HABERLER>GÜNCEL
4 Mart 2022 Cuma - 16:10

Jeofizikçilerden 'deprem' vurgusu: Göreve hazırız!

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Deprem Haftası nedeniyle yayımladığı bildiride, depremlerin geçmişte olduğu gibi gelecekte olacağını, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtirken, “Sağlam binalar için biz jeofizik mühendislerinden yararlanın. Deprem bilincini taşıyın. Unutmayın, bilinç, hayat kurtarır” ifadelerine yer verdi

Jeofizikçilerden  deprem  vurgusu: Göreve hazırız!

EGEDESONSÖZ – TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı. 30 Ekim 2020’de Sisam Adası’nda meydana gelen depremle İzmir’in, tarihindeki en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadığının dile getirildiği bildiride, 118 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, binlerce insanın yaralandığı ve yüzlerce evin yıkıldığı hatırlatıldı.

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNE ÖNEM VERİLSEYDİ...
Deprem sonrası bu kadar çok can ve mal kaybının olması ve yaşanan büyük acıların temel nedeni, kaçak yapılaşma, plansız kentleşme, yer seçiminde alınan yanlış kararlar, mühendislik hizmetlerine yeterince önem verilmeden, zemin özellikleri dikkate alınmadan yapılan konutlar, sanayi tesisleri ve ulaşım alt yapılar olarak gösterilirken, açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bir doğa olayı olan depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacaktır. Depremin olmasına engel olmak mümkün değildir. Ancak bu acıların bir daha yaşanmaması ve depremlerin doğal afete dönüşmemesi için tedbirler almak mümkündür. Depremden korunmanın en önemli unsuru, zeminin fiziksel ve elastik özelliklerinin iyi bilinmesidir. Zemin özelliklerini belirlemek ve buna göre yapılaşmaya gitmek gerekir. Bu konular çok disiplinli mühendislik çalışmasını zorunlu kılmaktadır.”

DENETİMSİZLİK NEDENİYLE HAKSIZ BİR REKABET OLUŞMUŞTUR
“Deprem zararlarının en aza indirilmesinde, uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi ve zemine uygun bina yapımı kadar, mevcut yapı stokunun, depreme karşı dayanıklılık kontrolünün yapılarak, yapının durumuna göre güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması önem arz etmektedir. Riskli binaların taranıp tespit edilmesinde, yapıya hasar vermeden binanın dayanıklılığını inceleyen Jeofizik Mühendisliği yöntemlerinden yararlanılmalıdır. Jeofizik Mühendisleri; elektronik cihazlar kullanarak yapıya hiçbir zarar vermeden yapı görüntülerini çıkarmakta ve bu görüntüleri yorumlayarak yapı hakkında destekleyici bilgiler vermektedir.

Yasa ve Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle, Meslek Odalarının; üyelerini denetlemesi, mesleki faaliyetlerini kayıt altına alması engellenmiş, üyeleri ile ilişkileri zayıflatılmıştır. Denetimsizlik nedeniyle haksız bir rekabet meydana geldiği için Mühendislik hizmetlerinde kalite düşmüştür.”

İZMİR’İN 23 İLÇE BELEDİYESİNDE JEOFİZİK MÜHENDİSİ YOK
“Jeofizik-Jeolojik zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması, raporların kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde denetimi için, merkezi ve yerel idarelerde Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu olmalıdır. Son depremde de görüldüğü üzere mevcut bina olmadan önce, denetimlerin ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Ancak İzmir’de bulunan 30 ilçeye bakıldığında 23 belediyede jeofizik mühendisi istihdamı olmadığından dolayı denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görmemesi mümkün değildir. İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda İzmir’de bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. Son depremde yıkılan binaları inceleyen, konusunda uzman inşaat ve geoteknik mühendislerinin ifade ettiği tek şey binaların rezonansa girdiği için yıkılmasıdır. Bundan dolayıdır ki, yeni yerleşim yerlerinde yapılaşmanın ve kat sayısını, sadece jeofizik mühendislerinin mikrotremor cihazı ile elde ettiği, zemin hakim titreşim periyoduna sadık kalarak yapılması önem arz etmektedir.”

YAŞADIĞIMIZ ACILARI YAŞAMAMAK İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR
“Toplum olarak yaşanan depremleri unutuyor ve bir daha yaşanmayacakmış gibi yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Ancak doğa depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendini hatırlatmaya devam ediyor. Türkiye bir deprem ülkesidir ve depremler kaçınılmaz gerçeğimizdir. Daha önce yaşadığımız acıları yaşamamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Sağlıklı ve güvenli kentleşmeler için denetim, bilimin ve mühendisliğin yol göstericiliğinde olmalıdır. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, 1-7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle 30 Ekim 2020 depremini ve geçmişte yaşanılan depremleri unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşam hakkı, temel ve vazgeçilmez bir insan hakkıdır. Halkımızın daha iyi yerleşim alanlarında ve daha güvenli yapılarda yaşama hakkını hep savunacağız. Yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.”

 
Türkiye'den çağrı: Taraflar Antalya'da buluşsun!
 
NATO, Putin'den derhal savaşı durdurmasını istedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den çağrı: Taraflar Antalya'da buluşsun!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısında ...
Mehmet Baransu'ya 13 yıl hapis cezası verildi
Balyoz planı davasında kumpas iddiasıyla yargılanan Mehmet Baransu, "devletin ...
Diyanet 2022 fitre miktarını belirledi
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 ...
 
81 ilde eş zamanlı tatbikat... Köşger: İzmir en riskli illerden biri!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öncülüğünde 81 ilde eş zamanlı olarak okullarda ...
Buca Cezaevi tarih oluyor... Dev yıkım ihalesinin kazanı belli oldu!
İzmir'in kanayan yarası haline dönüşen ve AK Parti ve yerel yönetimler ...
Yasa dışı bahis operasyonu: 20 gözaltı
Aralarında İzmir'inde olduğu Samsun merkezli 5 ilde düzenlenen yasa dışı ...
 
'Kadına karşı işlenen suçlarda ceza arttırılacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve eziyet ...
Anlamlı protokolde imzalar tamam!
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları ...
'İstatistiklerle Kadın 2021' çalışması açıklandı
Türkiye'de kadın nüfus 42 milyon 252 bin 172 kişi, erkek nüfus ise 42 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva