HABERLER>DÜNYADAN
4 Ocak 2011 Salı - 00:00

'Mossad casusu' akbaba gözaltında

  Suudi Arabistan'da ayağında verici ve "Tel Aviv Üniversitesi" yazılı bant bulunan akbaba, "Mossad casusu" olabileceği şüphesiyle alıkonuldu.’

'Mossad casusu' akbaba gözaltında

 
Suudi Arabistan'da ayağında verici ve "Tel Aviv Üniversitesi" yazılı bant bulunan akbaba, "Mossad casusu" olabileceği şüphesiyle alıkonuldu.’
 
RİYAD - Ayağında "Tel Aviv Üniversitesi" yazılı bir bant ve izlenmesini kolaylaştıracak verici bulunan bir akbaba, "Mossad casusu" olabileceği şüphesiyle Suudi Arabistan'da yakalandı.
 
İsrailli bilimadamları, kuşun ayağındaki cihazın, akbabanın hangi yükseklik ve hızda uçtuğunu ölçmeye yaradığını belirtirken, kuşun "Mossad casusu" şüphesi, Mısır'da Şarm El Şeyh sahillerinde kısa süre önce görülen köpekbalığı saldırılarının arkasında İsrail'in bulunduğu iddialarına benzetildi ve "hayal ürünü" olarak nitelendirildi.
 
İsrail'in Maariv gazetesi, "Bu olayın, Mossad'ın elinin her yere uzanabileceği endişesiyle birlikte, Arap ülkelerindeki güvenlik güçlerinin hayalgücünün genişliğini de kanıtladığını" yazdı. Kuşların, bilimsel araştırmalar amacıyla kodlandığı ve takibi kolaylaştırmak üzere, ayaklarına takılan bir vericiyle izlendiği belirtiliyor.
 
Ajanlıkla suçlanan ve bilimadamlarının "R65" kodunu verdiği akbabanın, Suudi Arabistan'da Hayel yerleşim yerinde, bir şeyhin evinin yakınında yakalandığı, kuşun ayağında, İngilizce olarak "Tel Aviv Üniversitesi" yazısını ve vericiyi görenlerin, hemen güvenlik güçlerine haber verdiği kaydedildi.
 
Arap internet sitelerinde konu "bomba gibi patlayınca", İsrail'de Doğa ve Parklar İdaresi'nde çalışan bir Arap görevli, akbabanın başına gelenleri okuyarak üstlerine bildirdi.
 
VERİCİYİ DOKTORA ÖĞRENCİSİ TAKMIŞ
Akbabaya GPS vericisini takan Kudüs'ün İbrani Üniversitesi'nden doktora öğrencisi B. Spiegel, cihazın, kuşun hangi yükseklikte, hangi hızda uçtuğunu ölçen bir cihaz olduğunu belirtti ve bu verilerin, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya akbabaların hareketlerini daha iyi anlamaya yaradığını kaydetti.
 
Spiegel, "Bu zavallı akbaba, ayağında Tel Aviv Üniversitesi yazmasının acısını çekiyor. Bu üzüntü verici bir durum. Bunun ötesinde, bu akbabanın Ürdün ya da Türkiye'den olması, hayatının sadece bir bölümünü İsrail'de geçirmesi de mümkün. Umarız serbest bırakırlar. Çünkü orada zavallı bir durumda" dedi.
 
Akbabanın İsrail'de ilk kez 2008 eylül ayında tespit edildiği ve o zaman yaşının 6 olarak belirlendiği ifade edildi. Kuşun, ayağına bant takılmadan önce veteriner kontrolünden de geçirildiği, birkaç kez İsrail'e gelen akbabanın ülkede en son geçen ekim ayında görüldüğü de belirtildi.
 
İsrail Doğa ve Parklar İdaresi'nden Ohad Hatzofe de, Suudi basınında bu haberlerin yer almasından bu yana, Suudi Arabistan dahil birçok farklı ülkedeki meslekdaşlarından onlarca e-posta aldığını söyledi. Meslekdaşlarına, "esir akbabanın" salıverilmesi için başvurularda bulunduğunu belirten Hatzofe, Ortadoğu'da araştırmalar yapan bir örgütten de yardım istediğini ancak henüz cevap gelmediğini kaydetti. Hatzofe, "Konu, büyük dikkat çekiyor. Suudi yetkililer bu iddiaların doğru olmadığını anlasınlar. En önemli konu bu" dedi.
 
Araştırmacılar, son yıllarda İsrail'de görülen akbabalardan 7'sine bu tür verici ve bant takıldığını belirtirken, bunlardan 4'ünden artık sinyal alınamadığını ve ölmüş kabul edildiklerini de kaydetti.
 
"R65" ile birlikte aynı şekilde işaretlenen bir diğer akbabanın da hayatta olduğu, kışı Sudan'da geçirdikten sonra halen Suudi Arabistan üzerinde dolaştığı da ifade ediliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD donanmasında skandal görüntüler
Amerikan donanmasına ait bir nükleer uçak gemisinde Amerikalı subaylar ...
İsrail büyük savaşa mı hazırlanıyor?
Wikileaks'in son yayınladığı belgelere göre İsrail 2009 yılında Amerikan ...
Üç çocuğu şarj aleti mi öldürdü?
İngiltere'de üç çocuğun ölümüyle sonuçlanan yangının prizde bırakılan ...
 
Yeni yılın ilk tutulması bu hafta
2011'in ilk Güneş tutulması 4 Ocak Salı günü gerçekleşecek. Parçalı ...
Memur ve emeklinin gözü enflasyonda
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü yarın açıklanacak ...
Karayılan: Öcalan emir verecek durumda değil!
PKK’’nın Kandil’’deki lideri Murat Karayılan New York Times gazetesine ...
 
Cezaevinde alkol ayaklanması!
İngiltere'deki Ford cezaevinde ayaklanan mahkumlar çevreyi ateşe verdi. ...
Yunanistan sınıra telden duvar örüyor
Yunanistan’’da yayımlanan bir gazete, Türk-Yunan sınırına 12.5 kilometre ...
Yılın ilk büyük depremi Arjantin'de...
2011’’in ilk büyük depremi Güney Amerika’’da meydana geldi. Arjantin'de ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva