HABERLER>POLİTİKA
11 Aralık 2021 Cumartesi - 23:28

'Sarayın vesayeti altındasınız' dedi... Yerli ve milli palavrası atmayın!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Murat Bakan çevre ve iklim konusu üzerinden iktidara yüklendi. Milletvekili Bakan, “Tarım Bakanlığı’nı ormanları yaşam alanı olarak değil; yonga, odun, kereste, üretim alanı olarak gören bir zayıf akıl yönetiyor” dedi. Çevre Bakanlığı için ise, “Siz, sarayın vesayeti altındasınız, Bakanlık olarak kendi başınıza hareket edebilecek durumda değilsiniz” diye konuştu.

 Sarayın vesayeti altındasınız  dedi... Yerli ve milli palavrası atmayın!

EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde partisi adına konuşma yaptı. Bakan, iklim krizi, çevre konuları ve bakanlıkların çalışmaları üzerinden yaptığı değerlendirmede hükümeti eleştirdi.  Bakan, üç yıldır bakanlığın bütçesinin konuşulduğunu fakat bir şeyin değişmediğini söyledi.

Bakan konuşmasında, “Bakın, iklim politikaları dünyanın geleceğini belirleyecek, bunun için ciddi bir finansmana ihtiyaç var; azaltım politikaları için ihtiyaç var, koruma politikaları için, iklim adaleti için ihtiyaç var. Geçen sene de ben bütçeyi eleştirmiştim; geçen sene genel bütçenin binde 27’siydi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi, şu anda binde 28 oldu arkadaşlar. Hani, öyle koca koca laflar ediyorsunuz ya “Yeşil Kalkınma Devrimi” diye. Binde 1’le mi Yeşil Kalkınma Devrimi yapacaksınız, binde 1’le mi? Yani, utanıp sıkılmadan “Yeşil Kalkınma Devrimi” diyorsunuz. Bakın, Türkiye 3,2 milyar dolarlık bir fona ulaştı bu Paris İklim Anlaşması öncesi, o para alındı mı? Alındıysa nereye harcandı, nereye harcanacak? Avrupa Birliğinin önümüzdeki altı yıllık, 2021-2027 sürecinde bütçesi 1,8 trilyon avro, bunun yüzde 30’unu iklim politikalarına ayırıyor. Bizde binde 28, Avrupa Birliğinde yüzde 30 değerli arkadaşlar. Bu bile tek başına sizin iklim krizi diye bir derdiniz olmadığını ortaya koyuyor. Bütçe gerçekleşmenize bakıyoruz, yani yüzde Performans Programı’nda, 2019 yılı Performans Programı’nda yüzde 70, yüzde 30. 2020’yle ilgili altı aylık veri olduğu için 2019’u örnek veriyorum. Bütçe gerçekleşmesi yüzde 95 şehircilik, yüzde 5 çevre politikaları Sayın Bakan. İklim kriziyle mücadele sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işi değil, bu bir devlet politikası olmak zorunda. Sizin Bakanlık olarak tüm Bakanlıkları koordine etmeniz lazım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı geldi, birkaç gün önce burada bütçe sunumu yaptı; 2 defa karbon azaltımından, iklim krizinden bahsetti, ikisinde de “Nükleer güç santraliyle karbon emisyonunu azaltacağız.” dedi. Değerli arkadaşlar, nükleer güç santralleri sıfır emisyon değil, kaldı ki bu temiz ve yeşil bir enerji de değil. Biz bunun tehlikelerini unutmadık, Çernobil’i unutmadık, Fukuşima’yı unutmadık. Sadece Çernobil’de 200 bin insan öldü Çernobil’de, 100 bin çocuk sakat doğdu. Karadeniz’e yağmur oldu yağdı o radyoaktif bulutlar ve hâlâ Karadeniz insanı o nükleer santral patlamasından dolayı kanser riski altında. Dolayısıyla, azaltım politikası yapacaksanız, kömürden çıkmanız lazım, Enerji Bakanı kömürle ilgili tek laf etmedi burada. Yani nükleer güç santrali yapmak sizin emisyonunuzu düşürmez ki emisyonunuzu olduğu yerde tutar en fazla sıfır emisyon bile olsa; dolayısıyla orada da bir politika yok” ifadelerini kullandı.

İSİM DEĞİŞTİREREK OLMAZ!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nı da eleştiren Milletvekili Bakan, “Tarım ve Orman Bakanlığı; yutak alan olarak 2 tane yutak alan var; bir tanesi denizel ekosistemler, tatlı su ekosistemleri, sulak alanlar; diğeri de ormanlar. Ormanlarla ilgili bakan çıktı, Tarım ve Orman Bakanı 2019 yılında, dedi ki: “Orman ithalatını azaltarak orman üretimiyle 1 milyar dolar cari açığı kapatacağız” Yani ormanları yaşam alanı olarak değil; yonga, odun, kereste, üretim alanı olarak gören bir zayıf akıl yönetiyor Tarım ve Orman Bakanlığını. Bakın, Seyfe Gölü yok, hani, o Nasrettin Hoca’nın göle maya çaldığı Akşehir Gölü yok, Burdur gölü yok, bu göller yok. Sulak alanlar noktasında da yapılabilecek hiçbir şey yok. Siz önce Tarım ve Orman Bakanını zapt edeceksiniz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bir hafta içinde 2 yönetmelik çıkardı. Bakın, iklim değişikliğiyle ilgili, Bakanlığın ismine bir şey ekleyerek iklim değişikliği olmaz. Önce bakanlıkların tamamını koordine edebiliyor olmanız lazım. Millî Eğitim politikası, millî eğitim müfredatına iklim krizini nasıl ekleyeceksiniz?” diye sordu.

İKLİM MÜLTECİLERİ VURGUSU
Mülteci göçü ve yaşanan krizlerin yeni dönemde ülkeleri etkileyeceğini de anlatan Bakan,  şunları söyledi: “İklim mültecileriyle karşılaşacağız çok yakın zamanda, İçişleri Bakanlığının böyle bir derdi, böyle bir çalışması var mı? Yok. Daha çok yeni; dünyanın kalbî Glasgow’da atarken Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı geldi, burada EPDK’nin binasının açılışında: “Biz ‘çevre’ diyerek enerji hamlemizi engellemeye çalışanlara meydanı bırakmayacağız.” dedi. Asıl, biz size bırakmayacağız meydanı. Önce çevre demek önce vatan demek arkadaşlar. Vatan dediğiniz soyut bir kavram değil ki. Siz, eğer ülkenizin ormanlarını korumuyorsanız, göllerini, denizlerini, dağlarını korumuyorsanız vatanı korumuyorsunuz ki. Ondan sonra çıkıp, burada “vatanseveriz, yerliyiz, millîyiz” palavrası atmayın bize. Siz, politik ajandanızın en üstüne enerji politikalarını koymuş olabilirsiniz, siz, politik ajandanızın en üstüne rant politikalarını, şehircilik politikalarını koymuş olabilirsiniz; bizim ajandamızın en üst sırasında Sayın Bakan, sürdürülebilir yaşam var. Bakın, iklim kriziyle siz mücadele edemezsiniz, iklim kriziyle biz mücadele ederiz. Siz, sarayın vesayeti altındasınız, Bakanlık olarak kendi başınıza hareket edebilecek durumda değilsiniz”

 
Bakan Koca açıkladı: Omicron varyantı İzmir'e sıçradı!
 
Tahir Güven cinayetinde HDP'li vekilin kardeşi tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum’dan bütçe görüşmesinde sert sözler: İzmir'i CHP'nin insafına bırakmayacağız!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde ...
Kılıçdaroğlu'ndan video mesaj
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Twitter'dan paylaştığı videoda, iktidara gelmeleri ...
Babacan İzmir'den vatandaşa seslendi: Sorunların kaynağı belli!
İzmir’de partisinin Torbalı ilçe kongresinde konuşan DEVA Partisi Genel ...
 
Devlet Bahçeli 'tarihi adım' diyerek duyurdu!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Partimizin Kurucu Genel Başkanı Başbuğumuz ...
Şentop: Herkes iç tüzüğe uymalı!
Bütçe görüşmelerindeki görüntülerle ilgili olarak açıklamada bulunan TBMM ...
AK Parti İzmir'de adım adım 2023... 'Teşkilat Akademisi' start aldı!
İzmir Termal Tesisleri'nde gerçekleştirilen Teşkilat Akademisi'nde konuşan ...
 
Sürpriz ziyaret!
Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı ...
AK Partili Sürekli üreticilerle buluştu: Devlet yanınızda!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Tire ve Ödemiş ilçelerinde, ...
'Terörü bu topraklardan temizleyeceğim!'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva