HABERLER>EGE
7 Ocak 2011 Cuma - 00:00

Ak Partili Başkan Zeybekçi’’ten İzmir’’e EXPO desteği

EXPO sayesinde sadece İzmir'e değil, tüm Ege'ye milyonlarca dolarlık yatırım akacağını savunan Başkan Zeybekçi, herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.’

Ak Partili Başkan Zeybekçi’’ten İzmir’’e EXPO desteği


Başbakan Erdoğan'a ilk görüşmelerinde konuyu ileteceğini belirten Zeybekçi, "İzmir ve tüm Ege'nin projesi olarak destek alacağımıza inancım tam" dedi
DENİZLİ - EXPO 2020 adaylığı ile ilgili olarak İzmir ve Ankara arasında yaşanan yarışta sürpriz bir destek de AK Partili Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi'den geldi.

Yeni Asır’’ın haberine göre EXPO yarışında son derece kararlı olan AK Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e de bir AK Partili olarak çağrıda bulunan Zeybekçi; Ankara'nın zaten pek çok uluslararası projelere ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve İzmir'in kazanmasının Denizli'nin de içinde bulunduğu tüm Ege illerine önemli katkısı olacağını söyledi.

2015 EXPO'sunu kıl payı kaçıran İzmir'in, 2020'de yapılacak EXPO'ya ev sahipliği yapmasının en doğal hakkı olduğunu söyleyen Zeybekçi, iki şehir arasında tercih edilmesi gereken yerin de İzmir olduğunu belirtti.
'7 İLİ KAPSAYACAK'
EXPO 2020 yarışında İzmir'in tercih edilmesini savunan Zeybekçi; CHP'li İzmir Büyükşehir ile AK Partili Ankara Büyükşehir arasında bunun bir parti meselesi olmadığını, kentlerin yarışı olduğunu ve İzmir'in tercih edilmesine sadece İzmir olarak değil, tümüyle Ege Bölgesi olarak bakılması gerektiğini savundu. Bunun bir Ege projesi olarak görülmesi gerektiğini savunan Zeybekçi, EXPO öncesinde yapılacak milyonlarca dolarlık dev yatırımın sadece İzmir'i değil, Denizli'nin de içinde bulunacağı Ege'nin 7 ilini de kapsayacağını ve bu bölgede yaşayan 10 milyon insanın da yararına olacağını hatırlattı.
'ÖNEMLİ KOZLAR'
Başkan Zeybekçi, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Bu meseleyi, İzmir'e ait bir mesele olarak görmek, olayı küçültmek olur. Oysa; tüm Ege'nin ulaşması gereken bir hedef olarak görülmeli ki; ancak bu yöndeki çabalarla arkasına büyük bir enerjiyi koymuş oluruz. Esasen, Ege Bölgesi kavramı, İzmir'i de içeren kültürel, ekonomik, coğrafi ve sosyal bir kavram. Dolayısıyla, uluslararası talepleri, bir kentin değil, tümüyle bir bölgenin talebi olarak dile getirmek, her bakımdan bizi sonuca daha kolay ulaştıracaktır."
Konunun bir Ege Bölgesi Projesi olarak ele alınması gerektiğini savunan Zeybekçi; beş bin yıllık ortak tarih ve ortak alışkanlıklar ve aynı kültürün mensubu olmanın gücünün kullanılmasını da savundu. Ege'nin muhteşem bir tarih ve tabiat zenginliklerinin EXPO yarışında en önemli kozları olacağını da savunan Zeybekçi, EXPO sayesinde bölgeye yapılacak yatırımların da öneminden söz etti.
Kara ve tren yolunda yapılacak yatırımların bölge illeri arasındaki koordinasyonda önemini belirtti ve hızlı tren ve konaklama imkanlarının yaygınlaştırılmasıyla da Ege bölgesinin kalkınmasında onlarca yıl avantaj elde edileceğini savundu. Zeybekçi, şöyle devam etti:
'DEVLER GELECEK'
"EXPO temelinde, Ankara-İzmir rekabeti kanımca gereksizdir. Burada hangi belediyenin daha başarılı olup olmadığı yarışı yoktur çünkü. EXPO, Ege'nin gelişme vizyonuna tam da uyan bir projedir. İzmir'in 80 yıllık fuar geleneğini, tecrübesini unutmamak gerekir. EXPO, tam da bu geleneğe uyan, bu geleneği tamamlayan bir makro projedir. Kaldı ki; 2015 adaylığı sürecinde, sadece İzmir değil, tüm Ege bölgesi olarak destek verdiğimiz hazırlıklarında, hükümetin de önemli katkılarıyla çok ciddi bir projeksiyon ve planlama yapıldı. İzmir'in ve bölgenin tanıtımı için 25 milyon dolar para harcandı. EXPO 2020'nin İzmir'de yapılacak olması, 6 ay boyunca açık kalacak olan ve dünya devlerinin geleceği, milyonlarca ziyaretçinin günler, haftalar ve aylarca kalacağı bölgemizde, sadece İzmir'de değil, başta Denizli olmak üzere tüm Ege bölgesinde ticari, turistik ve ekonomik katkıları olacağını söylemek hayal değildir. Kaldı ki; EXPO öncesinde sadece İzmir'e değil, Denizli'yi de içine alacak başta hızlı tren olmak üzere milyonlarca dolarlık yatırım projelerinin birbiri ardına tüm bölgeyi de kapsayacağı, bunların bölgeye ve Ege'deki 7 ilin tamamına yapacağı katkıyı da hatırlatmak isterim."
'BİZE HAK VERİR'
Konuyla ilgili olarak AK Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile de görüşeceğini söyleyen Nihat Zeybekçi, onun da bu noktada kendilerine hak vereceğine inandığını belirtti. Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilk görüşmelerinde de konuyu ileteceğini, İzmir ve tüm Ege Bölgesi projesi olarak Başbakan Erdoğan'ın da desteklerini alacaklarına inancının tam olduğunu da sözlerine ekledi.
Tüm Ege Bölgesi'ni olumlu etkileyecek
İzmir'in EXPO 2015 adaylığı sürecinde İzmir'le ilgili çok sayıda proje ortaya konmuştu. Bunların içinde tüm Ege'ye katkı sağlayacak ulaşım projeleri de yer alıyordu. Bunların başında da İzmir-Ankara hızlı tren hattı ve İstanbul-İzmir otoyolu geliyordu. EXPO 2015 kaybedilmesine rağmen bu iki proje yürüyor. İstanbul-İzmir otoyolunun ihalesi tamamlanıp inşaata başlanırken, Ankara hızlı treninin önümüzdeki süreçte ihale edilmesi bekleniyor. Başlı başına bölgeye yönelik önemli bir turizm hareketi oluşturan EXPO'ya İzmir'in 2020 yılında evsahipliği yapması sadece kente değil tüm Ege'ye önemli katkılarda bulunacak.
'AK Parti olarak her girişimin yanındayız'
İzmir İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu, EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için ellerinden gelen desteği vereceklerini bildirdi. Kalyoncu, İzmir İl Genel Meclisi'nin 2011 yılındaki ilk toplantısında, gündem dışı konuşmalarda söz alarak, son günlerde İzmir ve Ankara arasında tartışmalara neden olan 2020 EXPO organizasyonunun İzmir'de yapılması için her türlü girişime AK Parti olarak tam destek vereceklerini belirtti. EXPO'nun İzmir'de yapılması için ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:
"Burada önemli olan şey, güçlü bir şekilde çalışmak, harcanılan gücü pratiğe dökebilmektir. Her türlü girişimde AK Parti olarak her şeyi yaparız ve yapmaya hazırız. Önemli olan, Türkiye'den bir ilin katılımcı olmasıdır. İzmir'in aday olarak gösterilmesi de bizim için ayrıca çok önemlidir. İzmir'in aday gösterilmesindeki gerekçeleri, İzmir'in üstünlüklerini, diğer illerle siyasi bir polemik halinde getirmek yerine, bunu dünyaya kanıtlarcasına çalışmak gerekir. Bu iş için oluşturulan koordinasyon merkezinin, sanki aday değil de, kesin İzmir'de olacakmış ve İzmir'de de olmaya devam edecekmiş gibi çalışmalarda bulunması lazım. Bu çalışmalarında siyasi ve politik kimliklere dayanmadan yapılması gerekir."
Olaya şehirler arası siyasi tartışma boyutunda bakılmaması gerektiğini savunan Nazmi Kalyoncu, "Çalışmalarımızı dünyaya göstermeliyiz. Bunun için EXPO önemli bir fırsattır. Bu fırsatı hep birlikte el ele çalışarak, zaman kaybetmeden değerlendirmeliyiz" dedi. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayatı 10 bin TL'ye bağlı!
Fethiye'nin Günlükbaşı Mahallesi'nde yaşayan 3 yaşındaki Uğur ...
Denizli ihracatı Türkiye'yi ikiye katladı
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ilin ihracatının ...
Manisalı taksicinin katilleri yakalandı
Aralık ayının son günlerinde Manisa Saruhanlı'da boğazı kesilerek ...
 
İşsiz kalan madenciler geri dönüyor!
Yılbaşını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’’yla birlikte geçiren madencilere ...
Test sürüşünde gaza bastı!
Denizli'de bir galeriye müşteri olarak gelen bir kişi, lüks bir otomobile ...
Yanan kamyonu vali söndürdü
Kütahya'ya yeni atanan Vali Kenan Çiftçi, yolda yandığını gördüğü ...
 
Didim’’i sel vurdu: Acil servisi su bastı!
Aydın'ın Didim ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı ...
Muğla’’da feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Ören yolu Beçin beldesi yakınlarında meydana gelen kazada iki otomobil ...
Film gibi trafik kazası!
Muğla'da bir otomobile çarptıktan sonra başka bir aracın üzerinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva