HABERLER>İŞ DÜNYASI
11 Eylül 2023 Pazartesi - 13:56

Ekonomistlerden 'halka arz' yorumu ve yatırımcılara uyarı: İnsanları aldatıyorlar!

Son dönemde borsada popüler olan halka arzların ardındaki perdeyi aralayan Ekonomist Uğur Civelek, “Sermaye piyasasının sağlıklı işlediği yönünde yaratılan görüntü doğru değil. Çok sağlıksız. 'Günü kurtarmak' ve 'dostlar alışverişte görsün' diyerek insanları aldatmak istiyorsanız sığınılacak son yer halka arzlardır. Halka arzları daha çok göreceğiz” derken Ekonomist Hüsnü Erkan da "Maalesef Türkiye’de borsanın sığ olması nedeniyle sonradan kaybediyorlar. Dikkatli olmak gerekiyor. Başka yatırım alanı olmayanlar için fırsat." ifadelerini kullandı.

Ekonomistlerden  halka arz  yorumu ve yatırımcılara uyarı: İnsanları aldatıyorlar!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Borsada son zamanlarda halka arzlar yoğun ilgi görüyor.  Pek çok kişi halka arz olan şirketlerden hisse almak ve onu en yüksek seviyede satmak istiyor.

Egedesonsöz’e konuşan ekonomist Uğur Civelek ve Hüsnü Erkan halka arzların finansa erişim sıkıntısı dolayısıyla ilgi gördüğünü söylüyor.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA NE ZAMANA KADAR UYACAK?
4,5 milyon kişinin bir sene içinde borsaya geldiğini kaydeden Ekonomist Uğur Civelek, “Son 1 yılda 4, 5 milyon yeni yatırımcı geldi. Kendi iradeleriyle dövize gitmeyip de borsaya mı geldiler. Soru işareti. İş dünyasının finansmana ihtiyacı var. Bu finansmanı elde etmek için kredi kullanabilirsiniz, yeni ortaklar alabilirsiniz. Hisselerinizi halka arz yoluyla daha yüksek fiyattan satıp para çekebilirsiniz veya ortaklar halka arz yoluyla riskleri azaltabilir. Halka arza yoğun ilginin birinci nedeni iş dünyasına yönelik kredi hacminde ciddi bir daralma olması. Kredi yoluyla finansman bulmak çok zorlaştı.  Geriye halka arzla içeri para çekmek kalıyor. Sermaye piyasası da belli standartlar aramadan bu izinleri veriyor. Bireysel Emeklilik Fonları bu işte kullanılıyor. İş dünyasında maliyetlerde ciddi bir artış var. Üretimde emek önemli bir maliyet iş dünyası da bu düzende sağlıklı çalışamıyor, sağlık bozulunca krediler sorunlu hale geliyor. Bunu izlemenin yolu da banka kredi vermekten kaçınınca halka arzlara eğilim oluyor. Halka arzları daha çok göreceğiz. Evdeki hesap ne zamana kadar çarşıya uyar bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.



SIĞINILACAK SON YER HALKA ARZLAR
Ekonomist Civelek, dünyada hisse senedine ilginin olmadığını aktararak“ Sermaya Piyasasının sağlıklı işlediği yönünde yaratılan görüntü doğru değil. Çok sağlıksız. Günü kurtarmak, dostlar alışverişte görsün diyerek insanları aldatmak istiyorsanız sığınılacak son yer halka arzlardır. Şu anda dünyada hisse senedine ilgi yok. Profesyonel kimse hisse senedine yatırım yapmaz. Parasını fonlara götürenleri aldatmak için yüksek fiyattan satış fırsatını son şansı kullanmaya çalışır” şeklinde konuştu.



YATIRIM YAPACAK BAŞLA ALAN BULAMIYORLAR
Yoksul kesimin tasarruf etme şansının kalmadığını vurgulayan Ekonomist Prof.Dr.Hüsnü Erkan ise, “Orta kesim de büyük ölçüde eridi. Durumu daha iyi olan kişiler kendilerini koruyabilmek için küçük birikimlerini paradan para kazanma şeklinde değerlendirmek istiyor. Ev araba alamıyorlar. Önlerinde de kazanan örnekleri görünce seviniyorlar. Maalesef Türkiye’de borsanın sığ olması nedeniyle sonradan kaybediyorlar. Dikkatli olmak gerekiyor. Başka yatırım alanı olmayanlar için fırsat. Bu nedenle ilginin arttığını düşünüyorum. Bir de son günlerdeki ekonomi politikasındaki değişikliğinde etkisi olmuş olabilir. Düzelme yönünde beklenti olarak bir sinyal aldıklarından dolayı yönelme olabilir." dedi. 

 
A Milli Takımın rakibi Japonya
 
İzmir'de korkutan orman yangın... Kontrol altında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık'tan kayyuma altın vetosu!
Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri’nin İzmir’in kuzeyinde ...
Bakan Işıkhan İzmir'e geliyor... Esnafla buluşacak!
Haziran ayındaki olağanüstü genel kurulda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
İş alamazlarsa çorapçılar kepenk indirecek!
Türkiye çorap sektörü alarm veriyor. Bu yılın ilk 7 ayında ihracat miktarında ...
 
Vatandaş 'kanser' riskine dikkat çektmişti... Bakanlık'tan Habaş'a onay!
Halkın ÇED toplantısına katılarak ‘kanser riskine’ dikkat çektiği HABAŞ’ın ...
BASİFED’den ziyaret maratonu
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ...
Madencilik sektörünün hedefi 15 milyar dolarlık ihracat
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, "Madencilik ...
 
Değeri 18 ayda yaklaşık yüzde 80 eridi
Yerli unicorn (değeri 1 milyar dolardan fazla) girişimlerden Getir, son ...
İzmirli kantinciler yeni sezona hazır!
İzmir Kantinciler Odası, yeni eğitim öğretim yılının başlaması arefesinde ...
Hedef 100 milyonluk ihracat... Yeni rota Afrika!
İhracatta sektörler için ortaya konulan 2023 hedeflerini tutturan tek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva