HABERLER>EKONOMİ
29 Şubat 2012 Çarşamba - 21:25

Demirtaş: Ölene kadar vakıfta olmak gibi bir derdim yok

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, son günlerdeki İTO Eğitim Sağlık Vakfı tartışmalarına cevap vererek, “Ölene kadar vakıfın patronu olmak gibi bir derdim yok” dedi.

Demirtaş: Ölene kadar vakıfta olmak gibi bir derdim yok

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı toplantısının gündeminde, geçen ay tartışmaları yaşanan İTO Eğitim Sağlık Vakfı’nın genel kurulunun iptali ve bir takım meclis üyelerinin geçtiğimiz ayki toplantının iptali için üyelere mesajla toplantıya girmeyin uyarısı vardı.
 
Meclis üyesi Metin Aztekin, Ekrem Demirtaş’ın başkanlık konuşmasının ardından söz alarak, geçen ay yaşanan toplantı yeter sayısının uzun süre sağlanamaması, İTO Eğitim Vakfı’nın genel kurulun iptali ve vakıf senedinde yapılacak değişiklikler için, Başkan Demirtaş’a sorular yöneltti.
 
İTO İLE DALGA GEÇİYORLAR
“Geçtiğimiz ayki toplantıya katılmamamız için telefonumuza mesaj geldi. Toplantıya katılmayalım, bu toplantıyı erteletmek istiyoruz dediler. İmza atmayalım tamam ama bunun geçerli bir sebebi olması lazım. Bu hareket yanlıştı” diyerek söze başlayan Aztekin, “Yönetimde fikir ayrılıkları olabilir. 3.5 yıldır birlikteler. Bizler birlik, dirlik istiyoruz. Her yerde İTO’da neler oluyor diye alay ederek, küçümseyerek soru soruyorlar. Değerli arkadaşlar yönetimde yanlış hareket varsa çıkın kürsüye izah edin. Bunu düzeltmeye çalışırız. Burası kişisel ego tatmini için uygun yer değil. Seçimlere kısa süre kaldı. Bugünden harekete geçip seçim için plan yapmak varsa yanlış. Burası ticaret odası, siyaset odası değil. Ekrem Bey, sağlam bir yönetim oluşturdunuz, sağlam gemiyle yol alın. Bu gemide çatlaklar oluştu, yan yattı. Bir önce yönetim kurulu toparlanmalı. Tek isteğimiz bu” diye konuştu.
 
“İzmir Ticaret Odası Sağlık Eğitim Vakfı genel kurulunun iptali için teşekkür ediyoruz” diyen Aztekin, daha önce gazetelere verilen bir ilanı eleştirerek “Her işte olduğu gibi bunda da hayır oldu. Vakfı daha iyi incelemek için fırsat oldu. Vakıf bizim hayırlı evladımız. Oraya her ay bin tl para veriyoruz. Gazetede bir ilan vardı. İlanda herhangi bir mesaj yoktu. Sadece vakıf kurucu üyeleri ve mütevelli heyetinin isimlerinin olduğu bir ilan vardı. Bu ilanın verilme amacının bilmiyorum. Boşuna verilmiş bir para” diyerek tepki gösterdi.
 
“Vakıf üyesi 20-30 arkadaşım var. Bunlar iki ay önce telefonla, mesajla genel kurula lütfen müdahale edin telafisi olmayan sorunlar çıkacak diyerek ikaz ettiler” ifadesini kullanan Aztekin, “Bundan sonra vakfın gerçek sahibi olan İzmir Ticaret Odası sahipleri sizler olmayacaksınız gibi ifadeler kullandılar. Ben de bunu inceledim. İTO’nun bütçesinden yüzde 1 para buraya aktarılıyor. Güzel yapılan işler de var ama çok enteresan gelen bir şey var. Meclis üyeleri ve yönetim kurulunca heyete önerilen 6 kişi olabilir. Ama mütevelli heyete bir sınırlama getirilmemeli diyorum. Vakfın üye yapısını da inceledim. Üye yapısı sağlıklı değil. Bakın buraya seçilmiş olarak gelen meclis üyesi arkadaşlarım var. Ben ve buraya gelen herkesin bu vakfa üye olma hakkı var. Ama bakın maddelerdeki çelişkiler bizi nereye götürüyor. Öncelikle ben diyorum ki yarından tezi yok her meclis üyesi vakfa üye olmalı. Vakıf 5. maddesinde vakfın üyesi olmak için vakıf üyelerinin takdimi ya da sadece başkanın önerisiyle üye olunur. Bizim meclisimizin de burada olması lazım. Genel kurul iptali ile vakıf veya odamız ne gibi katma değer kazanacaktır. Bunu öğrenmek istiyorum” ifadesini kullandı.
 

Ocak ayı meclis toplantısına girmeyen ve üyelerin meclise girmelerini engelledikleri gerekçesiyle disipline gönderilen Necmi Çalışkan, Erkan Güldoğan ve Hüseyin Payzin, disiplinin kapısından dönen Fatih Dalan da meclis toplantısında hazır bulundu.

DEMİRTAŞ CEVAP VERDİ
Geçtiğimiz ayki meclis toplantısı sonrası, Yönetim Kurulu Üyeleri Necmi Çalışkan, Hüseyin Payzin ve Erkan Güldoğan, meclis üyelerini meclise girmemeleri yönündeki iddialarla disiplin kuruluna gönderilmişti. Konuyla ilgili konuşan Ekrem Demirtaş, “Toplantı engellenmesi konusuna girmek istemiyorum çünkü soruşturması devam eden bir konu ama eğer suistimal, usulsüzlük varsa herkes her şeyi söyleyebilir. Ama ben burada 21 yıldır başkanım. Böyle lafları çok duydum. Geçen yıl 8 defa savcılığa gittim. Hepsine de takipsizlik kararı verildi. Şeffaf bir kişiyim. Herkes biliyor beni” dedi.
 
VAKIF GENEL KURULU İPTAL EDİLDİ ÇÜNKÜ
Demirtaş, Aztekin’in sorularına cevap vermeye devam etti: Dediler ki vakfa ölünceye kadar sahip olmak için Koç, Sabancı üniversiteleri gibi Demirtaş üniversitesi yapmak için değişiklikleri yapıyor dediler. Alakası yok. Kanun değişikliğinde dediler ki mütevelli heyet sayısı arttırılamaz kimse çıkarılamaz. Ancak ölenin, ayrılanın yerine birisi gelebilir. Bir takım madde değişiklileri var ancak bu kanun iptal edilince yeni bir ara sözleşme yaparak eski ana sözleşmemize döndük. Eski ana sözleşmemize dönmesiyle ilgili eylem sonucunda yeni üye kaydedilecek, aidat alabileceğiz, birden bire şeriat vakfı gibi ömür boyu kalmak üzere çıkan asılsız söylemler ortaya çıkınca dedim ki biz burada vakıf genel kurulundan bunu geçirirdik. Ama doğru bir zafer olmaz dediğimiz için genel kurulu iptal ettik. Yeni bir taslak hazırlayıp herkesin görüşünü alalım istedik, ona göre herkesin görüşlerinin olduğu bir ana sözleşme yapalım dedik. Bu vakıf İTO’nun vakfı diye kurulmadı. İTO burada bir tüzel kişilik. Vakfı 38 özverili arkadaşımız kurdu. Orası kurulduğunda bir oda, bir sandalye bile verilmedi. 1700 aidat veriyorduk. 10 binlerce kişiyi okuttuk, beyaz eşyaları aldık, piyangolar düzenledik geziler yaptık oraya destek olduk.
 
VAKIFLAR CEBİNE PARA KOYAMAZ
“Bir vakıf hiçbir zaman için aldığı parayı bankaya koyamaz” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Vakıflar kanununa göre gelirin yüzde 85’i eğitimde kullanılır. İTO bütçesinden buraya yüzde 1 pay ayrılıyor. Biz ne yapıyoruz. Eğer iflas eden bir üyemiz varsa onun çocuğunu okutuyoruz ya da bizim Süleyman Taştekin Anadolu Meslek Lisesi’nin seramiklerini yapıyoruz, bilgisayar alıyoruz. Otistik çocuklarla ilgili okullara yardım ediyoruz. Vakıf parayı cebine almıyor. Ve vakfın İTO’dan kopmaması gerekir, öyle dizayn etmiştim. Mutlaka yönetim kurulu ve vakıf ilişkili olmalı, meclis içinden 3 kişi vakıfta olmalı. Bu vakfın kuruluşundan bugüne mütevellisi olan 3 kişi oluyor. Bu model doğru bir modeldir. 1988’den bu yana bu iş böyle gitti” dedi.
 
İLAN GÜVEN İÇİNDİ
Aztekin’in eleştirdiği ilan için de konuşan Demirtaş, “İlana gelirsek, neden İzmir Ekonomi Üniversitesi dedik. Rektörle kendi resmimi koydum, çünkü kendimizin reklamı için değil, oraya gideceklere güven vermek için böyle bir ilan verildi. Altında da 10. yılda emeği geçen mütevelli heyeti ve öğretim ekibine teşekkür ettik. Bunda neyi eleştirdiğinizi anlamadım. Özel olarak konuşalım bu konuyu” diye konuştu.
 
BAKAN ŞİMŞEK İTO'YA GELİYOR
Öte yandan Ekrem Demirtaş, 2 Mart'ta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in İTO'nun konuğu olarak İzmir'e geleceğini duyurdu. Tüm komitelerle yapılacak müşterek toplantıda İTO üyelerine Bakan hitap edecek ve İTO'nun bütçesinin fazla vermesi ve mali disiplin nedeniyle Bakan Şimşek tebrik edilecek. Demirtaş aynı zamanda "Bakana vergi konusundaki sıkıntıların, cari açığı kapatmak için uygulanan dolaylı vergi arttırma silahını artık canımızı çok yaktığını da söyleyeceğiz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kıbrıs sorunu çözülmezse milliyetçilik yükselecek'
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ana muhalefetteki Cumhuriyetçi ...
Tüpraş’tan enerji tasarrufuna büyük yatırım
Tüpraş, EBSO’da yapılan enerji verimliliği toplantısında İzmir’de yapacağı ...
İranlı işadamları, İzmir’i yatırıma çağırdı
İzmir'e İran'ın başkentinden işadamları heyetiyle gelen Tahran Ticaret, ...
 
Egeli madenciler EGEMAD’ta birleşti
Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran madencilik sektörü, ...
İzmir şantiye alanı, emlakçılar sinek avlıyor!
Ardı ardına başlayan inşaatlar, Hükümet projeleri ve kentsel dönüşüm atağıyla ...
Zam bekleyen memura kötü haber!
Memur ve memur emeklilerinin beklediği toplu sözleşme yasasında kriz
 
Bugün son gün, tebligat almayanlar ne yapacak?
SGK’ya kayıtlı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla tebligat gönderilen ...
Mutlu: Kayıtdışını önlemek için herkes çaba göstermeli
Vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğunu söyleyen İzmir Esnaf ve ...
Kestelli, Yıldırım ve Günay'ı göreve çağırdı
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir milletvekili olan Ulaştırma, Denizcilik, ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva