HABERLER>POLİTİKA
22 Eylül 2023 Cuma - 09:39

‘AK Parti’nin adayı kim olur?’ sorusuna Araştırmacı Yaldız’dan yanıt: Özgener, Erdoğan’a ‘hayır’ diyemez!

İsmi AK Parti’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için geçen İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in aday olamam yönünde karar aldığını açıklaması ile ilgili olarak değerlendirme yapan İntegral Araştırma Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, “En tepeden yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelirse eder. Özgener kendini naza çekiyor. biliyoruz. Resmi siyasette olmasa Erdoğan ekibi ile belirli dönemlerde yol yürüdüler. Bir insan korktuğu için korkarak aday olmaz. Hatır nedeniyle toptan kaçamayabilir” dedi.

‘AK Parti’nin adayı kim olur?’ sorusuna Araştırmacı Yaldız’dan yanıt: Özgener, Erdoğan’a ‘hayır’ diyemez!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerin İzmir denklemi vardı.

“KAZANACAK ADAY” KONUSU EN ÖNEMLİ BAŞLIK OLACAK
Yaldız, yerel seçimlerde özgül ağırlığı olan isimlerle yola çıkılmasının partiler için avantaj sağlayacağını kaydetti. Yaptıkları kamuoyu araştırmalarında adı başkan adaylığı ile geçen isimlerin henüz vatandaş nezdinde karşılık görmediğini belirten Yaldız şunları söyledi:

“Kamuoyu araştırmalarının genel çerçevesinde popüler olan, görevde olan kimse ön sırada çıkıyor. Burada görevde olan isimlerin önde çıkması ise çok doğal… Yere göğe sığdıramadığımız büyük büyük isimler vatandaşın zihinden aktöre dönüşmüş değil. Küçük küçük oranlarda bu araştırma ile ilgili soru işareti var derler. Vatandaş zihninde büyükşehir ve ilçe belediye başkanları arasında yüzde 50-70 oy vereceğim denilen isim yok. Herhangi bir isim söyleyemiyor vatandaş. Türk siyasetinin genel merkez atamaları politikası sebebiyle tabanda bir siyasi aktör gelişmiyor. Tabandan gelen neden vatandaşla uğraşsın? Ama bu dönem önemli hale gelecek. İYİ Parti, AK Parti ayrı ayrı girerlerse halkta karşılığı olan isimlere ağırlık verecektir. Soyer, il kongresinde adaylık için birinci çinkoyu yaptı. İkinci çinko yada tombala yapmak istiyorsa parti kurullarındaki gücüyle yapması zor olabilir. Halktaki karşılığı da önemli faktör olacaktır. Kazanacak aday vurgusu vardı, İzmir başta olmak üzere partilerin önündeki en önemli başlık olacaktır. Birinin ismi geçtiğinde o aday kazanabilir mi, o bölgede karşılığı var mı, o bölgenin demografisine uygun mu? Odun koysam seçilir gibi bir anlayış tarih oldu, çöp oldu. Bunun yerine kazanacak aday formülü işletilirse partinin genel oylarına, partiyi sırtına alan adaylar çıkacaktır diye düşünüyorum. Netice itibariyle 2018 öncesinde döndüğümüzde, 2014’e bakıldığında ortadaki mücadele bambaşkaydı. CHP’li küskünlerin siyaset yapmaya çalıştığı partiler de ortaya çıktı. Netice itibariyle önümüzdeki süreç böyle bir süreç… Adaylığın özgül ağırlığının dikkat alınması gereken bir süreç.

EN TEPEDEN BİR RİCA GELİRSE ÖZGENER’İN YAPACAĞI ÇOK BİR ŞEY KALMAYABİLİR
İsmi AK Parti’den büyükşehir belediye başkan adaylığı için geçen İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in yaptığı “siyasete girmeyeceğim” açıklamasını yorumlayan Yaldız, Özgener’in dönem dönem Erdoğan ile birlikte yol yürüdüğünün altını çizdi. “Özgener, AK Parti’den adaylık önerisi gelirse kabul eder mi?” sorusuna yanıt veren Yaldız “En tepeden yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelirse eder. Özgener kendini naza çekiyor. Yaptığı açıklamayı da samimi bir açıklama olarak görüyorum. Yaşım bir yere geldi, siyaset gömleğini giymek istemiyorum, yaşam tercihidir, saygı duyulmalıdır. Ama en tepeden bir rica gelirse Özgener’in yapacağı çok bir şey kalmayabilir" şeklinde konuştu.

KORKUDAN DEĞİL HATIRDAN ADAY OLUR
"Özgener korktuğu için mi adaylığı kabul eder?" sorusu üzerine konuşan Yaldız, "Özgener-Erdoğan arasındaki kredinin korkudan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Orada bir hatır vardır. Orada Erdoğan’la TFF başkanlığı süreci dönemine ilişkileri dayanabilir. İzmir’de EXPO yönetiminde olduğunu biliyoruz. Sonraki dönemde İZTO sürecinin ilk başında Yıldırım’a yakın ekiplerle yol yürüdüğünü biliyoruz. Resmi siyasette olmasa Erdoğan ekibi ile belirli dönemlerde yol yürüdüler. Bir insan korktuğu için korkarak aday olmaz. Hatır nedeniyle toptan kaçamayabilir. Teşkilat, Özgener’i gönülsüz aday olarak nitelendiriyor. Gönülsüzlük de çok fazla işine yaramaz. Onun da partinin de istemesi lazım ki ortaya sinerji çıksın. Şebnem Bursalı’dan Nükhet Hotar’a kadar Hamza Dağ’a kadar isimler var. Dağ en efektif isimlerden birisi… Son 8 yıldır tüm siyasi araştırmalarda en başarılı vekili sorduğumda görevi bırakana kadar Hamza Dağ çıkıyordu. Başarılı bir milletvekilliği dönemi olan, teşkilatın içinden çıkmış, kendi teşkilatını mobilize etme noktasında içeriden çıkmış birinin adaylığı noktasında bir durumu ıskalamazsa bir sinerji oluşur. Ancak Erdoğan’ın hamlesini de gördük. Kabinesinde hasbelkader görev yapmış bakanları illere dağıttı. İzmir’in tarihinde ilk kez ithal adayla belediye seçimlerine girildi. Lamı, cimi yok bunun. Efendim oy aldı deniyor. Cumhur İttifakı, Millet İttifakı seçimiydi o seçim.

 
Sayıştay'dan SGK'ya 'Narlıdere' uyarısı: Bedelini al!
 
Konaklı kızlar Türkiye 2'ncisi!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 23 Eylül 2023 Cumartesi 08:01

Aziz Kocaoğlu seçimi kazanmayıp AKP li aday kazansaydı Izmir 'de Doğal Yaşam Parkı değil dinazor parkı olurdu. 1984 ile 1989 yılları arasında Türkiye'de 1 metre bile metro hattı yapmayanların devamı olan zihniyet yine hiçbir şey yapmazdı bu konuda.

Yorumu oyla      2      3  
İbrahim Yüncü 23 Eylül 2023 Cumartesi 06:52

Meral Hanımın kazanmak için değil oy bölmek için katılacağı bir seçim bu... İzmir'i böler mi? Çok zayıf ihtimal bile yok. Lale'ye veririm diyen çıkmadı şimdiye dek. İTO başkanı aday olduğu takdirde akp şanslı olabilir mi? Merkezin dışında Çevrede İzmirli kalmadı, göçler ile ben bile kentliyi tanıyamıyorum. Son sözüm; Mahmut kabul etmez zaten. Yerel idare seçimi bu, ne alaka deseniz yine de bir parti adına yapacaksınız başkanlığı. Eğer mecbur kalmadıkça kabul etmez diye düşünürüm. Peki chp parti kimliği eskisi ile aynı mı? Ne diyeceksin derseniz! Karabağlar'da Can Ersoy'un G.Kurulda başına gelen ile ben bile oy verirken düşünürüm. Bu kadar mı? Özgür Özel'e, İzmir'de saldırı da chp'nin artık antidemokratik kulvara girdiğinin işaretidir diyebiliriz.

Yorumu oyla      2      3  
Biz 22 Eylül 2023 Cuma 21:20

Erdoğan Özgeneri BB adaylığına ikna edip aday yaparsa İzmir i kesin alır. CHP nal toplar!

Yorumu oyla      2      8  
izmirli 22 Eylül 2023 Cuma 18:20

İnşallah zorla aday yaparlarda şu izmir ticaret odasını adam gibi yönetecek biri başkan olur.

Yorumu oyla      5      5  
Levent'e cevap 22 Eylül 2023 Cuma 16:44

Hahaha Levent de "Atilla Kaya" aday olsun demiş. Ne şaka ama.. Adam; aday olmayacak kadar akıllıdır. Kaybedeceği bir seçime neden aday olsun?

Yorumu oyla      5      3  
serkan 22 Eylül 2023 Cuma 16:12

yaldız hangi yorumu yapsan fos cıktı hala yazıyorusn pes

Yorumu oyla      3      5  
Aday olmaz 22 Eylül 2023 Cuma 14:26

Adam garanti yerden vekil olmuş neden riske girip başkan adayı olsun?

Yorumu oyla      4      3  
Ömer 22 Eylül 2023 Cuma 14:02

Mahmut başkan aday değil

Yorumu oyla      3      3  
Ne fark edecek? 22 Eylül 2023 Cuma 10:34

Olsa ne yazar! Kaybedeceği seçime neden girsin?

Yorumu oyla      7      4  
levent 22 Eylül 2023 Cuma 10:11

Ak partinin İzmir'de kazanmaya en yakın adayı Mahmut Atilla Kaya dır.İzmirde partili partisiz herkesin tanıdığı bir isim.Gerisi boş

Yorumu oyla      3      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den Özlale yorumu: Kuvvetli bir aday değil!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İYİ Parti’nin İzmir Büyükşehir ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden İzmir’den başladı?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden İzmir’den başladı?
CHP'li Kılıç'tan MEB'e 'menü' tepkisi: Savaşta mıyız!
İzmir Atatürk Lisesi'nde öğrencilere verilen yemeklerin fotoğraflarını ...
 
DP'li Enginyurt, Kılıçdaroğlu'nu savundu... İzmir vekili Gökçen'e veryansın!
DP Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ile CHP İzmir Milletvekili ...
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'mülakat' tepkisi!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 'mülakat' ile ilgili sözlerine tepki ...
İYİ Partili Özlale 'koku giderici kullanılıyor' dedi... Körfezde kimyasal iddia!
Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan İYİ Parti İzmir ...
 
O tutuklamaya CHP liderinden tepki!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle ...
Genel Merkez'den İYİ Parti'ye İzmir adayı yorumu: Gidene kal demeyiz!
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir ...
Özdağ: Her yerde aday çıkaracağız!
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yerel seçimlere ilişkin, “Zafer ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva