HABERLER>GÜNCEL
26 Kasım 2010 Cuma - 00:00

2 bin 500 yıllık tarihe ihanet

Agora ören yerindeki kazılar kapsamında yapılan yıkımlar, Roma dönemine ait bir taş duvarın fayanslarla döşenip, betonla sıvandığını ortaya çıkardı.’

2 bin 500 yıllık tarihe ihanet

 
İZMİR - Agora Ören Yeri'ni günyüzüne çıkarmak için, katlı otopark ile Agora ören yeri arasında kalan yeni yapıların yıkılmasıyla, tarihi eserlerin harap edildiği ortaya çıktı. Yıkımın ardından Roma Dönemi'nden kalma bir hamama ait olduğu tahmin edilen ortalama 2 bin 500 yıllık taş duvara, beton sıva ve fayans döşemelerinin bile yapıldığı görüldü. Agora Kazı Başkanı Yrd. Doç. Akın Ersoy, "Bu bir gözle bakıldığında tarihe bir tahribat, bir gözle bakıldığında da kireç harçlı sıvalar nedeniyle duvarların korunmuş olmasıdır. Buradaki fayans ve beton sıvaları, bir proje eşliğinde kaldıracağız. Büyükşehir Belediyesi ile çalışıyoruz" dedi. Konuyla ilgili bir proje yapıp Kültür ve Taibat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunacaklarını belirten Yrd. Doç. Ersoy, "O proje çerçevesinde hem bunları sökeceğiz hem de cephe duvarlarının sağlıklaştırmasını yapacağız. Bu çalışmayı 2 sene içinde tamamlamayı hedefledik" diye konuştu.
Roma Dönemi'nden kalma bir hamama ait olduğu tahmin edilen tarihi duvarın Agora tarafında kalan yüzünde depo, katlı otopark tarafında kalan diğer yüzünde ise yıkılan dükkanlar bulunuyordu. Lokanta, ganyan bayi, çay ocağı gibi dükkanların yer aldığı yüzde yıkımın gerçekleştirilmesinin ardından fayans ve beton sıvalar ortaya çıktı. Bazı bölümlerde kullanılan beton sıvaların sökülmesi sırasında çok titiz davranacaklarını belirten Ersoy, "Az da olsa tarihi duvarda tahribat oluşmasını bekliyoruz. Hazırlayacağımız projenin ardından tarihi duvar daha belirgin şekilde ortaya çıkacak. Yapacağımız çalışmanın ardından tarih günyüzüne çıkacak. Duvar daha belirgin hale gelecek. Arkasında kalan tescilli Osmanlı yapısı ve bir han daha görünür olacak" dedi.
 
FARKLI DÖNEMLERİN İZLERİ
Agora ören yeri, yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir tarihe sahip. Agora'nın içerisinde önemli bir meydan ve yapılar bulunuyor. Ticari ve adli fonksiyona sahip bazilika ve idari fonksiyonu bulunan bulevteryon ile
mozaik bir alan kazılar sonucu çıkarıldı. Uzmanlar, 1932'den beri aralıklarla kazı yapılan Agora'da zaman olarak Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemini görmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Agora'nın çevresinde ise Osmanlı ve sonrasında inşa edilmiş 20. yüzyıl yapıları yer alıyor. Bu yapıların bir bölümü, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma yapılarak yıkıldı. Agora, İzmir'in 1960 ve 1970'li yıllarındaki en parlak bölgelerinden birisiydi.
 
HARAP EDİLMİŞTİ
Yeni Asır, 5 yıl önce 1374-75 tarihlerinde Aydınoğulları'ndan İsabey tarafından Ayasuluk Tepesi'ne inşa edilen İsabey Camii'nde müteahhit firma tarafından beton sıva ile yapılan restorasyon faciasını gündeme getirmişti. Tarih bilimcileri olayı kınarken, dönemin Uşak Valisi Kayhan Kavas'ın müdahalesiyle sıvalar sökülmüştü. Restorasyon daha sonra o döneme ait özel olara hazırlanan bir sıva ile gerçekleştirilmişti.(Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Viyadük sorunu çözülüyor
İzmir’’in göbeğinde yarım bırakılan çirkinlik abidesi olan viyadüklerin, ...
Türk halkı 24 Kasım’’ı benimsedi
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şube Başkanı Osman Gazi Oktay, ’‘24 Kasım ...
'Türkiye El Kaide'ye yardım etti'
Wikileaks'in haftasonu yayınlaması beklenen belgelerde Türkiye'nin ...
 
Tekin: Kurultay kararını Kılıçdaroğlu verecek
CHP’’de olası kurultay tarihi dahi henüz netleşmezken, CHP Genel Başkan ...
Ve Genelkurmay suskunluğunu bozdu
Genelkurmay Başkanlığı bakanlık tarafından 3 generalin açığa alınmasıyla ...
Bakan ilk kez konuştu: 3 komutan neden gönderildi?
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 3 generalin açığa alınmasına ilişkin ...
 
İzmir’’in kadınları şiddete ’‘hayır’’ dedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde ...
Türbanla ilgili çarpıcı anket
Türkiye İş Kadınları Derneği’’nin yaptığı bir araştırmada katılımcıların ...
İzmir eğitiminde iş birliği
Kentte önemli bir projenin tanıtımı yapıldı. İzmir Üniversiteler Platformu ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva