HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Haziran 2011 Salı - 14:12

'Zamanda yolculuk' sona erdi

Manisa, Karşıyaka, Bornova ve Bayraklı Belediyeleri ile İsveç’in Kalmar Belediyesi’nin ortak çalışması ile 3 yıldır yürütülen Zamanda Yolculuk Projesi Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kapanış konferansı ile sona erdi

 Zamanda yolculuk  sona erdi

İZMİR - Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İsveç Yerel Otoriteler ve Bölgeler Birliği (SALAR)’nin ortaklaşa yürüttüğü Belediye Ortaklık Ağları (TUSENET) kapsamında gerçekleştirilen “Zamana Yolculuk Projesi’nin kapanış konferansı gerçekleştirildi. Projeye lvTürkiye’den Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Köşkü ve 1920’li yıllar, Bayraklı Belediyesi M.Ö 590’lı yıllar Smyrna, Bornova Belediyesi M.Ö 6500 yılı Yeşilova Höyüğü ve Manisa Belediyesi de 1530’lu yıllar Hafsa Sultan dönemi ve 1955 Manisa Tarzanı ile katıldı. 3 yıl içinde öğrenciler yetiştirildi. Dönemi anlatan kıyafetlerle konu anlatımı ve sunumlar yapıldı.  

Yaşar Üniversitesi Konferanas Salonu’nda yapılan kapanış konferansına Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Yaşar Üniversitesi Prof. Dr. Murat Barkan, Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Berrin Aydın İsveç’in Kalmar Belediyesi’nin yetkilileri katıldı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 20’ye yakın belediye başkanı, başkan yardımcısı, meclis üyesi ve bürokratları ile farklı üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bugünü bir milat olarak gördüğünü belirterek, “Bu bir kapanış konferansı değil projenin devam edeceği bir dönüm noktasıdır. Celal Bayar Üniversitesi ve ilköğretim okulu öğrencileri ile projede çalıştık. Ayrıca Tarzan Günleri ve Uluslararası Mesir Macunu Şenliklerinde bu projenin uygulamasını gerçekleştirdik. Kentimizde eski sanat ve zanaatların kazanılmasında da bu projeyi kullanmayı hedefledik. Bundan sonra da bu projeyi sürdüreceğiz” dedi.

Karşıyaka’da turizmi bu proje ile başlattıklarını vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak şöyle konuştu: “Üç yıl içinde Bornova, Manisa, Bayraklı ve Kalmar kentleri ile çok iyi bir işbirliği sağladık. Belediyemiz içinde dış ilişkiler birimimizi oluşturduk. Projeye ilk önce Smyrna ile başladık. Ancak Bayraklı bizden ayrıldıktan sonra Latife Hanım Köşkü’nü öne çıkardık. Bu projede gençlerin tarih bilgilerini geliştirdiğini gördük. Yine bu proje ile birlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin de yardımlarıyla Karşıyaka’nın turizm master planını tamamladık. Karşıyaka sınırları içinde 7500-8000 yıllık Normandiya Kalesi’ni kazanabilmek için üniversitelerimizle görüşmeye başladık. Türkiye’de uygulanan projeler içinde en verimli olanın bizim projemiz olduğunu duymak da bizi ayrıca mutlu etti.”

Ülkemizin binlerce yılık kültürünü yaşatarak aslında gerçek yaşamımızda da bir zaman yolculuğunu içinde olduğumuza dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır şu bilgileri verdi: “Uygarlığın beşiği olan bir ülkede birey olarak bu kültürel değerlerin yaşatılması konusunda her zaman yeterli olamıyoruz. İşte bu anlamda kurumlarımızın ortak çalışması ile ortaya konan zaman yolculuğu projesini çok önemsiyorum. Biz bu projeye İzmir’de yerleşik yaşamın en az 8500 yıllık, yani M.Ö 6500’lü yıllara kadar dayandığını kanıtlayan buluntuların çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü Projesi ile katıldık. Biz Yeşilova Höyüğü’ne yaptığımız Ziyaretçi Merkezi Projesi ile de Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldık. Zamanda Yolculuk Projesi hiç bitmeden devam edecek. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız. Ayrıca Bornova olarak Turizm Master Planlarımızı da bu kapsamda hazırlamaya başladık.”

Kalmar Kent Müzesi Müdürü Ebbe Westergren de Türkiye’nin tarihi mekanlar ve kalıntılar olarak bulunmaz bir hazineye sahip olduğunu ifade ederek, “İsveç’te yaklaşık 25 yıldır tarihe yolculuk programlarını uyguluyoruz. Türkiye’de ilk kez bu proje ile uygulamasına başladık. Zamana yolculuk projesi ile hem yeni neslin tarihi daha iyi öğrenmesi sağlanır. Hem de turizme katkısı sağlanabilir. Kalmar’da sadece 6 hafta süren yaz döneminde bu uygulama ile yaklaşık 40 bin turist ağırlıyoruz. Bu projenin gelişerek devam etmesi gerekir.”

Gün boyunca projede yer alan uygulamalar katılımcılara anlatıldı. Konferansın ikinci günü(22 Haziran Çarşamba) Manisa’da tarihi canlandırmalarla uygulamalardan örnekler gösterilecek.                  
 
 PROJE 3 YIL SÜRDÜ
TUSENET Projesi kapsamında “Sürdürülebilir Turizm” konusunda çalışma yapan İsveç’in Kalmar ve Türkiye’den Bayraklı, Bornova, Karşıyaka ve Manisa Belediyeleri’nin arasında geliştirilmiştir. Zaman Yolculuğu Projesi, 2009 yılı Mayıs ayında başlamıştı.

“Zaman Yolculuğu Projesi”, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İsveç Yerel Otoriteler ve Bölgeler Birliği (SALAR)’nin ortaklaşa yürüttüğü Belediye Ortaklık Ağları (TUSENET) projesinin bir çıktısıdır. “Zaman Yolculuğu Projesi”, TUSENET Projesi kapsamında “Sürdürülebilir Turizm” konusunda çalışma yapan İsveç’in Kalmar ve Türkiye’den Bayraklı, Bornova, Karşıyaka ve Manisa Belediyeleri’nin arasında geliştirilmiştir. Zaman Yolculuğu Projesi, 2009 yılı Mayıs ayında başlamıştı.

Zaman Yolculuğu, tarihi, dramayı kullanarak öğretmeyi ve tarihsel alanları yaşayan tarihi mekanlar haline getirmeyi amaçlar. Hedef kitlesi çocuklardan başlayarak herkesi ve özellikle turistleri kapsar. Tarihle eğitimi birleştiren "Tarihsel Çevre Eğitimi" metodu 15 yıldır Kalmar Kent Müzesi Eğitim Departmanı desteğiyle okullarda uygulanıyor.

“Zaman Yolculuğu”nda; Bayraklı Belediyesi; “Smyrna M.Ö. 590”, Bornova Belediyesi; “Yeşilova Höyüğü M.Ö. 6500”, Karşıyaka Belediyesi; “Latife Hanım Köşkü 1920 ve Smyrna M.Ö. 590”, Manisa Belediyesi; “Manisa Tarzanı 1955 ve Hafsa Sultan Dönemi” konularında çalışıyorlar.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M. Olcay Nalbantoğlu 22 Haziran 2011 Çarşamba 10:11

Sumeroloji'nin kurucularından S. N. Kramer'in bir eserinin adı "Tarih Sumer'de Başlar". Sumer tabletleri İ.Ö. 3000 yılları civarında. Yeşilova İ.Ö. 6500'lere uzanıyor. Tabii Yeşilova hakkında bilgilerim basında bölük pörçük haberlere dayandığı için, şimdi Tarih "Yeşilova'dan mı başlıyor?" diye sormuyorum. Bulgular bizim de anlayacağımız popüler bir dille kitaplaştırıldı mı bilmiyorum. Belediyemiz böyle bir hizmet yaparsa, bence heyecan verici bir hizmet olur. Çalışmaları başlatan ve yürüten herkese teşekkürler.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe Barınağı'na bakanlıktan onay
Ulaştırma Bakanlığı tarafından Güzelbahçe’de yapılacak balıkçı barınağı ...
Çeşme'de denize girmeye engel yok
Ilıca Plajı'nda engellilerin rahatlıkla güneşlenip, denize girmesine, ...
Selçuk leyleklerini etiketliyor
Selçuk Belediyesi, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma ...
 
Buca'da KOSGEB mutluluğu
KOSGEB ile Buca Belediyesi tarafından yürütülen ve iki ayda 60 saat süren ...
Çiğli’de klasik müzik konserine büyük ilgi
Çiğli Belediyesi tarafından belediye konferans salonunda düzenlenen klasik ...
Bornova'da Çoşkun Sabah rüzgarı
Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği (TSM) korosu konserinin bu ayki konuk ...
 
Tartan Gültepe esnafını dinledi
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kent ticari hayatının vazgeçilmezi ...
Çalkaya: Geleceğimiz ışıl ışıl
Balçova Belediyesi’nin ücretsiz spor okullarında eğitim gören miniklerin ...
Bayraklı’da belediye köylü karşı karşıya
Bayraklı Belediyesi’nin Laka Köyü’nde yapmak istediği şantiye tesisleri ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva