HABERLER>EGE
11 Aralık 2015 Cuma - 14:14

Aydın’da yargıdan flaş ‘su faturası’ kararı: Paylar iptal!

Su faturaları İzmir’de büyük tartışmalara yol açarken Aydın’da yargıdan çok önemli bir karar çıktı. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı kademeli su tarifesi, katılım payı ve atık su tarifesi, mahkemece iptal edildi.

Aydın’da yargıdan flaş ‘su faturası’ kararı: Paylar iptal!

Su faturalarındaki atık su ve katılım payları İzmir’de Büyükşehir Meclis oturumlarında AK Parti cephesinden gelen itirazlarla büyük tartışmalara yol açarken Aydın’da yargıdan konuyla ilgili çok önemli bir karar çıktı.


Aydın 2'nci İdare Mahkemesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı kademeli içme ve kullanma suyu ile abonelerden aldığı atık su tarifeleri ve altyapı katılım payı uygulamalarını iptal etti.
 
Dünyada ve ülkedeki kişi başı su tüketimi örnekleri veren mahkeme su tarifeleriyle ilgili kararında, "Dünya standartlarında günlük su tüketimi 150-200 litre arasında. Bu da bir kişinin aylık olarak 4.5 ile 6 ton arasında su tükettiğini gösteriyor. Ülkemizde ise Devlet İstatistik Kurumu'nun 2014 verilerine göre kişi başı tüketim 3.6 ton. Bu veriler ışığında bir hanede aylık olarak ortalama 16 ile 20 ton arasında su tüketimi olmaktadır. Aydın'da uygulanan tarifenin ilk on tonu maliyet bedeline göre belirlenmiş. İkinci dilimde ise Efeler ilçesinde olduğu gibi 2.5 kat yükseltilmesinin makul dayanağı gösterilmemiş. Tekel durumundaki Büyükşehir Belediyesi'nin su tarifelerini maliyet ve kar unsurlarını somut ve objektif verilere dayanmak suretiyle rasyonel bir şekilde belirlemediği görüldüğünden ve hukuka uyarlılık bulunmadığı anlaşıldığından iptaline karar verildi" denildi.
 
KATILIM PAYI İPTAL
İkinci kararında belediyelerin büyük bölümünün uyguladığı katılım payı uygulamasını da iptal eden mahkeme, katılım payının gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gerektiğine dikkati çekerek şöyle dedi: "Yasalara göre kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş olmasından sonra hizmetten faydalanma şekillerine göre ilgili gayrimenkul sahipleri arasında katılma payları oranında dağıtılması şeklinde hesaplanır. Şikayet konusu olan bakım ücreti ise gayrimenkul sahibi olsun olmasın tüm abonelerden talep edilmesi yönüyle hukuka aykırıdır."
 
"ADİL VE ÖLÇÜLÜ DEĞİLDİR"
Kanalizasyonu olmayan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların şehir merkezindeki vatandaşlarla aynı oranda atık su bedeli ödemesinin adil ve ölçülü olmadığına hükmeden Aydın 2'nci İdare Mahkemesi, üçüncü iptal kararında da "Atık su tarifelerinin belirlenmesi sırasında, kanalizasyon tesisi bulunmayan yerlere ilişkin bir ayrıma girilmeksizin tek tarife belirlenmiş. Sistem maliyeti farklı olmasına karşın söz konusu durum dikkate alınmadan her türlü yerleşim yeri için tek tarife belirlenmesinin yerinde olmadığı gibi adil ve ölçülü değildir. Atık su hizmetleri için ücretlendirme yapılırken, tam maliyet ve kirleten öder esaslarının geçerlidir. Atık su altyapı yönetimlerinin hizmet verdikleri aboneleri gruplara ayırarak, her grup için farklı tarife saptamaları gerektiği, farklı abone gruplarının farklı hizmetlere ihtiyaç duyduğundan ve dolayısıyla farklı maliyet unsurlarından etkileneceklerinden tarifenin buna uygun şekilde hazırlanması gerekir. Kanalizasyon ve foseptik kullananlar birbirinden ayrılmamış. Bu hususlar dikkate alınmaksızın tüm konutlar için tek tarife şeklinde kullanılan ve her 3 metreküp su miktarı için 0.70 TL olarak atık su bedeli tespit edilmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılarak işlemin iptaline karar verilmiştir" dedi.


 
"VATANDAŞIN ÜCRETİ GERİ ALMA HAKKI DOĞDU"
Davaları açan emekli bürokrat Haşmet Aysan, konuyla ilgili açıklama yaptı. Kamu kurumlarının hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini söyleyen Haşmet Aysan, "Hukuk dışı yapılan işlem olmaz. Ben yaptım, oldu mantığı olmaz. Mahkeme kararları sonucunda vatandaşın ödediği fazla ücretlerin tümünün geri ödenmesi gerekiyor. Vatandaşın ücreti geri alma hakkı doğdu. Aydın'da 441 bin abone var. Belediye ödeme yapmayıp, vatandaşı mahkemelere başvurma zorunda bırakırsa mahkemeler tıkanır. Belediye avukat ve tazminat parası ödeme yükünü karşılayamaz. Yapılması gereken şey mahsuplaşma. Vatandaşın alacağı paralar hesaplanıp bundan sonraki ödemelerinden düşmesi gerekir" dedi. (dha)

 
Zeynep Casalini ve Tahsin Berk'ten sürpriz boşanma kararı
 
Küçük Menderes'in ilk kadın kaymakamı iş başı yaptı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Aralık 2015 Cumartesi 15:07

Hangi mahkeme ! Yargıya güven mi bıraktınız ? Kimin ne olduğu belli değil.

Yorumu oyla      11      5  
12 Aralık 2015 Cumartesi 01:21

Başka zaman mahkeme kararı var diyenler CHP'li belediye olunca yine toz kondurmamış yorumlarda belediyeye.

Yorumu oyla      11      6  
11 Aralık 2015 Cuma 18:30

Atatürkçü olunca suyu bedava mı yapsınlar? 20 tonu geçmezsen katlama yapmaz. geçme. Havuz mu dolduruyorsun?

Yorumu oyla      13      9  
yolcu 11 Aralık 2015 Cuma 17:43

İzmirin 100/65 gece kondu bir saatten iki üç aile su kullanıyor fakir fukara katlamalı ücret ödüyor atatürkçülük bumu

Yorumu oyla      15      8  
11 Aralık 2015 Cuma 17:24

İstanbul, Gaziantep, Bursa, Ankara ... buralardaki 1 m3 su ve atık su bedeli 5-6 lira arası değişiyor. İzmir'de ise toplamda 3,5 lira bile değil. İzmir'de 30 lira gelen fatura İstanbul'da neredeyse 60 lira geliyor. Bir zamanlarda 90 dakika 120 dakika niye olmuyor diye eleştirmişlerdi. 90 dakika bedava aktarma başka yerde var mı da eleştiriyorsunuz? Her aktarma da milleten para kesenler, aynı olayı su da da yapıyor. Su fiyatlarına vatandaş pahalı diyebilir ama AKP'li yöneticilerin eleştirmesi komik.

Yorumu oyla      14      10  
11 Aralık 2015 Cuma 16:03

"Su faturalarındaki atık su ve katılım payları İzmir’de Büyükşehir Meclis oturumlarında AK Parti cephesinden gelen itirazlarla büyük tartışmalara yol açarken " denmiş. AKP üyeler AKP'nin yönettiği büyükşehirlerdeki su faturalarından belli ki habersiz. Neredeyse 2 katı bedeller var.

Yorumu oyla      14      8  
erhan 11 Aralık 2015 Cuma 14:52

bravo hasmet bey.buyuk iyilik yaptiniz.tebrikler

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Talihsiz çiftçi bacağını çapa makinesine kaptırdı!
Dalaman'da çiftçilik yapan 43 yaşındaki Nedim Döndar, tarlasında çalışırken ...
Film gibi kaçış planı tutmadı!
Çeşitli suçlardan aranan biri cezaevi firarisi iki Türk vatandaşı, yasa ...
Manisa'daki icralık araç deposu mezarlığa dönüştü!
Manisa'da sayıları giderek artan icralık araçlar yediemin depolarında beklemekten yeşillendi.
 
İşçilerini taşıyan otobüs devrildi: 1 ölü, 40 yaralı
Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nden Bursa'nı Harmancık İlçesi'ne işçi götüren ...
Bodrum'da inşaatta 149 kaçak yakalandı
Bodrum'da polis, bir inşaatta Suriye uyruklu toplam 149 kaçağı yakaladı. ...
Çanakkale'de yasak avcılığa geçit yok
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri ...
 
Somalılar Derya için tek yürek oldu
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 6 ay önce bir motosikletin çarpması sonucu ...
Bodrum’a RES müjdesi: Danıştay ‘dur’ dedi!
Muğla 2'nci İdare Mahkemesi, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yapılması planlanan ...
Genç çift bir beklerken üç çocuk geldi
Denizli'de Herdem ve Fatih Özgül çifti, tüp bebek yöntemiyle üçüz bebek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva