HABERLER>EKONOMİ
12 Ağustos 2011 Cuma - 09:49

'Sebze-meyvede ihracatçı değil ithalatçı ülkeyiz'

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının son 10 yılda 4 kat artış göstererek 2 milyar 184 milyon dolara ulaştığını söyledi.

 Sebze-meyvede ihracatçı değil ithalatçı ülkeyiz

İZMİR - Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin’in açıklamasını çarpıtılmış olarak niteleyen Türkmenoğlu, “Ne yaş meyve sebze ihracatçısı ve üreticisi, ne de ithalatçı ülke olarak gösterilmek istenen üretken Türkiye bu eleştiriyi hak etmiyor, bu beyanat gerçekleri yansıtmıyor” dedi.
 
Yaş meyve sebze sektöründe Türkiye’nin ihracatçı ülke konumundan, ithalatçı ülke durumuna düştüğüne ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmadığına işaret eden Türkmenoğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ve Ekonomi Bakanlığı’nın TİM ve İhracatçı Birlikleri ile koordineli yürüttüğü başarılı çalışmalarla, 2002 yılında 545 milyon dolar ihracat yapan sektörümüz, sonraki yıllarda küresel ekonomik krizin olduğu dönem dahil ihracatını sürekli arttırmış ve 2010 yılı sonunda 2 milyar 184 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Sektörümüz, 184 ülkeye, 1500’den fazla ürünü ihraç etmektedir” diye konuştu.
 
Türkiye’de yaş meyve sektöründe yeni ürün çeşitlerinin üretimi ve ihracatı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğüne de işaret eden Türkmenoğlu, yeni ürün çeşitlerinin teşvik edilerek yetiştirildiğini, yeni ürün çeşitlerinin ihracatta devreye girmesi ile önümüzdeki süreçte ihracattaki artış hızının ivme kazanacağını kaydetti.
 
İzmir Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programına Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden mandarinden geliştirilebilecek alternatif ürünlerin fizibilitesine yönelik bir proje başvurusunda bulunduklarını anlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, projede Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte çalıştıklarını, bu projenin bölgede yetiştirilen diğer ürünler için de örnek olacağını, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenmesini öngördükleri proje kapsamında 3 ay süreyle; bölgedeki üretici ve firmalarımızın süreçlerini inceleyeceklerini, dünyada mandarinden geliştirilen alternatif ürünler üzerine iyi uygulama örneklerinin neler olduğunu araştıracak ve detaylı bir çalışma yürüteceklerini, bu çalışmalarla Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının daha hızlı artacağını ifade etti.
 
Yaş meyve sebze sektöründe Narenciye Tanıtım Grubu’nun yürüttüğü tanıtım çalışmaları ve Türk ihracatçılarının dünya standartlarında ürün ve hizmet sunumu sonucunda, yurtdışında yaş meyve sebze sektöründe Türk malı imajının ve müşteri memnuniyetinin devamlı arttığına işaret eden Türkmenoğlu, “Bu başarılı süreç, Türk yaş meyve sebze sektörünün 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.
 
TÜRKİYE YAŞ MEYVE SEBZEDE HANGİ ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİYOR?
Türkiye, 2010 yılında 2 milyar 184 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirirken, en fazla ihraç edilen ürün 483 milyon 178 bin dolarlık tutarla domates oldu. Domatesi 311 milyon 778 bin dolarla limon, 283 milyon 410 bin dolarla mandalina takip etti. Bu ürünleri sırasıyla üzüm, portakal, kiraz, greyfurt, hıyar, kornişon, biber ve nar ihracatı takip etti.

 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çevre teknolojilerinin kalbi İEF'te atacak
8 – 18 Eylül 2011 tarihleri arasında 80. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonel ...
Piyasalar gitti geldi, dolar 1.80'i gördü
Asya'da bir bankanın Fransa'nın büyük bankalarına kredi kanalını kapattığı ...
Cari açık 6 ayda ikiye katlandı
Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk yarısında yüzde 122,9 ...
 
'Başbakan'ın söylediklerine imzamı atarım'
Başbakan Erdoğan'ın evi olanlara yönelik 'bu dönemde daha lüks bir eve ...
SPK'dan açığa satışa inceleme
SPK, mevzuat hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen açığa satış işlemleri ...
Dizel arabası olanlara iyi haber
Motorinin perakende satış fiyatında, bugünden geçerli olmak üzere 7 kuruş indirim yapıldı.
 
Piyasaları bu kez de Fransa vurdu
Fed'in açıklamasıyla yükselen borsalar, Fransa'nın notunun düşeceği söylentisiyle ...
İzmir 4 verip 1 alıyor
Yılın ilk 6 ayı üzerinden yapılan araştırma devletin en fazla harcama ...
KGS yerine 'hızlı geçiş' geliyor
Trafikte duraklamanın önlenmesi için KGS'ye alternatif olarak kurulan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva