HABERLER>DÜNYADAN
9 Ekim 2009 Cuma - 00:00

Haremüşşerif'te Cuma namazı sakin geçti

İsrail'in girişleri sınırladığı Haremüşşerif'te Cuma namazında, beklenenin aksine olaylar çıkmadı.’

Haremüşşerif'te Cuma namazı sakin geçti

İsrail'in girişleri sınırladığı Haremüşşerif'te Cuma namazında, beklenenin aksine olaylar çıkmadı.’
 
KUDÜS - Günlerdir İsrail askeri ve polisinin yoğun kontrolünde, adeta sıkıyönetim altında bulunan Kudüs Eski Kent'inde, cuma namazı aksi yöndeki beklentilere rağmen sakin geçti.
 
 
Haremüşşerif'e girişte yine 50 yaşın altındaki Müslümanlara izin verilmedi; Eski Kent etrafındaki Arap mahallelerinden Ras El Amud ve Sur Baher'de Filistinli gençler, barikatlar kurup bekleyen polislere taşlarla saldırdı, 11 polis ve sınır polisi yaralandı. Polis 2 Filistinli genci gözaltına aldı.
 
İsrail'in Kippur günü arefesinde, 28 Eylül günü, bazı aşırı sağcı Yahudilerin önce Haremüşşerif yerleşkesine girmesi, ardından El Aksa Camisi'ne girmeye teşebbüs etmesinin ardından Filistinlilerle güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalar, Eski Kent'in İsrail tarafından polis kordonu altına alınmasına neden olmuştu.
 
10 günü aşkın süredir Haremüşşerif'in giriş kapılarını kapatıp, ancak 50 yaşın üzerindeki erkeklere ve İsrail kimliği taşımaları şartıyla geçiş izni veren polis, camiye girişler için de ancak iki veya üç kapıyı açık bulundurmuştu. Polis, Haremüşşerif bahçesini de turistlere ve Yahudilere tümüyle kapatmıştı.
 
EL FETİH'TEN GREV ÇAĞRISI
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son askeri operasyonuyla ilgili hazırlanan ve İsrail'i operasyon sırasında Filistinlilere karşı savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunun BM İnsan Hakları Konseyi'nde görüşülmesinin Filistinli yetkililerin de onayı ile ertelenmesinin, Filistin'de yarattığı infiali bir ölçüde ikinci plana atmak amacıyla dün El Fetih, Haremüşşerif'i ön plana çıkarmış ve Batı Şeria'da Haremüşşerif'e yapılan kısıtlamaları protesto için bugün bir günlük genel grev çağrısı yapmıştı.
 
Genel grev çağrısına Batı Şeria'nın yanı sıra Kudüs Eski Kent'inin Arap mahallesinde ve Doğu Kudüs'te de büyük ölçüde uyuldu; bugün dükkan ve mağazalar kapalı tutuldu.
 
Batı Şeria'dan ve Kudüs'ün Doğu mahallelerinden Haremüşşerif'e girişlerin kısıtlanması nedeniyle, aynı çağrı kapsamında İsrailli Araplara da Haremüşşerif'teki öğle namazına gitmeleri çağrısı yapılmıştı.
 
Ayrıca İsrail'deki İslam Hareketi ile Gazze Şeridi'ndeki Hamaslı yetkililerden de Müslümanlara Haremüşşerif'e gidip namaza katılmaları ve camiyi savunmaları çağrısı gelmişti.
 
Bu nedenle nasıl geçeceği merakla beklenen cuma namazı öncesi İsrail güvenlik kuvvetleri, Eski Kent girişleri, Haremüşşerif'e girişe açık tutulan kapılar ve Doğu Kudüs mahallelerinin girişlerinde sabah saatlerinden itibaren tam kadro hazır bulundu.
 
Camiye gelenlerin bazıları, 50 yaşın da üzerinde bulunmalarına rağmen, kimlikleri polis tarafından alınarak ve kendilerine üzerinde numara bulunan kağıtlarla içeri girebildiler.
 
Camiye sokulmayanlardan yaklaşık 50-60 kişilik bir grup öğle namazını Aslanlı Kapı girişindeki mezarlığın kapısının önünde kıldı. Bazıları da merdivenlerde, yol kenarlarında namaza durdu.
 
Vadi El-Coz mahallesinin girişindeki polis barikatlarının bulunduğu yerde de 500 kadar Filistinli, namaza dışarıdan eşlik etti. Camiye girenlerin sayısı 6.500 olarak belirlendi.
 
GAZZE'DE PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ
Gazze Şeridi'nde ise binlerce kişi, Hamas'ın çağrıları doğrultusunda, Haremüşşerif'teki kısıtlamaları protesto yürüyüşüne katıldı.
 
Kudüs Emniyet Müdürü Aharon Franco, öğle namazının bittiği saatlerde, Haremüşşerif'te durumun sakin olduğunu ve günün ilerleyen saatlerinde Haremüşşerif'in tüm Müslümanlara açılacağını, en geç yarın ya da iki gün içinde bölgenin tümüyle normale döneceği beklentisinde olduğunu bildirdi.
 
Franco'nun bu açıklamaları yapmasının ve cuma namazının bitimini takiben, Doğu Kudüs mahallelerinden Ras El-Amud ile Sur Baher'de gerginlik yaşandı. Mahallelerin girişinde kurulan kontrol noktalarında bulunan polislere Filistinli gençler taş ve şişelerle saldırdı.
 
Ras El-Amud'da atılan taşlardan 11 İsrailli polis ve sınır polisi hafif şekilde yaralanırken, polis toplanan gençleri göz yaşartıcı gaz ve ateş açarak dağıttı. Ras El-Amud'da iki Filistinli genç gözaltına alındı.
 
Filistinli kaynaklar, sabah saatlerinde İsrail polisinin Haremüşşerif içinde görev yapan Filistinli güvenlik görevlilerinden sekizini gözaltına aldığını bildirmişti.
 
Olayların başladığı günden bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 100 dolayında olduğu belirtiliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Arkadaş’’ 42 yıl önce aramızdan ayrıldı’…
Doktor, Marksist politikacı, dönemin Küba gerillası, Enternasyonalist ...
Michelle Obama’’nın bilinmeyen geçmişi
ABD’’de yapılan son araştırma, Michelle Obama’’nın büyük dedesinin bir ...
Peşaver kan gölüne döndü: En az 49 ölü
Pakistan'ın Peşaver bölgesinde bir pazar yerinde meydana gelen patlamada ...
 
İranlı kadınlar için bir adım daha
İran İçişleri Bakanı, eyalet valiliklerine bir müddet sonra kadınların ...
NASA Ay'ı böyle vurdu
NASA su araştırmaları için Ay’’ın güney kutbunu füzeyle vurdu.’
Nobel Barış Ödülü Obama'nın oldu...
Dünyanın prestiji en yüksek ödülü olan 2009 Nobel Barış Ödülü, Amerikan ...
 
Filipinler'i sel aldı: 160 ölü
Henüz Ketsana kasırgasının yaralarını sarmaya devam eden Filipinler'de ...
Zebra görünümlü eşekler
Gazze'de hayvanat bahçesi sahibi zebranın gerçeğini getiremeyince, ...
Dünya için bir iyi bir de kötü haber
Amerikalı astrofizikçiler, Apophis göktaşının 2036'da Dünya'ya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva