HABERLER>EKONOMİ
7 Şubat 2013 Perşembe - 13:09

Bakan'dan özel sektöre telekonferanslı Ar-Ge göndermesi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için Ar-Ge yatırımlarının önemine dikkat çekerek, "Sadece tüketen değil bilgiyi üreten bir yapıda olmamız gerekiyor. Ülkemizin hedeflerine ulaşması, araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımdan geçmektedir" dedi.

Bakan dan özel sektöre telekonferanslı Ar-Ge göndermesi

İZMİR - İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından Kalkınma Bakanlığı desteği ile düzenlenen 'Ulusal ve Ulusalarası Ar-Ge Merkezleri'nde Başarı Örnekleri' konulu sempozyum başladı. İnciraltı Yerleşkesi İleri Biyomedikal AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyumun açılışına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz telekonferans ile katıldı. Türkiye'nin gelişmesi önemli iddialarının olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bilgiyi tüketen değil bilgiyi üreten bir yapı ile ülkenin kalkınmasının mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini ulaşması için araştırma ve geliştirmenin kritik önem taşıdığını söyleyen Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bilgiyi üretenler ve bilgiyi tüketenler olmak üzere iki kategori var. Sadece tüketen değil bilgiyi üreten bir yapıda olmamız gerekiyor. Ülkenin refah düzeyine ulaşması için ihracat artışının gelişimi çok önemlidir. İhracatın artırılmasının yolu ise araştırma geliştirmeden geçiyor. Bunun içinde sağlıklı ve etkin araştırma ve geliştirme uygulamalarını yapacak merkezlerin güçlü olması son derece önemlidir. Bu kapsamda biz de bakanlık olarak önemli çalışmalar üretiyoruz. Araştırma alt yapısının oluşturulmasına büyük katkı sağlıyoruz. Bakanlık 2002 yılında araştırma altyapılarına sadece 114 milyon TL kaynak tahsis etmiş. 2013 yılında bu konuda ayırdığımız ödenek 1.9 milyar TL. Bu, yaklaşık 17 katlık artışa tekabül ediyor. Demek ki, Türkiye bu konunda iradesini net olarak ortaya koymuş. 2002'den bu yana 160 tematik ileri araştırma merkezini destekledik. Tüm bunlar geleceğe dönük altyapımızı oluşturuyor."

'ÖZEL SEKTÖR DAHİL OLMALI'
Türkiye'nin söz sahibi olmak istediği alanlarda ciddi atılımlar yaptıklarını belirten Bakan Yılmaz, üniversite ve kamunun yanı sıra özel sektörün bu sürece dahil olması gerekliliğine vurgu yaptı. 5746 sayılı Ar-Ge'nin desteklenmesi ile ilgili kanun ile önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:"Sadece üniversite, sadece kamu araştırma yaparsa istediğimizi alamıyoruz. Bu sebeple özel sektöründe bu konuda araştırma yapması önemlidir. Geçmiş dönemlerde özel sektör araştırma ve geliştirmeye yüzde 20'lik harcama yaparken şuan ise yüzde 40 aşmış durumdadır. Üniversite ve özel sektör bağı kurulmalıdır. 2023'te 500 milyar dolar hedefimiz var. Bunun için 10'uncu planı hazırlıyoruz. Burada önemli husus üniversite, kamu ve özel sektörün hep birlikte hareket etmesidir. Aynı zamanda araştırma alt yapılarımızın ayaklarını iyi yönetmemiz gerekiyor. Bu alt yapıların sadece kalkınması için değil içinde bulunduğu yörelerin kalkınması için önemlidir. İzmir kalkınması için bu merkez hayati önem taşıyor. Üniversiteler sadece araştırma kurumları olarak faaliyet göstermesinin yanında o bölgenin gelişimine katkıda bulunmalıdır. İzmir'in yenilikçi vizyonunu biliyorum. Araştırma merkezleri ciddi ve pahalı yatırımlardır. Kaynakların etkin kullanımı için seçici bir şekilde süreci devam ettireceğiz. Kendi politika ve görüşlerimizi Dünya ve Avrupa'dan örneklerini incelememiz çok önemlidir. Sempozyumun sonuçlarını bakanlık olarak takip edeceğiz."
 
'MUTLULUK İÇİN AR-GE'
Genç ve dinamik bir üniversite olduklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İnsanını iki temel isteğinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Füzün, "İnsanın temel isteğinden birisi ölümsüzlük ama bu mümkün değil. Diğeri temel isteği ise mutlu olmaktır. İnsanın mutlu olması, haz alması için her şey araştırma ve geliştirmeden geçmektedir. Böylesi bir merkez bu yüzden çok önemlidir. Bu kongreler ve sempozyumlar insanların kaynaştığı yerler olmuştur. Bu sebeple önemli bir yere sahiptir" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de şimdi moda ‘ikinci el’
Yurtdışında bir sektör haline gelen ikinci el kıyafetler, İzmir’de de ilgi görmeye başladı.
Marketlerde ve lokantalarda ‘helal’ dönem
TSE, lokantalar, kafeterya, pastane ve market gibi yerler için ''Helal ...
Dev enerji hamlesi: ‘Altınyağ’ın buharı’ elektrik olacak
Yemeklik bitkisel sıvı yağlarda sektörün önde gelen markalarından biri ...
 
Örs: İzmir artık gelinliğin başkentidir
İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ (İZFAŞ) Genel ...
Demirtaş’a ‘işbirliği’nde ibra şoku!
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yönetim kurulu başkanı olduğu İşbirliği ...
Mobilyacılar Odası’nda ‘İTO seçimi’ depremi
İzmir’in önemli esnaf teşkilatlarından İzmir Mobilyacılar Odası’nın yönetiminde ...
 
'Muğla Beyazı' artık bir dünya markası
Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Muğla'dan ...
Ortak Akıl’dan Demirtaş’a ‘e-posta’ çıkışı
İTO Başkanı Demirtaş’ın tüm üyelere hizmetleri içeren bir e-posta göndererek ...
BMC yine stop etti: İşçiler mağdur TSK yaralı!
Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük önem taşıyan, mayına karşı dayanıklı ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva