HABERLER>DÜNYADAN
1 Mart 2011 Salı - 00:00

ABD Libya'yı vuracak mı?

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetleri, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştı.’

ABD Libya'yı vuracak mı?

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetleri, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştı.’
 
ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetleri, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştı. Uzmanlar, buna rağmen ABD'nin askeri müdahale olasılığını şu aşamada düşük görürken, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ise son silahını çekti.
 
ABD'nin dün Libya'ya yönlendirdiğini açıkladığı savaş gemisi ve jetlerinin Libya açıklarına ulaştığı bildiriliyor. Pentagon sözcüsü Albay David Lapan, dünkü açıklamasında, gemi ve uçakların yeri ve zamanı hakkında herhangi bir bilgi vermedi.
 
Ancak, ABD'nin gemileri İtalya'nın Napoli, İspanya'nın Rota veya Kızıldeniz'deki üssünden yönlendirmiş olabileceği söyleniyor. Napoli'deki askeri üste ünlü Altıncı Filo'nun merkezi bulunuyor.
 
ABD'nin Akdeniz'de uçak gemisi bulunmuyor ancak Kızıldeniz'deki USS Enterprise ile Arap Denizi'ndeki USS Carl Vinson'ın da bölgeye gönderilmiş olabileceği ifade ediliyor.
 
ABD'nin bölgeye savaş uçağı göndermek için kullanabileceği hava üsleri arasında ise Adana'daki İncirlik ve İtalya'daki Aviano üsleri ön plana çıkıyor.
 
ABD aynı zamanda Libya hava sahasının Kaddafi'ye ait savaş uçakları için yasak bölge ilan edilmesi için de çabalarını sürdürüyor. Zira İngiltere Başbakanı David Cameron da müttefik ülkelerle gerçekleştirdikleri temaslarda, Kaddafi'nin, birçok Libya kentinin kontrolünü ele geçiren isyancıların üzerine bomba atmasını engellemek için böyle bir önlem alınması konusunu ele aldıklarını söyledi.
 
Washington her ne kadar Libya'ya yakın gelecekte bir müdahalede bulunabileceğinin sinyalini verse de uzmanlar, bölgedeki değişken durum nedeniyle ABD'nin bu ülkeye bir kara operasyonu veya hava saldırısı düzenleme ihtimalini düşük görüyor.
 
KADDAFİ GİDENE KADAR BASKI
 
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, Washington'ın, görevden ayrılana kadar Libya lideri Muammer Kaddafi üzerindeki siyasi ve mali baskıyı sürdüreceğini söyledi.
 
ABD televizyonlarına konuşan Rice, Washington yönetiminin Libya üzerinde uçuş yasağı uygulanması amacıyla harekete geçeceğini net bir şekilde dile getirmekten ise kaçındı.
 
Rice, "Görevden ayrılana ve halkın kendisini özgürce ifade ederek kendi geleceklerini belirlemelerine izin verene kadar Kaddafi üzerindeki baskıyı koruyacağız" diye konuştu. Rice ayrıca Libya'da insani bir krizin yaşanmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.
 
TUNUS SINIRINA ASKERİ YIĞINAK
 
Üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Kaddafi de tüm silahlarını çekti. Reuters haber ajansının ifadesiyle "karşısında ne denli güçlü bir ittifak oluşmaya başladığının farkına varamayan" ve halen daha "Libya halkının kendisi için ölmeye hazır olduğunu" söyleyen Kaddafi, Tunus sınırı yakınlarına asker yığmaya başladı.
 
Reuters muhabirleri, dün hiçbir güvenlik gücünün bulunmadığı Dehiba sınır kapısında şu an itibarıyla çok sayıda asker ve zırhlı araç bulunduğunu bildirdi.
 
Ajans, Dehiba'ya 60 kilometre uzaklıktaki Nalut kasabasında da Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığını belirtti.
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Almanya Savunma Bakanı istifa etti!
İntihalle suçlanan ve akademik unvanı geri alınan Bakan zu Guttenberg'in ...
Chavez: Kaddafi'yi kınamam!
Venezuela Devlet Başkanı, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi kınamayacağını ...
Libya’’da isyancılar uçak düşürdü!
Libya'da isyan başkente doğru ilerliyor. Misrata kentinin havaalanını ...
 
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
’‘Kaddafi, Tansu Çiller’’e aşıktı!’’
Eski Libya Büyükelçibi Uluç Özülker, Libya lideri Muammer Kaddafi’’nin ...
Tunus Başbakanı istifa etti!
Gannuşi, görevinden ayrılması talebiyle protestolar düzenlenmesi üzerine, ...
 
BM’’den Libya’’ya yaptırıma onay!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da Muammer Kaddafi rejimine ...
Soymak için girdi ’‘soyularak’’ çıktı!
Almanya’’da polis silahıyla banka soymak isteyen adamın ’‘hazin’’ sonu’… ...
Obama: Kaddafi hemen gitsin!
Libya'daki olaylar konusunda Amerikan yönetiminden, ilk kez bu kadar ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva