HABERLER>EKONOMİ
6 Eylül 2011 Salı - 11:13

'Hızlı tren projesi iki yönden başlasın'

İlk etabı için bu ay ihaleye çıkılacak Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin daha çabuk tamamlanması için, Geza Dologh hükümete bir çağrıda bulundu.

 Hızlı tren projesi iki yönden başlasın

İZMİR - Hükümetin İzmir için açıkladığı 35 proje arasında yer alan ve ilk etabı için bu ay içinde ihaleye çıkılması beklenen Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin hızlandırılmasıyla ilgili İzmir iş dünyası harekete geçiyor. İş dünyası, 2 yıl önce İstanbul-İzmir otoyolu projesinde olduğu gibi hızlı tren projesinin de İzmir ayağından da başlamasını istiyor.
 
OTOYOLDA YAPILDI
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, tıpkı İstanbul-İzmir Otoyolu'nda olduğu gibi Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin de iki taraflı başlaması gerektiğini söyledi. Mevcut haliyle projenin Ankara-Afyonkarahisar hattıyla başlayacağınının açıklandığını dile getiren Dologh, "Bu etap için eylül ayında ihaleye çıkılacağı açıklandı. Dolayısıyla hızlı trenin İzmir'e ulaşması zaman alacak. Oysa proje iki taraflı başlayabilir. Ankara-Afyon hattı devam ederken, İzmir-Afyon hattı için ihaleye çıkılıp yatırımlar gerçekleştirilebilir. Konuyu bu hafta görüşeceğimiz Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'a da ileteceğim" dedi.

Şimdi AK Parti İzmir milletvekili olan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli'nin 2009 yazında yapılan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda gündeme getirdiği İstanbul-İzmir otoyolunun yapımının İzmir ayağından da başlaması önerisi İzmir'de büyük destek görmüştü. Bu konuda oluşturulan lobi başarıya ulaşmıştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "İzmir'i mağdur etmem" açıklaması ile otoyol projesi iki yönlü ve aynı anda başlamıştı.

İstanbul-İzmir otoyolu için İzmirlilerin harekete geçmesinin olumlu sonuçlarını yaşadıklarını dile getiren Geza Dologh, hızlı tren projesinin İzmir ayağından başlamaması için bir neden olmadığına inandıklarını söyledi.
 
3.5 SAATE İNECEK
Dologh, "Bakanımıza konuyu aktaracağım. Kendilerinin öneriye olumlu bakacağına inanıyorum. Böylece otoyol ile İzmir-İstanbul güzergahında yaşanması beklenen ekonomik hareketlenme, hızlı tren ile İzmir-Ankara güzergahında da yaşanacaktır" diye konuştu.

Projenin tamamlanması ile Ankara-İzmir arasındaki tren yolculuğu 13 saatten 3.5 saate inecek. Toplam 48 ayda bitirilmesi planlanan projenin yaklaşık 3.5 milyar liraya mal olması bekleniyor. Ankara-İzmir arasındaki 824 kilometrelik mesafeyi ve trenle 14 saati bulan seyahat süresini kısaltmayı hedefleyen proje, iki il arasındaki mesafeyi 200 kilometre kısaltacak. Böylece yılda 700 milyon liralık tasarruf sağlanacak. Hattın yapımında 4 bin kişinin, yapımdan sonra ise bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Manisa üzerinden İzmir'e ulaşılması durumunda 663, Kemalpaşa üzerinden yapılması halinde ise 624 kilometre uzunluğa sahip olacak Ankara-İzmir YHT hattı, çift hat olarak, en az 250 kilometre hıza uygun yapılacak. Proje kapsamında 13 tünel, 13 viyadük, 189 köprü bulunacak. TCDD Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılında hizmete sunmayı planladığı Ankara-Afyonkarahisar-İzmir YHT hattının tamamlanmasıyla 6 milyona yakın yolcu taşınması öngörülüyor.
 
Karaman, "Bu yıl içinde planlıyoruz" demişti
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz ay yaptığı ve Yeni Asır Gazetesi'nde de yer alan açıklamasında, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni Projesi'nin ilk etabı olan Ankara-Afyon hattı için ihaleye Eylül ayında çıkmayı planladıklarını ifade etmişti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da bu çerçevede yaptığı açıklamada, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni için proje ihalesine Eylül ayında çıkmayı planladıklarını söylemişti. Afyon'da hızlı trenin nerede duracağının, nereden geçeceğinin belirlendiğini dile getiren Karaman şöyle konuşmuştu: "Afyon-İzmir bölümünün İzmir tarafında ise trenlerin nerede noktalanacağı, nereye kadar gideceği ile ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Temennimiz hızlı tren hattının, banliyö ile birleşmesi. Otogar son durak olursa, bu hatla bağlantı kuramıyoruz. Hızlı tren için bir hat Manisa'dan gelirken, Kemalpaşa'dan da kestirme bir hat yapılacak. Hedefimiz bu yıl içinde İzmir kısmında da ihaleye çıkmak."(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine zam geldi
Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatlarına zam geldi.
Sevilen de İzmir'i terk etti
Geçen sene yaşanan sıkıntılar nedeniyle Aydın Ortaklar Organize Sanayi ...
'Şehirlerin partisi olmaz'
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İl Genel Meclisi CHP Grubu’nun ...
 
ESBAŞ'ın istihdam sırrını açıkladı
Türkiye'deki 19 serbest bölgenin toplam istihdamının yaklaşık yüzde 38'ini ...
Elektrik faturası daha da kabaracak
Dürüst tüketicinin faturasını kabartan kayıp-kaçak bedeli, yılbaşından ...
Sevimli dostlar gün sayıyor
İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda 14 yıldır aralıksız olarak Pet Show’u ...
 
Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı
Enflasyon Ağustos'ta TÜFE'de yüzde 0.73, ÜFE'de yüzde 1.76 arttı. Zam şampiyonu karpuz oldu.
Egeli turizmcilerden Almanya atağı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
Alkolsüz şaraba Türkiye vizesi
Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün (OIV) 'Şarapta alkolsüzleştirme' ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva