HABERLER>EKONOMİ
21 Ağustos 2023 Pazartesi - 09:12

Ali Ağaoğlu’na İzmir teşviği!

İş insanı Ali Ağaoğlu’na ait enerji şirketinin, Seferihisar'daki doğal SİT bölgesindeki rüzgar enerji santralinin kapasite artışı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 110 milyonluk teşvik verecek. 

Ali Ağaoğlu’na İzmir teşviği!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2016 yılında Seferihisar Sığacık’ta rüzgâr enerji santrali diken ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Ağaoğlu Grubu bünyesinde yer alan Üçgen Enerji Şirketi kapasite artışı için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.

PROJE BAKANLIK MASASINDA
Kapasite artışı talebi önümüzdeki 23 Ağustos 2023 tarihinde toplanacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacakken proje ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. 

Şirketin teşvik desteği almak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığı başvuru kabul edildi. Bakanlığın sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin 18,80 MW büyüklüğündeki RES projesi için Bakanlık 110 milyon 898 bin 900 TL teşvik verecek. Şirket gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istinası desteği alacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da onay verirse 250 milyon TL bütçelik projenin önemli bir kısmı teşvikler üzerinden sağlanacak. 

PROJE HAKKINDA
Şirket ilk olarak 8 olan türbin sayısını 16’ya, kapasitesini de 25,8 MWm’den 80,2 MWm’ye çıkarmayı planlıyordu ancak bölgenin 2’inci derece doğal SİT alanında denk gelen nitelikli doğal koruma alanında kalmasından kaynaklı revizyona gidildi. Nitelikli doğal koruma alanında kalan 50 MWm üzerindeki projelere izin verilmemesinden kaynaklı türbin artış talebi 8’den 5’e düşürüldü. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘UYGUN DEĞİL’ GÖRÜŞÜ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje ile ilgili dosyaya sunduğu yazıda olumsuz görüş verdiği de ortaya çıktı. Bölgenin doğal SİT alanı, ormanlık alanı, tarım arazisi olduğunun vurgulandığı yazıda yer seçiminin uygun olmadığının altı çizildi. 

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı orman alanı üzerinde kalıyor. Türbinlerin dikileceği alanlar aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin de (Bern 1979) taraf olduğu sözleşmede koruma altına alınan pek çok canlının yaşam alanı.  ÇED dosyasında bölgenin doğal SİT alanı olduğu belirtilmese de ruhsat sahası ikinci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanında yer alıyor.

1'İNCİ DERECE SİT İKEN İZİN VERİLMİŞTİ
Ağaoğlu Grubu bünyesinde yer alan şirket 2012’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan aldığı onayla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran şirket 2015 yılında o dönem Seferihisar’in Sığacık bölgesindeki 1’inci derece doğal SİT alanına 14 megawatt gücünde 7 adet rüzgar türbininden oluşan rüzgar enerji santrali dikmişti. 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin SİT derecesini düşürerek nitelikli doğal koruma alanına çevirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rüzgar enerji santrallerinin kurulmasının önünü açan Seferihisar İlçesi, Sığacık-Korkmazdağı-Kılıçpınar-Çiftlik Dağı mevkii Rüzgar Enerji Santrali 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarını imar planlarını onaylamıştı.

Dönemin Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararı ile Seferihisar Rüzgar Enerji Santrali üretim tesisi ile Urla Trafo Merkezi arasında enerji nakil hattı yapımı amacıyla, bazı taşınmazların da acele kamulaştırılmıştı.

 
Panama Kanalı'nda kırmızı alarm
 
Motorine bir zam daha geliyor!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arslan 22 Ağustos 2023 Salı 15:48

Rüzgar enerjisine karşı çıkanlar; önce bölgenin elektriğini temin etmeyi taahhüt etsinler, sonra niye elektriğimiz yok kesinti çok diye SIZLANMASINLAR

Yorumu oyla      2      3  
Hay 22 Ağustos 2023 Salı 14:08

Afaiglundan başka adammi yok.bu sapığı milletin başına musallat ettiler.

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet 22 Ağustos 2023 Salı 09:59

İzmir belediyesi için herseye engel oluyor diyen zat, izmir mendereste yapılması planlanan projelere de engel olan kim onlara da bir cevap ver yandaş arkadas. Yazarken bir düşün bana da cevap gelir mi diye. Bizler gündemi takip eden kişileriz.

Yorumu oyla      2      3  
Züber 21 Ağustos 2023 Pazartesi 14:23

Teşvik ver, ülkenin koruma alanını ver eee noldu şimdi bu? Kimin faydasına bu iş şimdi? Neden ben üretmek istediğimde teşvik alamıyorum da bu ve bunun gibi şahıslar alıyor? Amaç ne? Siz kimsiniz????

Yorumu oyla      2      3  
Normal 21 Ağustos 2023 Pazartesi 13:35

İzmir büyükşehir in itiraz etmediği ne yok ki kentsel dönüşüm projelerine itiraz ediyor ayrıca bazı oda kuruluşlarına sende itiraz et diyor onun için izmir büyük gecekondu ili. Yani hiç şaşırmadık.

Yorumu oyla      2      3  
White wolf 21 Ağustos 2023 Pazartesi 13:30

Teşvik neden verilir ? İş insaninin yapacagi yatirim parasini heba etmemek icin değilmi ? Kardesim bizim vergilerimizi neden aliye binaliye yildirim a akrabalarina yandaslarina veriyorsun ? Onun parasini kullancan devletin değil ?!!!!

Yorumu oyla      2      3  
Izmirli vatandas 21 Ağustos 2023 Pazartesi 13:21

Çok iyi yola devam çalışanın her zaman yanında olunmalı hizmet lazım izmirliye iş yapacak yönetim....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Midyeci Ahmet de halka arza giriyor
Kamuoyunda Midyeci Ahmet markasıyla bilinen Ahmet Çiçek, dün yayınladığı ...
İzmir’in çöpü için 183 milyonluk teşvik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da katı atık bertaraf tesisini ...
Toplu sözleşmelerde müzakere süreci bitiyor
Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının ...
 
TL mevduata teşvik, KKM payına sınırlama!
Merkez Bankası, Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı ...
Kamu Toplu Sözleşmesi’nde gözler salı gününde
7. Kamu Toplu Sözleşmesi'nde kamu işveren tarafı ilk teklifini güncelleyerek ...
EPDK'dan doğal gaz açıklaması
Doğal gaz dağıtımında hizmet kalitesini arttırma ve tüketicileri korumak ...
 
Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplarda
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 300 milyon 778 bin liralık tarımsal ...
Balkanlardan Ata’ya tam destek
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)’nde yapılan olağanüstü ...
İki hissede açığa satış ve kredili işlem yasağı
Adel Kalemcilik ve Garanti Faktoring payları, 15 Eylül'e kadar açığa satış ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva