HABERLER>DÜNYADAN
17 Mayıs 2011 Salı - 14:59

‘3. İntifa da başlayabilir’

BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Filistin devletiyle ilgili net bir karar alamazsa, üçüncü İntifa’nın başlayabileceğini söyledi.

‘3. İntifa da başlayabilir’

TEL AVİV - Filistin Eylül ayında bağımsızlık ilanına hazırlanıyor. Bağımsızlık ilanı öncesinde çeşitli çevrelerden farklı açıklamalar geliyor. BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Robert Serry, BM'nin bir Filistin devletiyle ilgili net bir karar alamaması halinde, Filistinlilerin 3’üncü kez intifadaya yönelebileceği yolundaki endişesini dile getirdi.
 
Ynet haber sitesine göre Serry, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, devletin ilanının beklendiği Eylül ayı öncesinde Filistinliler arasında büyük beklentiler olduğunu ifade etti. Serry, bunun gerçekleşmemesinin gerginliğin tırmanmasına neden olabileceğini söyledi.
 
ABBAS: BM ÜYELERİ BAĞIMSIZLIĞA DESTEK VERMELİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, BM'ye üye devletlerin, Eylül ayında Filistin'in bağımsızlık ilanına destek vermeleri gerektiğini söyledi.
 
New York Times gazetesine yazdığı makalede Abbas, Filistin devletini tanıyarak BM'nin, İsrail-Filistin uzlaşmazlığının sadece siyasi değil, aynı zamanda uluslararası bir hukuki mesele olarak görülmesinin yollarını açacağını vurguladı.
 
İsrail ile 20 yıldır Filistin devletinin kurulması konusunda müzakere etmelerine rağmen bu konuya yaklaşamadıklarını belirten Abbas, Filistinlilerin "tarihi Filistin topraklarının kalan yüzde 22'lik bölümünde özgürce yaşama hakkını sağlamak için BM'ye gittiklerini" ifade etti. Abbas, böyle bir adımın BM'de, insan hakları sözleşmesi organlarında ve Uluslararası Adalet Divanı'nda Filistinlilerin İsrail'e karşı hak iddialarını takip etme imkanını tanıyacağını belirtti.
 
Abbas, makalesinde "İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'ya giderek daha fazla yerleşimci göndermeye devam edip, Filistinlilerin topraklarına ve özellikle Kudüs'teki kutsal mekanlarına erişmesini engellerken, biz de ilelebet bekleyemeyiz" diye yazdı. Filistin lideri, ABD'nin ne siyasi baskılarının ne de vaatlerinin İsrail'in yerleşim programını durdurmadığının da altını çizdi.
 
NETANYAHU: GERÇEK BARIŞ İÇİN TOPRAK VEREBİLİRİZ
Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Nakba"nın yıldönümünde meydana gelen olaylarla ilgili olarak İsrail parlamentosu, Knesset’te yapılan tartışmalarda, "İsrail'in, Filistinliler ile gerçek bir barış karşılığında, topraklarının bir kısmından çekilmeye hazır olduğunu" belirtti.
 
Netanyahu, askerden arındırılmış bir Filistin devleti konusunda bir anlaşmaya varılması halinde, Ürdün Vadisi'nde İsrail'in sadece askeri varlığının bırakılacağını, Batı Şeria'daki büyük yerleşim birimlerine çekilmeyi kabul edebileceğini ifade etti.
 
Bununla birlikte "Filistin tarafında bir partner olduğuna inanmadığını" kaydeden Netanyahu, yarısı Hamas'tan oluşacak bir Filistin hükümetinin İsrail'in barış yapabileceği hükümet olmadığını dile getirdi.
 
İsrail Başbakanı, İsrail-Filistin uzlaşmazlığının kökünde bir Filistin devletinin yokluğu değil, Filistinlilerin İsrail devletinin kuruluşuna karşı olmalarının yattığını savundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kraliçe’ye bombalı karşılama
İkinci Elizabeth’in bugün İrlanda’ya yaptığı tarihi ziyaretin başlamasından ...
Paranın patronu tutuklandı
New York'ta cinsel saldırı suçlamasıyla hakim önüne çıkan IMF patronu ...
Kaddafi'nin tutuklanması istendi
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, Kaddafi ve oğlu Seyfülislam için ...
 
‘İnternetime dokunma’ dünya basınında
Türkiye genelinde dün 40'tan fazla şehirde düzenlenen internet sansürü ...
Garip akımın ilk kurbanı
Avustralya’da Facebook ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde ortaya ...
Ölüm turizmi
İsviçre'nin Zürih kantonunda, yaşamına son vermek isteyenlere yardımı ...
 
İsrail sınırında çatışma: En az 8 ölü
İsrail güvenlik güçleri Lübnan ve Suriye sınırlarını geçmek isteyenlere ...
IMF Başkanına 'cinsel taciz' gözaltısı
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn otel görevlisi kadına cinsel tacizde ...
Ladin: Kendimi TV’de gördüm ne gençmişim
Usame bin Ladin’in günlükleri yayınlanmaya başlandı. Ladin, günlüklerde gençliğini anlatıyor.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva