HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Temmuz 2022 Pazar - 12:52

Başkan açığa alınmıştı... Ayrıntılarda ne var?

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmasına neden olan konunun ayrıntıları netleşti. Mahkemeden adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Kayalar’ın yakınlarına ait banka hesap hareketlerine ulaşıldı. Otel inşaatına göz yummak karşılığında alındığı iddia edilen iki adet villayla ilgili işlemler ayrıntılı olarak dosyada yer aldı.

Başkan açığa alınmıştı... Ayrıntılarda ne var?

EGEDESONSÖZ - Menderes Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmasından sonra başlayan hareketli süreç devam ediyor. Yasa gereği meclis üyeleri arasından yapılacak yeni başkanvekili seçimi öncesi siyasi partiler de adaylarını belirleyecek. Yarın (Pazartesi) yapılacak olağanüstü meclis toplantısında belediye meclisi yeni başkanını seçecek.

Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonrasında çıkarıldığı mahkemeden “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılan Başkan Kayalar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açığa alınmıştı.  Açığa alma işlemine dayanak olarak ise; Menderes’in sahil bölgesi Özdere’de yapımı devam eden Bien Seramik Grubu’na ait bir otel inşaatının kaçak bölümlerine işlem yapmamak, yıkmamak ve olanlara göz yummak karşılığında Bodrum’daki başka bir projeden iki adet villayı yakınları aracılığıyla edinme işlemi gösterilmişti.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı özel ekiplerin ön soruşturma sürecinde konular üzerinde yakından çalıştığı öğrenilirken tüm işlemlerin Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürütüldüğü belirlendi. Operasyon talimatı veren Menderes Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Hüseyin Daşdemir  ise birkaç ay önce Menderes Belediyesi’ne resmi yazı yazarak bazı ihale dosyalarının kendilerine teslim edilmesini istemişti. İstenen evraklar arasında söz konusu otele ilişkin imar plan notları, meclis kararları, ruhsat ve yapı kontrol müdürlüğünün işlemleriyle tüm evraklar talep edilmişti.

Egedesonsöz’ün ulaştığı bilgilere göre Kayalar’ın açığa alınması işleminde banka hesap hareketleri etkili oldu. Savcılık yaptığı tespitte;  Menderes Özdere Mahallesi’nde inşaatı devam eden Von Resort Otel Bien Perla isimli otelin imar planlarına ve ruhsata aykırı olarak yapıldığını, Menderes Belediyesi tarafından projeye aykırı birçok usulsüzlük hakkında çeşitli ihbarlara rağmen işlem yapılmadığını, usulsüz inşaatın halen devam ettiğini vurguladı.

Yapılan incelemelerde; Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak ve Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç’i (bakanlık tarafından açığa alındı)  aracı olarak kullanarak Bodrum Akyarlar mevkiinde bulunan iki adet villayı mal edindiği tespit edildi.

Söz konusu Özdere’deki otel projesinin sahibi tanınmış işadamı Ercan Şirketler Topluluğu ve Bien Seramik’in Yönetim Kurulu Başkanı  Nurullah Ercan adına kayıtlı Bodrum’daki villalardan birisinin iki yıl önce, imara ve ruhsata aykırı olarak yapılan Özdere’deki projenin sürdüğü dönemde kayınpeder Ruhi Durak tarafından alındığı belirlendi. Otel inşaatını üstlenen müteahhit firma sahibi Ali Bektaş aracılığıyla Durak’a satıldığı ve Durak’ın sahibi olduğu Menderes’te faaliyet gösteren Özdurak İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti adına kayıtlı banka hesabından satış tarihinden beş gün sonra Ali Bektaş’ın sahibi olduğu Bek Mimarlık Yapı İnşaat Turizm Ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi adına kayıtlı hesaba 200 bin TL tutarında EFT yapıldığı görüldü.  Fakat, Kayınpeder Durak’ın para gönderdiği müteahhit şirketin hesabından aynı gün içerisinde Başkan Kayalar’ın eşi Aslı Kayalar adına kayıtlı hesaba, 197 bin TL’nin geri dönmesi şüpheli işlem olarak görüldü.  Taraflar beyanlarında villayı 350 bin TL’ye aldıklarını belirtirken yapılan rayiç bedel araştırmasında o günün koşullarında değerin en az 2-2,5 milyon TL olduğu vurgulandı. Ayrıca bahsi geçen miktar dışında bir ödeme kaydına da rastlanılmadığı vurgulandı.

Soruşturmada yer alan ve Kayalar’ın açığa alınmasına neden olan ikinci villanın durumu da ayrıntılı olarak anlatıldı. Menderes Belediyesine gönderilen ihbar evrakının belediye tarafından işlemsiz olarak bekletildiği tarih aralığında, imara ve ruhsata aykırı olarak yapılan Menderes Özdere’deki Von Resort Otel Bien Perla isimli otelin sahibi Nurullah Ercan’a ait Bodrum’da aynı mevkide bulunan ikinci bir villanın da Nurullah Ercan’ın çalışanı Songül Van isimli kişi aracılığıyla Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç’e satıldığı tespit edildi. Taraflar villanın satış işleminin 900 bin TL’ye mal olduğunu vurgularken savcılık rayiç bedelin çok altında olduğunu belirtti. Yapılan incelemede taraflar arasında herhangi bir para hareketinin bulunmadığı görüldü. Savcılık hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde villayı satan Songül Van tarafından Ertan Güleç’e ait banka hesabına villa satışından sonraki bir tarihte 18 bin TL tutarında para gönderdiğini belirledi.

 
Bucaspor 1928 tecrübeli defansla anlaştı
 
Karşıyaka'nın formasını taraftarlar tasarlıyor
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DELEGE 19 Temmuz 2022 Salı 11:51

Her şey oldu biti,çünkü örgütü çok iyi tanıyan il başkanı genel başkan yardımcısı Torun sorunları çözdüler,bizede gelecek seçimlerde atayacakları adaylara tıpış tıpış oy vereceğiz zaten başka birşeyler istemiyorlar ön seçim yapılırken yoruluruz,sağolsunlar bizi yormadan Ankara'dan hazır adayları gönderiyorlar bu güzel taktik yapıldığında sandıkta herşey açığa çıkacaktır...

Yorumu oyla      5      3  
İzmir'li 17 Temmuz 2022 Pazar 20:45

Seçim masrafları büyük,belediye seçimleri 10 yılda bir olmalı,5 yıl olunca işler aceleye geliyor yüzüne gözüne bulaştırıyorlar.

Yorumu oyla      4      4  
Yazık oldu 17 Temmuz 2022 Pazar 19:28

kimse çocuklrını sizin cocuklrınızla aynı sınıfta okutmak istemiyor, hiçbir veli.. insanın adı çıkacağına canı çıksın derler ya o kadar doğru ki..

Yorumu oyla      17      4  
Vatandaş rıza 17 Temmuz 2022 Pazar 16:44

Günümüz teknoloji cağı güvercin ve duman ile haberleşme yok,bütün resmî kurumlar arasında dijital iletişim var özellikle bu tür olaylar açığa çıkarılması zor olmasa gerek,vatandaş ilaç yazdırıyor eczaneye gittiğinde sizin 10 günlük ilacınız var diyerek sistem anında cevap veriyor ve doğru yapıyor,bu gün e devlet üzerinden yedi sülale seceresi tapulu kayıtları ve her türlü özlük haklar yüklüdür,tabiki bu konuda bizlerden daha çok bilgiye sahip yetkili kurumlar vardır ama malesef karıncanın pazara gittiği hızda gidiliyor...

Yorumu oyla      16      3  
doğrular adına 17 Temmuz 2022 Pazar 16:33

asıl sorulması gereken soru şu. bayram önü menderes belediyesi önünde mini miting yapılmıştı başkana destek için. haberi okuduktan sonra diyorum ki o mini mitinge katılanlar başkana çok güveniyor iseler işyerlerinin başına mustafa bey'i geçirsinler. hakkaten topluca bir delirme hali mevcut herkeste

Yorumu oyla      16      3  
bozacının şahidi şıracı 17 Temmuz 2022 Pazar 16:09

en ince ayrıntısına kadar anlatılmış, avukat deniz yücel nasıl savunacak bakalım bu sefer…

Yorumu oyla      20      3  
sezarın hakkı sezara 17 Temmuz 2022 Pazar 15:21

urla belediye başkanı fetö den içeri alındı . şimdi serbest. Menemen belediye başkanı yolsuzluktan içeri alındı . şimdi serbest. Menderes belediye başkanı yolsuzluk iddiası ile görevinden alındı.muhtemelen kendisi beraat edecek. Bunların hepsini birleştirin neyin gerçek olduğuna siz karar verin. madem suçlular neden serbest kalıyorlar?

Yorumu oyla      7      12  
aslı ün 17 Temmuz 2022 Pazar 14:59

maşallah

Yorumu oyla      12      3  
Bulgurcalı 17 Temmuz 2022 Pazar 14:52

Burada herşey açık şekilde izah ediliyor,ama parti bu konuda bu hataları yapanlara değil başkalarına ateş püskürdüler,ve başkana şilt ve takdirname verdiler,yarın yargı karar verdi ne olacak? Levent Kırca komedisi rahmetli bir yolsuzluk dosyasını işlerken en son suç şirketin çaycısına ceza kesildi,bu işi sayın başkan kenti başına yapmadı,arkasında daha bir çok siyasî kimlikli insanlar olduğunu halk tahmin ediyor umarım hukuk bunu en kısa sürede çözecektir,çünkü artık her türlü kayıtlar dijital ortamdadır,meclis üyeleri afiyet olsun iyi bir mükellef kahvaltı yaptınız...

Yorumu oyla      15      3  
GÖÇMEN 17 Temmuz 2022 Pazar 13:28

.............

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hat tamamlandı... O köye kesintisiz su geldi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin tüm bölgelerine ...
Hız kazandıran istasyona ziyaret
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve İzmir Büyükşehir Belediye ...
Nasreddin Hoca yaz boyu çocukları ağırlayacak
Hizmet vermeye başladığı bu yılın başından beri çocukların yoğun ilgisiyle ...
 
Karaburun'da hem karada hem denizde açılış!
İzmir’in son yıllarda ivmesi giderek yükselen turizm cenneti Karaburun, ...
Seferihisar'da basın ve demokrasi söyleşisi
Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen ve ‘’Türkiye 2. Yüzyıla Hazır ...
'Ölüm gemisi'ne Başkan Soyer'den tepki: Kararın iptali için mücadeleyi sürdüreceğim!
İzmir’in Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisi’nde sökülmesine onay verilen ...
 
Başkan Demirezen iddialara isyan etti: Algı kampanyası yürütülüyor!
Gündemden düşmeyen Bayındır’daki hayvan katliamı ile iddiaları ile ilgili ...
Kültürpark'ın çehresi değişiyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1930'lu yıllardan günümüze İzmir'in fuarcılık, ...
Tohumları Başkan Soyer serpmişti... Ata mirası sofralarda!
Seferihisar’ın Gödence Köyü’ndeki bir çiftçinin Başkan Tunç Soyer’e emanet ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva