HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2022 Cumartesi - 11:56

'Geldik, yoktunuz' dönemine son!

İzmir Buca Süleyman Şah Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde iki danışman öğretmen önderliğindeki 10 öğrenci, kargo teslimatlarını kolaylaştıracak dolap tasarımıyla, ABD'de düzenlenecek yarışmaya katılacak.

 Geldik, yoktunuz  dönemine son!

Yaylacık Mahallesi'nde bulunan lisede, "Bilişim Teknolojileri", "Elektrik Elektronik Teknolojisi", "Makine Teknolojisi", "Mobilya ve İç Mekan Tasarımı", "İnşaat Teknolojisi", "Metal Teknolojisi" ve "Matbaa Teknolojisi" alanlarında eğitimler veriliyor.

Danışman öğretmenler Barış Tufantepe ve Sinem Serdaroğlu Stamelos önderliğinde, Makine Teknolojisi, Bilişim Teknolojisi ve "Mobilya ve İç Mekan Tasarımı" bölümlerinde okuyan öğrencilerle 2017'de "Robokod Buca" takımını oluşturdu.

Takımın bu yılki üyeleri, kargo görevlilerinin evde alıcıyı bulamama sorununu ortadan kaldıracak bir proje üzerine çalıştı. Şifreli ve güvenli bir dolap tasarladı.

Projeye göre, kargo görevlisi, kutu üzerindeki numaratörlerden kargo bırakma seçeneğini seçecek. Kendi telefon numarasını girerek gelen SMS şifresini kutuya tuşlayacak. Kutu seçip kargoyu içine bırakacak olan görevli bu sırada karşı tarafın telefon numarasını tuşlayarak sisteme girecek.

Bu esnada kargo kutusu manyetik kilit sayesinde kilitlenecek ve karşı tarafa bir şifre gidecek. Kargoyu alacak kişi bu şifreyi kutuya girdiğinde manyetik kilit açılacak.

Proje, 12-13 Mart'ta düzenlenen "FIRST Global Innovation Awards Rubric" yarışmasının Türkiye seçmelerinde "öz değerler" kategorisinde birincilik etti ve Haziran'da ABD'de düzenlenecek yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Öğrencilerin yarışmalardaki başarılarını daha da ileriye taşımaları için Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, okulda yeni robotik sınıfı yapılmak üzere 750 bin liralık ödenek sağlandı.

- Seri üretime geçmek istiyorlar

Bilgisayar öğretmeni Barış Tufantepe, AA muhabirine, bu yıl takıma Sercan Sarp Koşar, Ömer Arslan, Nehir Kaya, Aleyna Eser, Mustafa Can, Ayaz Dereli, Bengisu Tazegül, Rümeysa Kayalı, Ayşenur Üstünyavuz ve Sude Armut'u dahil ettiklerini belirtti.

Takımın "Kargolay" ismini verdiği projesinin büyük beğeni topladığını aktaran Tufantepe, "Hem kargo görevlisine hem de alıcıya kolaylık sağlayan bir sistem bu. Görevli kapı kapı dolaşmak zorunda kalmıyor, ilgili evde değilse nereye bırakacağıyla ilgili bir sorun kalmıyor ve kargonun güvenliği sağlanmış oluyor. Türkiye'de birincilik elde ettiğimiz için ABD'de yapılacak finallere katılmaya hak kazandık. Patent başvurusunda bulunduk yarışmada derece elde edebilirsek seri üretime geçmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Makine Teknolojisi Bölümü'nden 10. sınıf öğrencisi Nehir Kaya ise projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, çok güzel şeyler öğrendiğini kaydetti.

Çok iyi bir takım olduklarını aktaran Kaya, "Uyumlu çalışıyoruz, kimi zaman sıkıntılar yaşasak da eğlenerek işlerimizi yapıyoruz. Araştırmalar yaptık, işletmeleri ziyaret ettik ve Kargolay projemizi de yaklaşık 2 ayda tamamladık. Tüm aşamalarını biz yaptık. Umarım ülkemizi yurt dışında en güzel şekilde temsil ederiz." dedi.

Sercan Sarp Koşar da iki yıldır takımda bulunduğunu ve şimdiye kadar çok güzel çalışmalar elde ettiklerini dile getirdi.

Uluslararası yarışmada Türkiye'yi temsil etmenin büyük bir gurur olduğunu vurgulayan Koşar, "Takım olarak yaptığımız toplantılarda günümüzde en büyük sorunlarımızdan birinin kargo teslim süreci olduğuna karar verdik. Bunun üzerine çalışmalara başladık ve güzel bir sonuç elde ettik." ifadelerini kullandı.

 
Tayfun MARO yazdı... Netameli meseleler 5
 
Yağışlar hava kirliliğini azalttı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 26 Mart 2022 Cumartesi 12:41

Bu Uygulama Zaten Var!

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tayfun MARO yazdı... Netameli meseleler 5
Tayfun MARO yazdı... Netameli meseleler 5
Ehliyet yenileme işlemleri yıl sonuna kadar yapılabilecek
Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık ...
Profesöre parolalı tuzağa milyonluk ceza
Kendisini polis olarak tanıttığı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı’yı “Bilgileriniz ...
 
Buzhane hurmasına dikkat!
Ramazana sayılı günler kala iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, ...
Çanakkale'den ücretli geçişler başladı
Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçelerinin arasında yapılan ve açılışı ...
Tacizci akademisyene 7 yıl sonra soruşturma!
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Malzeme Mühendisliği Bölümü'nde ...
 
Fuar standı çöktü! 4 kişi yaralandı!
Bakırköy'de bulunan İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen mücevher fuarında ...
Kayseri'de maden ocağında göçük
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi. ...
Bakanlıktan arıcılara müjde: İlave şeker arzı sağlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, arı üreticilerinin daha fazla ürün elde edebilmelerine ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva