HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Haziran 2024 Perşembe - 14:40

Başkan Tugay, eylemler için konuştu: 10 bin TL kaosu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TİS sürecinde yaşanan tıkanma sebebiyle memurların 1 günlük iş bırakma eylemi hakkında konuştu. Başkan Tugay açıklamasında sosyal denge sözleşmesi (SDS) maddi miktarı ile ilgili uyuşmazlık olduğunu belirtirken sendikanın istediği ile belediyenin verdiği rakam arasında 10 bin TL fark olduğunu açıkladı. Tugay açıklamasında "8 Bin 700 TL civarı bir tazminat üst sınır belirlendi. Buna yol ve yemek gibi eklemelerle 12 bin liraya çıkarılabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin lira. Konu para değil. Konu yasaya uyma ve uymama" dedi.

Başkan Tugay, eylemler için konuştu: 10 bin TL kaosu!

Ozan EKİZ-Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, belediye bünyesindeki memurlarla ilgili yürütülen toplu sözleşme sürecinde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi.

- MEMURLAR, İZMİR'İ SARSTI!

Tugay, memurların iş bırakma eylemi gerçekleştirdiği ve olayların yaşandığı eylemlerle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Başkan Tugay yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Dışarıda bir eylem durumu var. Bununla ilgili olarak bir açıklama yapsam iyi olur diye düşündüm. Her şeyden önce konu anlaşılmıyor gibi geliyor. Şu an büyükşehir memurlarının sendikası ile aramızda bir uyuşmazlık var. Bu sosyal denge tazminatı maddi miktarı ile ilgili. Onların bizden talepleri ve bizim verebileceğimiz söylediğimiz rakamdan kaynaklı bu durum. Herkes maaşını ve yan ödemelerini alıyor ve işçilerle alakası yok bu durumun. Tamamen memurlarla uzlaşmanın getirdiği bir durum. İnsanların talep etmeleri ve tepki göstermeleri doğaldır.

SORUŞTURMA AÇILACAK
Unutmamamız gereken bir şey var; Memurlar kanunlarla sorumlulukları belli olan arkadaşlarımızdır. Dün hepimizi üzen durumlar yaşandı. Meclis önünde bir arbede yaşandı. Meclisin düzenini bozmak için bir hareket içinde olundu. Yaşanan boyutu ile olmaması gereken bir şeydi. Bununla ilgili soruşturma olacak.

RAPORDA FAİZİYLE GERİ ÖDENİR DİYOR
Belediye yönetiminden sendikanın talep ettiği miktar kanunun yasanın bize sınır olarak koyduğu miktarın üzerinde... Bunun üzerine çıkmayı yapamıyoruz. İzmir dışında hiçbir yerde uygulanmayan durum… Diğer şehirlerde yasal üst sınırı geçen tazminat miktarı yok. Ben de geçen dönem de üzerine çıkılmış. Bu dönem imzalama yetkisi önümüze geldiğinde araştırmalar yaptım. Sendikadaki  arkadaşlarla defalarca görüştük. Bana bazı eski kararları gösterdiler ama elimde bir Sayıştay raporu var. Raporda kullanılan ifadeler doğrultusunda biz de bu artışı yapamama duruma getiriyor. Konu bütçe ile alakalı değil. Biz bu artışı yaparsak halkımızda suç duyurusunda bulunulacak ve bize faizle birlikte geri ödeteceğini söyleyen bir rapor ile karşı karşıyayım.

Ben insanların demokratik tepkisine saygı gösteriyorum. Burası benim kendi şirketim değil. Ben İzmir halkı adına bu görevi yerine getiriyorum. Harcanan her para halkın parasıdır. Doğruları yapma zorunluluğum vardır. Yasal üst sınırı üzerine çıkamayacağımı söylemek dışında bir şey yapamıyorum.

Bunun tasarruf tedbirleri ile alakası yok. Yasaya uyuma zorunluluğumuz var. Karşıyaka Belediye Başkanı olduğum dönemde önceki belediye başkanı bu hakkı vermişti. Ben göreve yeni başlayan bir başkan olarak anormal bir artış yapmadan yasal üst sınırının bir miktar üzerinden bir sözleşmeye imza attım. Daha sonra benden çok daha yüksek bir rakam istedi ve imzalamadım. Yasal üst sınırının geçen belediyeler İzmir'de var. İstanbul'da yasal üst sınırı geçen bir kaç belediye var ancak onlar da ödemiyor.

BİZ 12 BİN TL VERDİK, SENDİKA 22 BİN TL İSTEDİ
6 binden fazla memur ile ilgili bir karar. Olası bir kamu zararına göze alamayacağım bir hatadır. Karşıyaka'da istenilen artışları yapmadığım için yaşanmıştı yine konu aynı.

8 Bin 700 TL civarı bir tazminat üst sınır belirlendi. Buna yol ve yemek gibi eklemelerle 12 bin liraya çıkarılabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin lira. Konu para değil. Konu yasaya uyma ve uymama…

Biz her zaman memurların TİS hakkını savunduk. Hükümetin yasal üst sınır koymasını doğru bulmuyoruz. Uymadığımız takdirde yasal süreç başlar. Tüm çalışanların yanındayız.

BUNLAR İZMİR'E VE İZMİR'İN MEMURUNA YAKIŞMIYOR
Küçük bir grubun fazla gergin ve heyecanlı olduğunu gözlemliyorum. Bunlar İzmir'e ve İzmir'in memuruna yakışmıyor. Dışarıda toplanan insanların kaç tanesinin bizim memurumuz olduğunu bilmiyorum.

Arkadaşlarımız yerinde bulunmayan memurlarla ilgili tespit yapıldığında sayının az olduğunu gördük. Fevri çıkışları olanların kimler olduğunu incelemek gerekiyor. Belediye ile ilgilisi olmayan insanlar bile aşağıda memurların içerisinde.

AK PARTİ FIRSATÇILIK YAPIYOR
AK Parti Grubu için; böyle bir kural koyup mecliste bize ‘neden vermiyorsunuz?’ diye eleştirilmesini yanlış ve fırsatçılık olarak düşünüyorum. Temmuz ayında maaş artışı olacak. Yasal üst sınırı daha yukarı almak tamamen hükümetin inisiyatifinde Bu kararı biz almadık. Memurlar grevli TİS yapma hakları yoksa tamamen yasaları yapanlardır. Bütün yaşananlarla ilgili genel merkezimizi bilgilendirdim. Siyasi olarak kendi görevimizi yasal olarak sıkıntıya sokmadan yapmak, İzmir halkına yapmamız hizmeti yapma konusunda kararlıyız.

Hukuken haklı olduğumu idrak ettiklerine emininim. Biz yakarız yıkarız diye düşünen varsa bu iyi niyetli değil. Görevimin başındayım, 5 yıl boyunca hizmet vereceğim. Bu hizmeti belediye olarak layıkıyla vereceğiz. Bu durum doğrusu anlaşılırsa çözülür. Yasa dışı davrananlar varsa ne gerekiyorsa o adım atılır.

TUGAY’IN AÇIKLAMASINA SENDİKADAN TEPKİ!
Tugay'ın ofisinin önünde toplanan sendika üyeleri ise Başkan Tugay'a tepki gösterdi. TÜM-BEL-SEN 1 no'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş açıklamasında “Başkan tek taraflı bir açıklama yaptı. Masada olmak istedik, karşımıza polisleri diktiler. Biz buranın çalışanlarıyız, biz burada polisin olmasını istemiyoruz. Kendileriyle medenice görüşmek istiyoruz, karşımıza polisi dikip biber gazı sıktıranlara yazıklar olsun"

 
Trafiğe Göztepe düzenlemesi!
 
Manisa'da korkutan orman yangını
YORUMLAR
Toplam 50 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erol 14 Haziran 2024 Cuma 09:53

Kamunun parasını çok düşünüyorsan ve samimi isen işe kendi Başkan maaşını düşürmekle başla.Belediye Şirketlerinden aldığın Yönetim Kurulu Başkanı huzur hakkı pararalarını iade et!Müdür ve Daire Başkanların makam otolarını kaldır.Memura verdiğin üç kuruşu bayram öncesi kesme.Bunları yapabiliyor musun?

Yorumu oyla      0      0  
Bulut 14 Haziran 2024 Cuma 08:20

Memurların büyük çoğunluğu belediyede olmasa belediye de varlık ve yoklukları belli dahi olmaz. Belediyede bu kadar memura ne gerek var. Birde askeriye üzerinden kaçıp gelenler var ki onları niye alıyorlar çözemedim.

Yorumu oyla      2      3  
Ah 14 Haziran 2024 Cuma 05:55

Ah Cemil vah Cemil ,…..

Yorumu oyla      1      0  
İzmir İçin 13 Haziran 2024 Perşembe 23:41

Alanen ya yalan söylüyor ya da bunu yine kandırıyorlar zimmet idareye çıkar idare bunu zimmet çıkana rücu eder maaşından keser biter bu güne kadar olmamış bir durumdur belediye başkanına uyarı çevrenize kalibresi düşük yandaş memur bürokrat koyarsanız işte bu hale düşersiniz yanıltıcı veya yalan bilgi verir daha da kötü duruma düşersiniz Karşıyakanın Cemil Tugay yönetiminde bu hale gelmesi demekki normal bir durummuş

Yorumu oyla      7      2  
Ahmet Düz 13 Haziran 2024 Perşembe 21:14

Başkan tebrikler kanunları uyguladığınız için fakat belki haberiniz yoktur geçen günlerde tasarruf genelgesi yayınlandı buna uyuluyor mu mesala hala makam araçları ile evinden alınıp evine bırakılıyor yöneticiler. Suç isliyorsunuz kanuna uyun madem kanun o da kanun bu da kanun.

Yorumu oyla      12      0  
13 Haziran 2024 Perşembe 19:27

Soytarı güruh eylem bitince buralara takılıyor galiba. Bu menfaatperestliğin adam kayırmanın hatalıklı ideolojik kafanın İzmir i ne hale getirdiğini hala görmüyorlar. Niyet bozuk çünkü: İsterseniz yeri göğü kazanın ne olacak ki sonuç hüsran olacak.

Yorumu oyla      3      6  
Cengiz 13 Haziran 2024 Perşembe 18:20

Zenginden alıp fakire vereni gördüm de , fakirden alıp zengine vereni ilk defa görüyorum. Bkz. Cengiz Hold.

Yorumu oyla      10      3  
Erol 13 Haziran 2024 Perşembe 18:08

İlk icraat memurlarıyla dalaşmak!

Yorumu oyla      21      5  
Murat 13 Haziran 2024 Perşembe 17:57

abarttılar. at bunları başkan. nokta.

Yorumu oyla      4      18  
13 Haziran 2024 Perşembe 17:40

Daha dur bakalım İstanbul nasıl patlayacak? 98 milyar borç ile tam anlamıyla hayal kırıklığı; Malum kaşar da topu akp ye atacak

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trafiğe Göztepe düzenlemesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 14 Haziran Cuma günü Göztepe’nin 99’uncu ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları kültür ve sanatla buluşturuyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği kültür ve sanat etkinlikleriyle ...
Buca’nın çınarlarına bayram tıraşı
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Ata Evi’nde bayram tıraşı olan Buca’nın ...
 
Çiğli’de eylem… Başkan Yıldız: Biz istemedik, mecbur bırakıldık!
Çiğli Belediyesi’nde 147 işçinin işten çıkarılmasının ardından işten atılan ...
Karabağlar'da bayram dayanışması
Karabağlar Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yaklaşan ...
Gaziemir'de CV Bank'la yüzler gülüyor
İş arayan yurttaşlar ile personel arayan firmalar arasında köprü görevi ...
 
İZSU’dan 'plankton' açıklaması: Deniz kirliliğiyle ilgisi yok!
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesi ...
Seferihisarlı çiftçilere uyarı: 7 gün su yok!
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, sulama barajındaki suyun ...
Bayraklı'da halk oyunları şöleni!
 Kültür sanat kurslarını BASAMAK çatısı altında toplayan Bayraklı Belediyesinin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva