HABERLER>TARIM
21 Haziran 2024 Cuma - 08:08

Apartmanlar arasında bir vaha: İnadına üretim, zararına üretim!

Denize 1 kilometre mesafede atıl bırakılmış 40 dönüm araziyi tarımsal üretim için hazırlayıp kullanmaya başlayan Tansel Önder, “Domuzların istilasına uğradık, birisi arabayla tarlaya daldı. Her şey bir yana, buğdayın tonu 7 bin liradan 9 bin 250 liraya çıkarıldı. Maliyeti bile kurtarmaz ama ben inadına üretim, diyorum. Zarar etmiş olsam da seneye yine buğday ekeceğim” dedi.

Apartmanlar arasında bir vaha: İnadına üretim, zararına üretim!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Güzelbahçe’de dört yıl önce satın aldığı 20 dönüm alanı işleyip tarımsal üretim yapmaya uygun hale getirip buğday eken İzmirli işadamı Tansel Önder, ertesi yıl çevresinde atıl durumda olan toplam 20 dönüm alanı kiralayarak oraları da tarla vasfına getirdi. Geçmişte otomotiv ve sigorta sektöründe faaliyetleri olan Tansel Önder, tarımsal üretimin ülkenin kalkınması anlamında öneminden yola çıkarak, bu yıl da buğday ekti. Toplam 40 dönüm alandan yaklaşık 12 ton buğday hasat etmeyi planlayan Önder, “İnadına üretim yaparken, zararına üretim yapmış oldum. Evet; zarar ettim ama pes etmeyeceğim. Seneye o yerleri yine kiralayacağım, yine buğday ekeceğim” dedi.

EKİM YAPMAK DERT, SÜRMEK DERT, SATMAK DERT!
Güzelbahçe’de araziler boş kalmasın, tarımsal üretimde değerlendirilsin diye dört yıldır buğday ektiğini belirten Önder, “Ekmek dert, sürmek dert, hasadı dert, satmak dert” diye dertlenirken, biçerdöver bulamadığını, ürünü satmakta bile zorlandığını anlattı. Nakliye ücretlerinin fahiş seviyeye çıkmasından yakınan Önder, “Normal şartlarda bu iş asla yapılmaz ama üretim gönüllüsü biri olarak inadına üretim yapmaya devam edeceğim. Ülkenin buna ihtiyacı var. İthalat bir gün mutlaka sona erecek” ifadelerini kullandı.

BİR DÖNÜM YERİN KİRASI, 3 BİN LİRA!
Şehir içinde tarımsal üretim yapmanın daha zor olduğuna dikkat çeken Tansel Önder, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“Üretmek güzel bir şey ama şehirde bu işi yapmanın daha büyük zorlukları var. Başımıza gelmedik kalmadı. Domuzların istilasına uğradık. Ekinlere çok zarar verdi. Daha sonra buğdayın ne olduğunu bilmeyen birisi, arabasıyla tarlaya girdi. Tüm bunları bir kenara bırakalım, buğdaya verilen fiyatlarla bu iş olmaz. Her işin düzgün gittiğini düşünsek, yine de üretici, verilen fiyatla üretici bu işten para falan kazanamaz. Zarar eder. Zarar ediyoruz zaten. Kendi yerimin dışında kiraladığım yer vardı, orada külliyen zarar var. 1 dönüm yerin kirası, 3 bin liraydı. 3 bin lira olmasına rağmen zarar ettik. 20 dönümü kiralık olmak üzere 40 dönümde üretim yaptım ama bir kuruş kazanmadım.”

NEREDE BOŞ ARAZİ VARSA, ORADA TARIM YAPMAK LAZIM
Daha önceki yıllardaki tablonun, bu yılki kadar kötü olmadığının altını çizen Tansel Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl bir ton buğday 7 bin liraydı. Bu yıl maliyetlerde inanılmaz bir artış olmasına rağmen 9 bin 250 liraya çıkardılar. Bizim bu fiyata ürünümüzü satmamız mümkün değil. Çünkü kamyona yükleyeceksin, randevu aldıktan sonra TMO’ya götüreceksin. Orada inceleme yapacaklar. Biz bu ürünü en kısa yoldan hayvancılık yapan çiftçiye vermemiz lazım. Ben bu işi üretim sevdalısı biri olduğum için yapıyorum. Bunu binlerce dönüme yapan insanlar var. Ekmeğini bu işten çıkarıyor binlerce insan. Ben buradan kazandığımla geçinmek zorunda değilim ama buğday üreterek geçimini sağlamak zorunda olan insanların işi sürdürmeleri mümkün değil. Benim araziden yaklaşık 12 ton buğday çıkacak. En fazla tonunu 7 bin 500 liradan satabilirim. Toplam 90 bin lira yapar. 20 dönüm yerin kirası zaten 60 bin lira. 30 bin lira da genel giderler var. Sıfıra sıfır, elde var sıfır! Soruyorlar, zarar ettiğin halde seneye yine buğday ekecek misin diye… Evet; yine ekim yapacağım. Bu verimli arazilerin boş kalmasına, üretimde kullanılmamasına gönlüm razı değil. Kiraladığım yerleri, seneye yine kiralayacağım. İnadına üretim, zararına üretim olsa da üretmeye, çabalamaya devam edeceğim.”

 
Cipin kaldırımda çarptığı 2 yaya öldü
 
Anız yangını felaketi: 6 ölü, 9'u ağır, 43 yaralı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MKC 24 Haziran 2024 Pazartesi 10:48

Bugday icin Guzelbahce cok mantikli degil. Bu beyefendi gecen senede roportaj vermisti zarar ediyorum diye. Hatirladim kendisini. Salatalik, marul, nane, roka ekse onun icin daha karli olur. Urla ve Guzelbahce'de bir cok cafe/restoran var. Musterisi hazir yani.

Yorumu oyla      0      0  
21 Haziran 2024 Cuma 16:50

Bostan ya da hıyar eksen daha karlı olmaz mı?

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Batı Akdeniz'de yetişiyor... 50 ülkeye ihraç ediliyor!
Türkiye'nin kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının gerçekleştirildiği ...
Bu yıl 51 çeşit bitki tescil edildi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli bitki ıslahı ve geliştirme ...
Demirci'nin kirazında hasat başladı
Manisa'nın Demirci ilçesinde, coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilen ...
 
Üzüm başkentinde don bilançosu: 20 bin dekar zarar gördü!
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, önceki gün meydana gelen fırtına ve dolu ...
Bakanlık duyurdu: Ödemeler başlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 milyar TL'lik tarımsal destekleme ödemelerinin ...
Valilik'ten Seferihisar'da 'şap' iddialarına yanıt!
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir'in Seferihisar ilçesinde şap ...
 
Nazilli’den kraliyet sofrasına!
İlçeye bağlı, 600 rakımlı Avra mahallesinde yetişen dünyanın en iri Napolyon ...
Hububat alım fiyatları belli oldu!
2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alım fiyatları ve fark ödemesi ...
İzmir’den dünyaya şeftali ihracı
İzmir'in Selçuk ilçesinde, üretici İbrahim Çerçioğlu'nun bahçesinde şeftali ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva