HABERLER>GÜNCEL
26 Ekim 2011 Çarşamba - 16:22

Arapdağı Altın Madeni ruhsatının yürütmesi durdu

İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, Karşıyaka İlçesi Sancaklı Köyü Altıntepe mevkiindeki yeralan Arapdağı altın ve gümüş madenine İzmir İl Özel İdaresi'nin 3 Aralık 2010 tarihinde verdiği ikinci sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatının yürütmesini durdurdu.

Arapdağı Altın Madeni ruhsatının yürütmesi durdu

İZMİR - Madenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutulamayacağı gerekçesine dayanan karardan sonra, İzmir İl Özel İdaresi'nin ruhsatı iptal etmesi bekleniyor.
 
İzmir, özelllikle de Karşıyaka'da kamuoyunun tepkisine yolaçan kent Merkezi'ne 5 kilometre, Doğançay Mahallesi ve toplu konutlara 1-2 kilometre mesafedeki Arapdağı Altın Madeni ruhsatının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin Karşıyaka Belediyesi ile Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ayrı ayrı davalar açtı. EGEÇEP açtığı davanın ilk bölümününde hedefine ulaştı. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi İl Özel İdaresi'nden Metro Altın İşletmeciliği San. ve Tİc. A.Ş.'ye verilen ruhsatın yürütmesini durdurdu.
 
Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını ÇED sürecinin maden ruhsatı için uygulanmamış olmasına dayandırdırdı. 3'üncü İdare Mahkemesi, projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlemesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenmesinde ÇED sürecinin önemine dikkat çekti. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin "Çevrenin kirlendikten veya bozulduktan sonra eski hale getirilmesinin çok külfetli olması, hatta kimi durumlarda olanaksız bulunması nedeniyle, kirlenen çevreyi temizleme veya bozulan çevreyi onarma yerine etkileri baştan önlemenin yöntemleri aranmaktadır. ÇED, kalkınma ve ekonomik gelişim için yatırım ve faaliyetlerin, doğayı tahrip etmeden ve çevreyi kirletmeden gerçekleştirilmesinde kullanılan yöntemlerden birisidir. ÇED ile korunmaya çalışılan temel unsur, çevre ve bu çevre içerisindeki varlıklardır" kararına da atıfta bulundu.
 
3'üncü İdare Mahkemesi, ruhsatın Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararları karşısında, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 10'uncu maddesi hükmü uyarınca getirilen ÇED yaptırılması yükümlülüğünden muaf tutulmak yolu ile tesis edilmesinde hukuka uyarlık bulmadı. İzmir İl Özel İdaresi'nin ruhsatı verdikten sonra 14 Nisan 2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve esasında Kanunda tanımlanmamış bir istisnayı normlar hiyerarşisine aykırı olarak getiren ÇED Yönetmeliği Geçici 3'üncü maddesinin şirketin faaliyetine dayanak gösterilmesini de hukuka aykırı bulan Mahkeme, telafisi güç zararlara sebep olacak nitelikte olması nedeniyle ikinci sınıf gayrisıhhi müessese işyeri açma ve çalışma ruhsatının yürütmesini durdurdu.
 
EGEÇEP Sözcüsü Dr. Oya Otyıldız ve Avukat Arif Ali Cangı, 6 Ekim 2011 tarihli mahkeme kararını basın toplantıyla kamuoyuna duyurdu. Otyıldız, mahkemenin kararında, Anayası'nın 56'ıncı maddesine atıfla, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı olduğuna dikkat çektiğini ve Çevre Kanunu'na atıf yaptığını söyledi. Otyıldız, "Böylelikle altıncıların genişlemek için önüne çıkar her varlığı yok etmek pahasına sürdürdüğü hukuka aykırı faaliyetlere yargıdan bir darbe indiğini söyledi.
 

EGEÇEP üyesi ve avukatı Arif Ali Cangı ise İl Özel İdaresi'nin 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edebileceğini, ancak 30 gün içinde de mahkeme kararına uygun işlem yapması gerektiğini söyledi. Cangı, "İl özel İdaresi ruhsatı geri alıp, faaliyetleri durdurmalıdır. Durdurmayan, kişisel ve idari yöndan suç işlemiş olacaktır. Daha sonra ise ÇED sürecini başlatmalıdır" dedi. Cangı, ÇED süreci için ise İzmirlileri, Karşıyakalıları, belediyeleri göreve çağırdı. Halkın istemediği bir faaliyetin durdurulasının, ancak ÇED sürecine tam katılım ile olacağını söyledi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaca’nın cinayet zanlısı adliyede
Karşıyaka’da restoran sahibi olan ve Türkiye Değişim Hareketi ilçe başkanlığını ...
13. Türkiye Kuş Konferansı Seferihisar'da yapılacak
Seferihisar, 28-30 Ekim günlerinde Türk ve yabancı kuş gözlemcilerini bir araya getirecek.
Türkiye bugün bu mesajı konuşuyor
''Allah razı olsun kardeşim. Şu an gönderdiğin montla ısınıyorum. Sana ...
 
''Sayın Bahçeli'nin açıklaması yeterli ve değerli''
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bazı televizyon ...
İzmir'den Van'a yardım kampanyası
İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem felaketi yaşayan Van’a destek amacıyla ...
Karadağ Cumhurbaşkanı EXPO'ya destek verdi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden Karadağ ...
 
Nusret öğretmen, değer verdiği topraklarda öldü
Aslen Karslı olan, ailesi İzmir'de oturan Beden Eğitimi öğretmeni Nusret ...
İzmir ekibi, Van'da kurtarma çalışmalarını sürdürüyor
Van depreminden 54 saat sonra 11 yaşındaki Serhat’ı canlı olarak enkazdan ...
Japonlar'dan anlamlı mesaj: Başar Türkiye
Van’da meydana gelen şiddetli depremin ardından Japonlar Tokyo’daki Türkiye ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva