HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Haziran 2024 Pazartesi - 16:50

Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağ yükselişte... Soyer'den 'özeleştiri' çağrısı!

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı görevi de yürüten İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın seçim kazanmasıyla ilgili özelleştiri toplantısı yapma çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu nda aşırı sağ yükselişte... Soyer den   özeleştiri  çağrısı!

EGEDESONSÖZ - Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu için 6-9 Haziran tarihleri arasında seçimler düzenlendi. BBC Türkçe’nin aktardığına göre dün akşam sandık çıkış anketleri gelmeye başladığında Avrupa’da aşırı sağın yükselişi en çok dikkat çeken unsur oldu. Avrupa Parlamentosu tarafından Pazartesi sabahı açıklanan geçici sonuçlara göre merkez-sağdaki Avrupa Halk Partisi (EPP) en büyük grup olarak kaldı. Merkez-soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da ikinciliğini korudu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı görevi de yürüten İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Bölgeler Meclis Başkanlığı’na özelleştiri toplantısı çağrısında bulundu.

Soyer’in çağrı metni şu şekilde:

Avrupa Parlamentosu seçimleri dün aşırı sağın ve muhafazakarların zaferi ile sonuçlandı. Bu nedenle “içi kararanlar” için birkaç tespiti paylaşmak isterim.

Bir yandan artan küresel krizler, bir yandan yükselen bölgesel çatışma ve savaşların ateşi, bir yandan da yönetilemeyen göçmen hareketleri maalesef gittikçe sıkışan kapitalist sistemi daha büyük çıkmazların içine sokuyor.

Büyüyen sorunlara demokratik çözüm üretemeyen sistemde, insanlar daha totaliter politikalardan, popülist söylemlerden medet umar hale geliyor. Gerçek demokratik çözüm önerileri sunmayan, samimiyetsiz, iki yüzlü, bir kısım sorunları görmezden gelen ve elini taşın altına sokmaktan kaçınan siyasi partiler yerine daha radikal ve inandırıcı çözüm önerileri ortaya koyan siyasi partilere yöneliyor.

Maalesef Avrupa giderek daha çok muhafazakar söylem ve çığlıklarla çınlıyor.  Bu durum totaliter iktidarların kendi bölgelerinde güçlenmesi sonucunu doğurduğu gibi Suriye meselesi, İsrail – Filistin savaşı gibi sorunların çözüm arayışlarını zorlaştırıyor. Oysa hem küresel krizler hem de uluslararası savaş ve çatışmaların çözümü sosyal demokratik değer ve uygulamalardan geçiyor.

İnsan evladının bu kainattaki en büyük inovasyonlarından biri olan sosyal demokrasinin bugün yaşadığı kan kaybı, taşıdığı değerlerdeki zafiyetler nedeniyle değil, bu değerlerin hayata uyarlamasındaki eksiklikleri nedeniyledir.

Şeffaflık, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü, temel hak ve hürriyetler, adalet, dayanışma, barış gibi erdem ve değerler hala insanlığın en büyük zenginlikleri olmayı sürdürmektedir. O nedenle bu değerlerin güç kazanması ve ülkelerini bu değerleri temel alarak yönetecek siyasi partilerin, siyasetçilerin öne çıkması mümkün ve kaçınılmazdır. Çünkü bu siyasetçiler mesaisini güç dengelerini yönetmek için değil, meselelerin özüne inmek için harcayacaktır.

İnsanlığın demokratik değerlerden uzaklaşmasının ne ağır faturalara mal olduğu hala yaşayan insanların hafızalarındadır. O nedenle; benzer ağır bedelleri ödememek için sosyal demokrasinin erdemlerine sımsıkı sarılmalı, ekonomik demokrasi, ekolojik demokrasi gibi kavramlarla beslemeye, geliştirmeye gayret etmeliyiz.

Siyasetçi tüm zamanını toplumun tüm katmanlarındaki birikimi ve enerjiyi ortaya çıkarmak, bir araya getirmek ve böylelikle sorunlara kalıcı çözümler üretmek için harcamakla mükelleftir. “Ben yaptım, oldu”, “biz karar verdik, oldu” zihniyeti hayatın hızla büyüyen zorlukları karşısında Türkiye’yi de, sosyal demokrasiyi de her gün daha da zayıflatmaktadır. Bu durumun yegane panzehiri ise, toplumun hiç bir parçasını dışlamadan, birlikte yol yürüme iradesini gösterebilmek ve demokrasiyi perçinlemektir.

Avrupa Konseyi Bölgeler Meclis Başkanlığı’na Sosyalistler, Sosyal Demokratlar, İlerici Demokratlar ve  Yeşiller tarafından önerilen ve oybirliği ile seçilen bir sosyal demokrat olarak, geniş kapsamlı bir “Özeleştiri Toplantısı” yapılması ve Türkiye örneğinin masaya yatırılmasını önereceğimi de bu vesileyle paylaşmak isterim.

Belki de konjonktürel olarak, 31 Mart 2024’te Türkiye’nin açtığı ve yürümekte olduğu yol, kısa süre içerisinde Avrupa’ya ilham verir ve sosyal demokrasinin güçlenmesine ışık tutar.

 
Bayram öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi
 
Danıştay iptal etmişti... İzmir'in altın madeni bakanlık masasında!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nazik ziyaretler 10 Haziran 2024 Pazartesi 17:28

Avrupa'da adama koltuk vermişler, biz kovduk iyi mi!

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da bayram öncesi sıkı denetim!
Seferihisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesi denetimlerini sıklaştırdı.
Aliağa’da deniz dibi temizliği!
Aliağa’da 5-11 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Temiz Deniz, ...
Selçuk Efes Kent Belleği'ne öğrencilerden büyük ilgi
Selçuk Efes Kent Belleği hafta sonu öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen ...
 
Sendikadan 'sahada birleşelim' çağrısı... Büyükşehir'de isyan büyüyor!
Birleşik Kamu-İş ve Tüm Yerel-Sen Kültürpark’ta SDS ve TİS görüşmeleri ...
Bucalı Irmak'tan gururlandıran başarı
Buca Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü yüzücülerinden 14 yaşındaki millî ...
Başkan Anıl Yetişkin'den Çerçioğlu'na ziyaret
Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ile Cumhuriyet Halk Partisi Efeler ...
 
Bornovalı çocukların satranç heyecanı
Bornova Belediyesi’nin satranç kurslarından yararlanan çocuklar, turnuva ...
Konak Belediyesi'nden bayram dayanışması
Konak Belediyesi, Kurban Bayramı’nda hayırseverlerin kurban bağışlarını ...
Başkan Günay sahil temizliği yaptı: Ranta değil, halka hizmet
Güzelbahçe Belediyesi, tüm Güzelbahçe sahili boyunca tüm personel ve halkla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva