HABERLER>EKONOMİ
1 Mart 2012 Perşembe - 08:23

'Birliğime dokunmayın' çağrısına destek çığ gibi!

İstanbul'daki ihracatçıların 'her sektörün tek birliği olsun' talebi üzerine Ege İhracatçı Birlikleri'ne bağlı 12 birlikten 8'inin ve Denizli İhracatçı Birlikleri'nin kapanma ihtimalinin gündeme gelmesi, Egeli ihracatçılar gibi Ege iş dünyasının da tepkisine yol açtı.

 Birliğime dokunmayın  çağrısına destek çığ gibi!

İZMİR - Egeliler hükümetin bu düzenlemeden vazgeçmesini isterken, gözler bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM ) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Egeli ihracatçıların İzmir'de yapacağı toplantıya çevrildi.
 
'KAPATALIM MI? '
Özellikle İstanbul'daki demir-çelik ve tekstil ihracatçı birliklerinin 'her sektöre tek birlik' talebini hükümete ilettiği öğrenilirken, bu öneri 17 Mart'ta Sapanca'da yapılacak 2012 ihracat stratejisi toplantısında gündeme gelecek. Eğer değişiklik talebi kabul edilirse Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki birliklerin sayısı 12'den 4'e düşecek. Ayrıca Denizli Tekstil İhracatçıları Birliği de kapanacak. Sadece koordinatör birlikler olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ayakta kalacak. Ege İhracatçı Birlikleri'nin üye sayısı 7 binden 1500'e, EİB'nin ihracat rakamı ise yaklaşık 12 milyar dolardan 2.2 milyar dolara gerileyecek.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 8 birliğin kapatılacak olmasına tepki göstererek, "Bu bir gaflettir. O zaman biz de odaları mı kapatacağız? Bu değişiklik 'tüm odalar kapansın' demekle aynı anlama geliyor" dedi.
 
MORAL BOZAR'
Egelilerin birliklerin kapatılmasını değil kimya ve otomotiv gibi yeni birliklerin kurulmasını istediğini belirten Demirtaş, "Kapatmak ihracatı artırmaz. Moral bozar. Zaten ihracatımızın önemli bölümü İstanbul'a kaydediliyor. Şimdi de İstanbul'un uydusu haline getirilmek isteniyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. Türkiye tek bir marka şehirle bir yere gidemez. İkinci marka şehir de İzmir olmalı. Bunun için kapatmak yerine bölgemizde yeni birlikler açılmalı" dedi.
İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, İstanbul'un kendi çıkarlarını Türkiye'nin çıkarlarının üzerinde gördüğünü söyledi. Çolakoğlu, "Bütün dünyada ekonomik ve siyasi idarelerin bölgeselliğe ve yerinden yapılanmaya yöneldiği bir dönemde böylesine tecrübeye sahip ve başarılı bir yerel düzenlemenin merkezileştirilmek istenmesini anlayamıyoruz. Bunun yine İstanbul'un kendi çıkarlarını ülke çıkarları ötesinde görme zihniyetinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ortada başarıya ulaşmış bir model var. Bunun yaygınlaştırılması gerekirken, İstanbul merkezli yapılması Türkiye'nin çıkarına olmaz. Ege İhracatçı Birlikleri'nden talep gelirse 15 Mart'ta yapacağımız İZKA Kalkınma Kurulu toplantısında konuyu gündeme alırız. Elimizden geleni yaparız" diye konuştu.
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Baran, Ege İhracatçı Birlikleri'ne sahip çıkılması çağrısında bulundu. Baran, "Böyle bir şeyin olmaması gerekir. İzmir gibi ihracatta uzun yıllar ön planda olan bir şehirde ne demektir birliğin kaldırılması? Türkiye, ihracatı İzmirli tüccarlardan öğrendi. İzmir'deki işadamları, sivil toplum örgütleri, ihracatçı firmaların hepsi buna sahip çıkmalı. Gerekli tepkileri vermeliyiz. Bu İzmir meselesi de değil. 10 ilin ihracatı buradan yapılıyor" dedi.
 
'AYRI ÇATI GEREKLİ'
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, sektör birliklerinin ayrı çatı altında toplanması gerektiğini söyledi. Akgerman, "Kümelenme sisteminin verimliliğine ve doğurganlığına inanan bir kişi olarak sektör birliklerinin ayrı ayrı tek çatı altında toplanmasına karşı çıkmam doğru olmaz. Ancak teşviklerin, tanıtım gruplarının, bölgesel dayanışma ve güçbirliklerinin sürekliliği adına Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (Türkiye İBBS) Düzey 1'e göre 12 ayrı bölgenin ihracatının ayrıca izlenmesi ve kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Her ihracatçı kendi bölgesinden üye olur ve sektörlerinin tek birliğinde bölge şirket sayılarının oranlanmasına göre oluşturulacak delege adediyle söz sahibi olurlarsa çok daha doğru bir sistem kurulmuş olur" dedi.
'İLLERE YAYILMALI'
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Temel Aycan Şen, "Bir yandan gelişmeyi ülke geneline yayarken, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedeflerken, birlikleri bir yere toplamak doğru değil. Tam tersine illere yayılmalı. Türkiye'nin ilk ihracat limanı burası. İlk ihracat burada yapıldı. Öncülük ve liderlik konumumuz var. Daraltmak yerine kimya ihracatçıları, otomotiv ihracatçıları birliği kurmalıyız. İzmir'in daha da gelişmesi gerekiyor. Biz böyle bir değişikliği istemiyoruz" diye konuştu.
 
'VATAN HAİNLİĞİ!'
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Kurucu Başkanı Hüdai Kurt, "Bu vatan hainliği. Ne mücadeleler verdik, bu birliği kurduk. Bugünkü başarılarıyla gurur duyuyorum. Asla böyle bir değişiklik olamaz. Mücadeleye her zaman hazırız. Bölgemiz için çok yanlış bir adım olur. Denizli'de birlik kurulması için de biz uğraştık. Her bölgenin kendine has bir özelliği olduğunu biliyoruz" dedi.
 
BÖLGEDEKİ ODALARIN BAŞKANLARI BİRLİKLERE SAHİP ÇIKTI
AYDIN
Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu: İhracatçı birliklerinin sayısının azaltılması yanlış bir uygulama olur. Aydın'ın tarıma dayalı sanayi kapısı İzmir'dir. Ege İhracatçılar Birliği'nde farklı ürünlerin ihracatını kolaylaştıran ihracatçı birliklerinin kapanmak istenmesine karşıyız. İstanbul'da her sektörde tek bir birliğin olması iletişim konusunda da sıkıntıları beraberinde getirecektir. Tek merkezden birliklerin 81 kentte faaliyet yürütmesi düşünülemez. Bunun için farklı bölgelerdeki ihracatçı birlikleri kapatılmamalı aksine arttırılmalıdır.
 
UŞAK
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet: İstanbul İhracatçılar Birlikleri'nin talebini kabul edilemez buluyorum. İhracatçılar olarak bölgemize yakınlığı önemsiyoruz. Uşaklı ihracatçılar Denizli Bölgesi'nden işlemlerini görüyor. Aynı şekilde başka bölgelerde olanlar da yakınlarındaki birliklerden işlemlerini yürütüyor. İstanbul bu konuda tekel olmaya çalışıyor. Hükümetimizin böylesine bir durumu kabul etmesini ihtimal dahilinde bulundurmuyoruz. Teklifin kabul görmemesi için elimizden geleni yapmaya hazırız.
Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım: Böylesine önemli bir konunun tek başına büyükşehirlerde olması küçük şehirlerdeki sanayicileri olumsuz etkiler. Bu nedenle bu duruma bizler karşıyız. Böyle bir olasılığın olma ihtimali bizlerin sıkıntılarını anlatmamıza engellemekle birlikte sorunlarımızın çözümlerini de etkiler. Bu nedenle bu girişimi doğru bulmuyoruz. Bizim düşüncemiz bölgelerdeki birliklerin daha da güçlendirilmesi ve ihracatçıların sorunlarının bu şekilde daha etkili çözülmesidir.
 
BALIKESİR
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula: Bu birliklerin tek çatı altında İstanbul'da toplanması doğru değil. Buna tabii ki karşı çıkacağız. Her bölgenin kendine özgü yapısı var. Bu tür örgütlenmeler bölgesel olmalı. Türkiye'nin uzak ucundaki birliği kaldırarak sadece İstanbul hegomonyasına bağlamanız, oradaki ihracatçılara bir şey kazandırmaz. Biz tepkimizi ortaya koyacağız
 
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz: Bizce doğru bir girişim değil. Her bölgenin kendine özgü yönleri var. İstanbul'dan tüm Türkiye'yi nasıl idare edecekler. Bazen bölgesel birlikler bile yetersiz kalabiliyor. Böyle bir uygulamanın doğru olmayacağını düşünüyoruz. Biz böyle bir girişimin karşısında olacağız
 
MANİSA
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap: Bu değişikliğe kati suretle karşıyız. Gerek Anadolu'da gerek Ege Bölgesi'nde ihracat sürekli artıyor. Bu değişiklik Anadolu Kaplanları'na büyük darbe vuracaktır.
İstanbul'un hegamonyasına karşıyız. İstanbul'daki sanayiciler istedi diye, Anadolu'daki işadamlarını yok saymak büyük haksızlıktır. Bölge birlikleri ihracatçının haklarını koruyor, güçlü lobi faaliyetleri yapıyor. Kimse Anadolu'da kısıtlı imkanlarla büyük işler başaran Anadolu Kaplanları'nı yok sayamaz. Ege Bölgesi ülkenin en çok yaş sebze meyve ihracatı yapan bölgesi. Bu değişiklik mantığa aykırı
 
MUĞLA
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Hilmi Giresun:
Muğla olarak Ege'nin önemli bir ihracat merkeziyiz. Bu yönde alınacak kararın 1 milyarın doların üzerinde ihracat yapan Egeli demir çelik ihracatçılarına büyük haksızlık olacağına inanıyorum. İstanbul'un hegomanyası anlamına gelen böyle bir değişikliği asla kabul etmeyiz. Türkiye'nin en önemli ihracat merkezi olarak bilinen Ege'ye bu değişiklik büyük bir darbe olacaktır. Ege'ye büyük bir haksızlık yapılıyor. 17 Mart'ta inşallah böyle bir karar alınmaz. İllerdeki birliklerimizin kapatılmasını istemiyoruz.
 
KAPATILACAK BİRLİKLERİN BAŞKANLARI NE DEDİ
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert:
İhracatçı bilirliklerinin yapısının güçlendirilmesi, sektörlere göre ayırım gibi. DENİB'in kapatılması ise kabul edilemez. DENİB sadece Denizli'ye değil yakın çevresine de hizmet veriyor. Özellikle tekstil ihracatında büyük yol kat ettik. DENİB, Türkiye'nin en tecrübeli birlikleri arasında. Bin üyesi var. Finanssal yapısı son derece güçlü ve gittikçe de güçlenmeye devam ediyor. DENİB'in kapatılmasını konuşmak bile gereksiz ve yanlış olur. Anadolu'daki birliklerin kapamasına tabii biz de karşıyız.
 
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler:
Böyle bir değişikliğin neden yapıldığını anlayamıyorum. Bunun TİM ve ihracat ailesine katkısı yok, kaybettireceği çok şey var. Sadeleşmek yerine gerekirse tüm illerde şube açılmalı. 500 milyar dolarlık ihracatı sadece İstanbul gerçekleştirmeyecek. Bu tüm Türkiye'nin topyekün hareketi ile olacak. Birlikleri azaltmak yerine artırmalıyız. EİB olarak Uşak, Aydın, Muğla'da şubeler olmalı. Bölgesel örgütlenme gerekiyor. Her sektörün toplandığı sektörler kurulu çalıştırılamazken, ihracatçı birliklerini kapatıp bir yere toplamanın anlamı yok. Bu durum TİM'i de bitirir.
 
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Yunus Şahin:
Anadolu sanayicileri, ihracatçıları bu işte mağdur olacak. Bu değişiklik olursa İstanbul Türkiye olacak. Dolayısıyla madenciler olarak hoşnut değiliz.
 
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği başkanı Nurettin Tarakçıoğlu:
Hedefe giderken, merkezileştirme pratikte sıkıntılar yaratacak. Türkiye geniş bir coğrafya. Sonuçta bu değişiklik ihracata zarar verecek. Mevcut düzen değişmesin, daha güçlensin.
 
İhracat zirvesi bugün
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TİM yönetimi ile ihracatçı birliklerinin başkanları bugün Manisa'da Şubat ayı ihracat rakamını açıklayacak. Toplantının ardından İzmir'e geçecek olan TİM yönetimi, Ege İhracatçı Birlikleri'nde Egeli birlik başkanları ile toplanacak. Toplantıda Egeli birlik başkanları, TİM'in yapısınının değiştirilmesine karşı gerekçelerini dile getirecek. Değişiklik önerisinin sahibi olarak gösterilen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Akbalık da toplantıya katılacak. Akbalık, "Bir değerlendirme yapmak erken. Toplantıdan sonra açıklama yapacağız" dedi. (Yeni Asır – Sinan Doğan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş: Ölene kadar vakıfta olmak gibi bir derdim yok
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, son günlerdeki İTO Eğitim ...
'Kıbrıs sorunu çözülmezse milliyetçilik yükselecek'
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ana muhalefetteki Cumhuriyetçi ...
Tüpraş’tan enerji tasarrufuna büyük yatırım
Tüpraş, EBSO’da yapılan enerji verimliliği toplantısında İzmir’de yapacağı ...
 
İranlı işadamları, İzmir’i yatırıma çağırdı
İzmir'e İran'ın başkentinden işadamları heyetiyle gelen Tahran Ticaret, ...
Egeli madenciler EGEMAD’ta birleşti
Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran madencilik sektörü, ...
İzmir şantiye alanı, emlakçılar sinek avlıyor!
Ardı ardına başlayan inşaatlar, Hükümet projeleri ve kentsel dönüşüm atağıyla ...
 
Zam bekleyen memura kötü haber!
Memur ve memur emeklilerinin beklediği toplu sözleşme yasasında kriz
Bugün son gün, tebligat almayanlar ne yapacak?
SGK’ya kayıtlı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla tebligat gönderilen ...
Mutlu: Kayıtdışını önlemek için herkes çaba göstermeli
Vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğunu söyleyen İzmir Esnaf ve ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva