklamalarda bulundu.

YÜKSEK ENFLASYON VE FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise konuşmasında öncelikli çözüm bekleyen konuların başında yüksek enflasyon ve finansmana erişim sorunlarının geldiğini kaydederek, “Öncelikli çözüm bekleyen konularımızdan biri de yüksek enflasyondur. Yeni ekonomi yönetimimiz ile bu konuda ciddi adımlar atılmaya başlandı ve Orta Vadeli Program’da da kararlı bir duruş sergilenmektedir. Öncelikle bu gelişme bizlere umut verdi. Öngörülebilir fiyatlama yapmamıza engel olan, çalışanlarımızın refah kaybına yol açan, yüksek enflasyonun düşürülmesine yönelik, atılan adımları destekliyor ve bu kararlılığın kesintisiz devamını diliyorum. Bununla birlikte, Kanuna göre uygun şartları oluşan enflasyon muhasebesine geçilmesi de beklentilerimiz arasındadır. İş dünyamızın bir diğer ana konusu da finansmana erişimdir. Kredi kullanımındaki sınırlayıcı düzenlemeler ve çok sayıda mevzuat değişikliklerinden dolayı, ticari kredilere ulaşım her geçen gün zorlaştı. Beklentimiz, reel sektörün, özellikle de üreten ihracatçılarımızın kredi talebinin uygun vade, miktar ve faiz düzeyinden karşılanmasıdır. Yeni ekonomi yönetiminin özellikle ihracata yönelik yaklaşımlarından memnuniyet duyduk” ifadelerini kullandı.

YEŞİL PASAPORT İMKANI GENİŞLETİLMELİ
Yorgancılar vize başvurularında yaşanan gecikmelere de değinerek, “İş dünyası olarak bizler, küresel ticarette daha çok pay alabilmek için uğraşırken, yola çıkmamız engelleniyor. Vize başvurularında yaşanan gecikme, red veya çok kısa süreli vizeler ile önümüze set çekiliyor. Bu konuda ilgili ülkelerle girişimlerde bulunulması, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmesi ve kademeli olarak ihracatçılara yeşil pasaport imkanının genişletilmesini, ülke ekonomimiz açısından dikkatlerinize arz ediyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Yorgancılar konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

Pandemi öncesinde tanık olduğumuz ticaret savaşları, pandemi ile birlikte güçlenerek dünyada yeni bir değişim ve dönüşümü başlattı. Ve dönüşümün temelinde “kendi kendine yetebilmek” yani “üretim” yer almaktadır. Böyle bir süreçte; %99’u KOBİ olan bir yapıda, ihracatımızın %30’unu gerçekleştiren KOBİ’lerimizin, ihracattaki payını artırmak ve bu yeni düzene uyum sağlamaları için bir dönüşüm stratejisine ihtiyacımız vardır. Her zaman altını çizdiğimiz gibi bu stratejinin odağını, bilgi bazlı sanayi oluşturmalıdır. Bunu da katma değerli yerli üretimle başarabiliriz. Peki, ama nasıl? Ar-ge merkezleri özelinde bir örnek vermek istiyorum. Ülkemizde 2008’de kurulan Ar-Ge merkezi sayısı 20 iken, bugün 1.235’e yükseldi. Ancak, kg başına ihracat fiyatı 1,63’lerden 1,26 dolara geriledi. Ve bugün 1.44 seviyelerinde. Küresel ticaretten aldığımız pay sadece %1,2 olup, kişi başı milli gelirimiz 10.659 dolardır.

Hep örnek gösterilen Güney Kore’nin küresel ticaretteki payı 1970’lerde yüzde 0,4 iken, günümüzde %3’e ve kg başına ihracat birim fiyatı, ortalama 3 dolara yükseldi. Kişi başı milli gelir ise G.Kore’de 33,6 bin dolardır. Yani, bilgi bazlı sanayi noktasında eksiklerimiz çok ve bunları tamamlamadan da ilerlememiz zor. Bu açığımızı ancak, üretim ve eğitim 4.0/5.0 entegresyonu ile kapatabiliriz.

İzmir özelinde baktığımızda, özellikle belirli sektörlerde kg başına ihracat birim fiyatı ortalama 20 doların üstündedir. Net ihracatçı bir şehir ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci iliyiz. O nedenle, bugün burada elini taşın altına koyan, katma değer yaratan iş dünyasının birinci ağızdan paylaşacağı konuların çözümü, ülke ekonomisine direkt katkı koyacak niteliktedir.

YÜKSEK MALİYETLERE RAĞMEN ÜRETİYORUZ
Bir diğer konu da, evet özel sektörümüz çok dinamik ve yüksek maliyetlere rağmen üretiyoruz. Ancak, ticaret savaşları ile birlikte artan kutuplaşma yerini korumacılık ve bölgesel anlaşmalara bıraktı. Öyle ki, Çin bile bu kutuplaşmadan rahatsızlığını dillendirdi. Peki, o zaman ticareti kiminle nasıl yapacağız?

ABD, Avrupa ve Uzakdoğu kendi kurduğu bölgesel anlaşmalarla dünya ticaretini adeta 3 kutba ayırdı. Ne yazık ki, biz hiçbirinde yokuz. O nedenle, ihracatımızın neredeyse yarısını yaptığımız AB ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi, içinde bulunduğumuz dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde de zorunlu bir hal aldı. Aksi takdirde, ihracatımız ciddi sekteye uğrayacaktır.

Dünya ticaretinin %80’ini elinde tutan on ülke ile hem ticaretimizi artırmamız, hem de bulundukları ticari anlaşmaların içinde yer almamız lehimize bir adım olacaktır.

Bununla birlikte, Eurochambres Başkanı Vladimir Dlouhy’nin; “Avrupa'daki yavaşlama Türk iş dünyası ve diğer ticaret ortakları için çeşitli endişeler yaratıyor. Avrupa ekonomisindeki yavaşlamanın Türkiye'nin endüstriyel gelişimini doğrudan etkilemesi şeklinde temel bir risk söz konusu.” açıklaması, içinde bulunduğumuz süreç açısından çok kritiktir.

O nedenle, ticaret heyetlerinin, öncelikli hedef ülkelere daha sık düzenlenmesi ile ticari müşavirlerimizin sayısının ve etkinliğinin artırılmasını son derece önemsiyoruz.

İHRACATÇIMIZI DESTEKLEMEK ADINA TALEPLERİMİZ OLACAK
Bu süreçte Bakanlığınıza büyük görev düşmektedir. EXİMBANK sermayesinin artırılmasını önemsemekle birlikte, daralan ticaret ortamında ihracatçımızı desteklemek adına bazı taleplerimiz olacak.

1.Eximbank’ın kredi değerlendirme/limit dönemlerinin, bankalar ve diğer finans kuruluşlarında olduğu gibi daha sık güncellenmesi (Mevcut: Kurumlar Vergisine bağlı yılda 1 kere)

2.Eximbank kaynaklarının ihracatçıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede artırılması,

3.Reeskont kredilerinde faizin peşin değil, diğer kredilerde olduğu gibi vade sonunda ödenecek şekilde düzenleme yapılması, mevcut uygulamanın reeskont kredilerin faizini TCMB faizine ilave 7-8 puan artırdığının dikkate alınarak firmaların üstündeki yükün artırılmasının önlenmesi,

4.İhracatçı firmalarımız için teminat, nakdi ve gayri nakdi çifte borç anlamına geldiğinden, diğer bankalardan teminat mektubu getirme zorunluluğundan kurtarılması,

5.Kurumlar vergisinde ihracatçılara sağlanan 5 puanlık indirimden, sanayicilerin tamamının yararlanabilmesi, faydalı olacaktır.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ DE SON DERECE ÖNEMLİ
Krediler kadar önemli bir konu da malum reel kurların düzeyi TL’nin döviz karşısında aşırı değerlenmesi de, eksik değerlenmesi de sanayimize ve ekonomimize zarar vermektedir. Pratikte bunu yaşayarak görüyoruz. Dolar üzerindeki baskının, ihracatçıları zor durumda bıraktığının, rekabet gücünü azalttığının altını çizmek isterim.

Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in de ciddi mesai harcadığı, yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize yeniden gelmesini birçok açıdan bizler de çok önemsiyoruz. Bunun için de, temel kriter olarak öncelikli baktıkları hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ile kurumların bağımsızlığının sağlanması da son derece önemlidir.

ATACAĞIMIZ ADIMLAR ÖNEM TAŞIYOR
Bir gerçek var ki, sanayimiz geliştiği, büyüdüğü, ihracat yapabildiği sürece bölgemizin, ülkemizin refah seviyesi artacaktır.Küresel ekonomideki belirsizlik devam ederken, bizim atacağımız adımlar stratejik önem taşımaktadır. Paylaştığım konu başlıklarının da bu kapsamda değerlendirilmesini, gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcıların ekonomide güven ve öngörülebilirlik aradığını da dikkatlerinize arz ederim.

 
Hamile eşini katletmişti... Sanık: Suçsuzum, eşimi öldürmedim!
 
İEF'te Engelli Farkındalık Merkezi büyük ilgi gördü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 13 Eylül 2023 Çarşamba 10:42

geçiniz...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurulu'ndan 5 kozmetik firmasına soruşturma
Rekabet Kurulu, kozmetik sektöründeki 5 firma hakkında rekabeti engelleme, ...
Bir taş ocağı daha yolda... Kozak kan ağlıyor!
Bergama’nın Kozak Yaylası’nda açılmak istenen bir taş ocağı için daha ...
Ekonomistlerden 'halka arz' yorumu ve yatırımcılara uyarı: İnsanları aldatıyorlar!
Son dönemde borsada popüler olan halka arzların ardındaki perdeyi aralayan ...
 
Bakanlık'tan kayyuma altın vetosu!
Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri’nin İzmir’in kuzeyinde ...
Bakan Işıkhan İzmir'e geliyor... Esnafla buluşacak!
Haziran ayındaki olağanüstü genel kurulda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
İş alamazlarsa çorapçılar kepenk indirecek!
Türkiye çorap sektörü alarm veriyor. Bu yılın ilk 7 ayında ihracat miktarında ...
 
Vatandaş 'kanser' riskine dikkat çektmişti... Bakanlık'tan Habaş'a onay!
Halkın ÇED toplantısına katılarak ‘kanser riskine’ dikkat çektiği HABAŞ’ın ...
BASİFED’den ziyaret maratonu
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ...
Madencilik sektörünün hedefi 15 milyar dolarlık ihracat
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, "Madencilik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva