HABERLER>GÜNCEL
10 Aralık 2015 Perşembe - 13:48

Baro’dan korkutan raporu: Tutuklu ve hükümlü sayısı…

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin BM tarafından kabul edilişinin 67'nci yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi sorumlu Yönetim Kurulu üyesi avukat Nuriye Kadan, "15 yıl içerisinde Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 24 artarken, tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 234 oranında artmıştır" dedi.

Baro’dan korkutan raporu: Tutuklu ve hükümlü sayısı…

İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi sorumlu Yönetim Kurulu üyesi avukat Nuriye Kadan, Adliye içindeki Baro biriminde basın açıklaması yaptı.
 
Toplantıya, Baro Başkan Yardımcısı Mustafa Çetin ile Yönetim Kurulu üyeleri ile avukatlar katıldı. Kadan Türkiye'nın hızla terör sarmalının içine çekildiğini hatırlattı, "20 Temmuz 2015'te, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde düzenlenen bombalı intihar saldırısında çoğu üniversite öğrencisi olmak üzere 34 kişi ölmüş, 100'den fazla kişi de yaralanmıştır. Ankara Tren Garı'nda, 10 Ekim 2015 günü Türkiye, tarihinin en kanlı katliamına tanık olmuştur. Katliamda 105 kişi hayatını kaybederken 500'den fazla kişi yaralanmıştır. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü 'insanlık değerlerinden, kardeşlikten ve barıştan yana' çağrıda bulunduğu basın açıklaması sırasında öldürülmüştür. Terörist saldırılar asker, polis ve sivil yurttaşlarımızın ölümleriyle sonuçlanmıştır. Başta yaşam hakkı olmak üzere, her türlü insan hakkını ortadan kaldıran, toplumun her kesimini derinden etkileyen, manevi ve toplumsal değerlerimizi tahrip eden bu süreç nedeniyle ciddi kaygı ve endişelerimizi kamuoyu ile öncelikle paylaşmak isteriz" dedi.
 
'TÜRKİYE CEZAEVLERİ ÜLKESİ OLACAK'
Uluslararası kuruluşların verilerine göre 197 ülke arasında 137'nci sırada bulunduğumuz basın özgürlüğüne yönelik, eleştirilerini de Kadan şöyle sıraladı: "Düşünceyi açıklama özgürlüğünü engelleyen uygulamalara derhal son verilmeli, buna yol açan tüm yasalar sonuçlarıyla birlikte yürürlükten kaldırılmalıdır. Türkiye'de halihazırda 361 tutukevi ve cezaevi bulunmaktadır. Mevcut cezaevleri, tutuklu ve hükümlülere yeterli gelmediğinden, cezaevlerinde kapasitelerinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü tutulmaktadır. Türkiye'de ceza infaz kurumlarında 18 yaşından gün almamış 2 bin 165 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunuyor, yine cezaevlerinde 18-20 yaş arasında 8 bin 17 tutuklu ve hükümlü tutulmaktadır. Türkiye'deki her 100 bin kişi başına düşen ceza infaz kurumundaki kişi sayısı 2010 yılında 163 olurken, bu sayı yıllar itibarıyla sürekli artarak 2014 yılında 204'e ulaştı. Buna karşılık 12 ve daha yukarı yaştaki her yüz bin kişiden 253'ü ceza infaz kurumlarında yer almıştır. 15 yıl içerisinde Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 24 artarken, tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 234 oranında artmıştır. Bu rakamlarıyla Türkiye Avrupa'da ikinci, OECD ülkeleri arasında üçüncü, dünyada ise 10'uncu sıraya yerleşmiştir. Adalet Bakanlığının bildirdiğine göre, 2015 yılında 26 bin 380 kapasiteli 42 yeni cezaevi inşa edilmiş olacaktır. Türkiye hızla, adeta cezaevleri ülkesine dönüşmektedir."
 
ÜZEN VE UTANDIRAN RAKAMLAR
Avukat Nuriye Kadan, bu yıl insan hakları ihlali olarak değerlendirdiği ölümler konusunda da şu rakamları açıkladı: "Terör saldırılarında, iş cinayetlerinde, cezaevlerinde, savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuk yaşamını yitirmiştir. Avrupa'ya gitmeye çalışan sığınmacıların kullandığı botların batması sonucu sadece Türk karasuları içinde 46 çocuk boğularak yaşamını yitirmiştir. 2015 yılında 239 kadın erkekler tarafından katledilmiştir. 2015 yılının Aralık ayına kadar 1592 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Ütopik bir dilekle; demokratik hukuk devletinin hayata geçtiği, temel hak ve hürriyetlerden ödün verilmediği, güzel, aydınlık, yaşam dolu günlerde buluşmak dileğiyle."
 

 
İzmir’in katırcıları: Yol bitiyor, onlar devreye giriyor!
 
Karşıyaka’da rota eski başkanı gösteriyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in katırcıları: Yol bitiyor, onlar devreye giriyor!
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Armutlu Mahallesi'ndeki orman alanlarındaki ...
Adliyeye 'anne- bebek bakım odası' istedi
İzmir Barosu avukatlarından Cevher Dağdeviren Aslan, İzmir Adliye Sarayı'nda ...
Aylan’ın öldüğü faciada sanıklara ne ceza istendi?
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde, Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi, ağabeyi ...
 
Nusaybin'deki çatışmada 3 PKK'lı terörist öldürüldü
Mardin Nusaybin güvenlik güçlerinin PKK terör örgütüne yönelik düzenlediği ...
Şanlıurfa'da 10 eşbaşkan gözaltına alındı!
Şanlıurfa'da, 'Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefet' ettikleri gerekçesiyle ...
EÜ’de ‘OHAL’ tam gaz: Araç girişine de bariyer seti!
Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesinin ardından kampüs yeni döneme ‘turnikelerle’ ...
 
Kimyasal sızıntı 59 kişiyi hastanelik etti!
Kocaeli'de kimyasal maddenin bulunduğu bir pakette yaşanan sızıntıdan ...
Batı Trakya Türklerinin efsane liderinin Mercedes’i de çalındı!
Batı Trakya Dostluk Eşitlik Yunanistan'daki Batı Trakya Türk toplumunun ...
İzmir’de operasyon: Otomobilde kilo kilo esrar!
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'nde ihbar üzerine durdurulan otomobilde, gizli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva