HABERLER>EKONOMİ
14 Temmuz 2011 Perşembe - 12:09

Aslan: Faiz artışı endişe verici

Konut kredisi faiz oranlarında 6 ayda yüzde 35 oranında artış meydana gelmesi konut sektöründe endişe yarattı.

Aslan: Faiz artışı endişe verici

İZMİR - Konut sahibi olabilmek için dişinden tırnağından artırarak, konut kredisine yönelen orta gelirli yatırımcılar, ellerindeki birikimlerle mülk sahibi olamamanın endişesini yaşamaya başladı. 100 bin lira kredi kullanan vatandaş Ocak ayında aylık 1.325 lira öderken, şimdi bu rakam 1.519 liraya ulaştı.
 
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, bankaların konut kredisi faizlerini artırma yarışının piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, “Konut sektörünü yeniden üretime geçirecek, halkın satın alma gücünü artıracak önlemler alınmalı” dedi. 

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ekonomik kriz dönemlerinde krizden çıkışın en önemli göstergesinin inşaat sektöründeki büyüme rakamları olduğuna dikkat çekti. Bankaların konut kredisi faizlerini artırma yarışının konut stoğunu eritme ve üretime katkı sağlama yönünde olumsuz etki gösterdiğini savunan Aslan, “Esas olan; konut sektörünü yeniden üretime geçirecek ve halkın satın alma gücünü artıracak önlemleri zaman yitirmeden uygulamaya koymaktır. Bu gerçekleşmediği sürece, inşaat sektöründe rahatlama meydana gelmez, halkın uygun koşullarda konut hayali sona erer” dedi.

Genel seçimler sonrası, ekonomik kriz etkilerini piyasada alışveriş azalması olarak gösterirken; vatandaşın tasarruf seçeneği olan gayrimenkule yatırım son dönemde banka konut kredi faizlerinin artması ile tercih edilir olmaktan çıktı. Konut sahibi olabilmek için dişinden tırnağından artırarak, konut kredisine yönelen orta gelirli yatırımcılar, ellerindeki birikimlerle mülk sahibi olamamanın endişesini yaşamaya başladı. Konut kredisi faiz oranlarında Ocak ayından bu yana yüzde 35 oranında artış meydana gelmesi piyasaları kaosa sürükledi, yatırımcıların endişeye kapılmasına neden oldu.

300 yan sektörü içinde barındıran inşaat sektörünü derinden etkileyen kredi faiz oranlarının artması ile ekonomide çalkantılı bir döneme girildiğine dikkat çeken Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “İnşaat sektörü Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında gelen işsizliğe çaredir. İnşaat sektörünün canlanması demek, 300 yan sektörde çalışmaların hızlanması ve piyasada para akışının artması demektir. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin önlenmesi inşaat sektöründe yapılacak reformlarla mümkündür. Özellikle konut kredi faiz oranlarındaki önlenemez artışın önüne bir an önce geçilmelidir. 61. Hükümet gündemi ilk sırasına bu konuyu almalı, inşaat sektörünü rahatlatıcı reformlarla halkın yüzünü güldürmelidir” dedi.

100 bin lira konut kredisi çekerek, 120 ayda geri ödemeyi hedefleyenlerin Ocak 2011’de aylık 1.325 lira ödeme yaparken, şu anda geri ödemelerin 1.519 lirayı bulduğuna dikkat çeken Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, bankaların konut kredisi faizlerini artırma yarışının konut stoğunu eritme ve üretime katkı sağlama konularında olumsuz etki yarattığını savundu. “Konut sektörünü yeniden üretime geçirecek halkın satın alma gücünü artıracak önlemler alınmalı. Kredi faiz oranları yeniden gözden geçirilmeli, halkın alım gücüne yönelik düzenlemeler yapılmalı. 6 ayda kredi faiz oranlarında meydana gelen yüzde 35 artışın yanı sıra dosya başına alınan 2 bin lira civarındaki masraf, halkı yatırım yapmaktan uzaklaştırıyor” dedi. 

“Konuta yatırım her zaman avantajdır” diyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Konut kredi faizleri döviz ve borsa gibi haftada nerdeyse birkaç kez yükselmektedir. Yatırım yapmak isteyenler iyi düşünüp öyle harekete geçmeli. Ege-Koop olarak bankalarla yaptığımız özel anlaşmalar uyarınca ortaklarımıza piyasa koşullarının çok altında kredi kullandırıyoruz. Önümüzdeki günlerde konuta talebin ve yatırımın daha da artmasıyla bugünkü konut fiyatlarında yükselme yaşanabilir. Konut sahibi olmak isteyenler ve yatırım yapmak isteyenler, bu dönemi iyi değerlendirmelidir” diye konuştu.

Kredi masrafları, kredinin yüzde 3’ünü buluyor
Bankaların konut kredi faizlerinin artışının yanı sıra kullanılan kredilerde masraf adı altında aldıkları ücretlerin yüzde 3’leri bulduğunu anlatan Aslan, “Her bankada farklılık gösteren bu rakamlar çok yüksek. Bankalar, mutlaka bu ‘sorma ver‘ ücretlerini de gözden geçirmeli” dedi.

BDDK kararları ardından bankalar faiz artırıyor…
Bankacılık sektöründe son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun karşılık ve sermaye yeterliliği düzenlemelerine ilişkin kararlarının ardından bankalar faizlerindeki artışı hızlandırdı. Konut ve destek kredilerinde artış meydana geldi. Finans uzmanları, yapılan düzenlemenin ardından kredilerdeki artışın sürpriz olmadığını belirtti.
 
 
100.000 TL   KREDİ İÇİN
 
 
NORMAL UYGULANAN
FAİZ ORANI
FARK
(TL)
120 ayda 
FARK
01.01.2011
1,325 (0,84)
39
           4.680   
03.03.2011
1,325 (0,84)
39
           4.680   
27.06.2011
1,519 (1,12)
71
           8.520   
 
 
 
 
                                  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa halis 15 Temmuz 2011 Cuma 04:32

Sayın Arslan hangi ülke'de yaşıyor merak ettim. Merkez Bankası tüketimi kısmak, artan cari açığı düşürebilmek için kredi artışını bilerek kısıyor. konut piyasasında balon var ve piyasada risk yaratıyor. Ayrıca inşaat sektöründeki artış beraberinde ithalatta'da artışa neden oluyor. kusura bakmayın sayın Arslan ama siz para kazanacaksınız diye krediler düşürülüp, aşırı büyüme, cari açık yaratacak politikalar uygulanamaz. Halkın tararrufları yükseltmesi gerek, harcama yapması değil.

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kekik ihracatçıya fırsat sağladı
Avrupa ve Amerika’da son yıllarda kekik kullanımının artması, baharat ...
Ziraat’e Halkbank’tan genel müdür
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, istifa etti. Çağlar'ın yerine ...
İzmir’e turist yağdı
İzmir Alsancak Limanı’na 24 saat içinde gelen 5 dev kruvaziyer gemisinden ...
 
Altında yeni rekor
Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.578,93 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
'2008'deki kriz tekrarlanabilir'
Başbakan Yardımcısı Babacan, "İtalya ve Yunanistan'daki gelişmeler bizi ...
4.5 milyar dolar nereden geldi?
Ekonomi yönetimi, Mayıs ayında Türkiye’ye giren 4.5 milyar dolarlık gizemli paraya kilitlendi.
 
Devler sağlık kampüsüne göz dikti
Bayraklı’da bulunan 552 dönümlük arazi üzerinde hayata geçirilecek olan ...
Kıdem tazminatı kalkıyor, yeni fon geliyor
Hükümet 4 yıllık yeni iktidar döneminde işçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı ...
Karadağ'dan dostluk ve destek mesajları
Karadağ Türkiye Dostluk Forumu 3. Toplantısı, Karadağ’ın eski başkenti Cetinje’de düzenlendi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva