HABERLER>EKONOMİ
29 Şubat 2012 Çarşamba - 11:29

İzmir şantiye alanı, emlakçılar sinek avlıyor!

Ardı ardına başlayan inşaatlar, Hükümet projeleri ve kentsel dönüşüm atağıyla şantiyeye dönen İzmir'deki hareketlilik henüz satışlara yansımadı. 2011 yılının son çeyreğinde de İstanbul ve Ankara, İzmir'i 3'e, 4'e katladı. Emlakçılar umudunu inşaatı süren konutların tapu sürecine bağlarken, müteahhitler 'Arsa bulun' çağrısı yaptı.

İzmir şantiye alanı, emlakçılar sinek avlıyor!

İZMİR - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Türkiye İstatistik Kurumu'na ilettiği rakamlara göre İzmir'in 2011 yılında konut satışları İstanbul ve Ankara'nın çok gerisinde kaldı. 2011'in son 3 ayında İstanbul'da 24 bin 249, Ankara'da 18 bin 756 konut satılırken İzmir'de ise bu rakam 6 bin 542'de kaldı. Böylece İstanbul İzmir'in 4 katı, Ankara ise 3 katı satış rakamlarını yakaladı. Öte yandan İzmir'in 2011 yılının tamamında ulaştığı 22 bin 864 konutluk satışı İstanbul'un son üç aydaki rakamlarına bile ulaşamadı. Satış azlığından sadece emlak sektörü değil, onlarca yan sektöre can suyu taşıyan ve binlerce insanı istihdam eden inşaat sektörü de dertli.
 
GÜLEROĞLU: İNŞAATLAR BİTİNCE HAREKETLENİR
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni projelerin kat irtifakından kat mülkiyeti aşamasına geçmediğini; yani tapu kayıtlarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirileceğini belirtti. İzmir halkının temkinli bir yapıya sahip olduğuna ve konut yatırımı için faizlerin düşmesini beklediğine de işaret eden Güleroğlu, "İnşaatları geçtiğimiz dönemde başlayan yeni projelerin tapularının verilmesiyle özellikle sıfır konutlarda büyük artış bekliyoruz. İstanbul ve Ankara'daki patlamanın da geçmişten devam eden ve biten inşaatların tapu süreçlerinin gerçekleşmesinden kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum" dedi.
 
VATANDAŞA 'DURGUNLUKTAN YARARLAN' ÇAĞRISI
İzmirlilerin kullandıkları konutları satıp başka yaşam alanlarına yöneldiğine de dikkat çeken Güleroğlu vatandaşa şu tavsiyede bulundu: "Yeni binalara taşınmak isteyen mülk sahipleri inşaat bitmediği için taşınamıyor. Bu hareketlilik başlayınca ikinci el piyasası da canlanacaktır. Şu anki durgunlukta vatandaş iyi bir pazarlıkla çok iyi bir gayrimenkulü makul fiyatlara alabilir. Önümüzdeki dönemde faizler düşerse, konut fiyatlarında artış da kaçınılmaz olacaktır. Biz bu artışı yüzde 25'ler düzeyinde öngörüyoruz."
 
'ARSA YOK, PROJE YOK, SATIŞ YOK'
Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır ise, "Arsa olmadığı için proje de yok, yatırım da yok" dedi. Var olan projelerin, sirkülasyonu etkilemeyecek düzeydeki rezidans ve iş merkezleri projeleri olduğuna dikkat çeken Nasır, kredi faizlerinin yüksek olması ve kent dışında oturmak istemeyen İzmirlilerin sosyal alışkanlıklarından kaynaklı da satış yapılamadığını savundu. Nasır şöyle konuşdu:
 
"Sektörde sıkıntı var ama biz umutluyuz. Hükümetin açıkladığı 35 proje ve kentsel dönüşüm atağını umutla bekliyoruz. Bunun yanı sıra İmar Kanunu'ndaki değişiklikler de hayata geçirilmez ve projeler gerçekleşmezse sektör daha da kötüye gider. Şimdi İzmir'deki inşaat sektörü kabuğunu kırmaya çalışıyor. Önümüzün açılması, arsa temin edilmesi gerekiyor."

TÜRKİYE GENELİNDE ARTIŞ VAR
2011 yılı dördüncü döneminde, 118 bin 867 konut satış sonucu el değiştirdi ve Türkiye genelinde bir önceki döneme göre yüzde 16.82 oranında artış gerçekleşti. 2011 yılı dördüncü döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışlarında tüm bölgelerde artış gerçekleşti. En çok artış gösteren bölgeler sırasıyla, yüzde 93.07 oranıyla Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, yüzde 36.70 oranıyla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, yüzde 36.47 oranıyla Erzurum, Erzincan, Bayburt, yüzde 35.85 oranıyla Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 34.14 oranıyla Antalya, Isparta, Burdur bölgelerinde.(Burcu Taner/DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merrt 29 Şubat 2012 Çarşamba 14:53

İzmir'de 1 yılda 22 bin konut, İstanbul'da sadece üç ayda 24 bin konut satılıyor.Sonrada her ne hikmetse İzmir Dünya'nın en çok gelişen 4. şehri seçiliyor.Hayatında Brookings Enstitüsünün adını duymamış Belediye Başkanı'da bunun ardına sığınıyor,dergilerle bunun propogandasını yapıyor.Türkiye gelişiyor,İzmir yerinde sayıyor.Açın artık gözünüzü.Böyle güzel bir iklimli şehirde ev satılmıyor.Çünkü şehir artık hizmetlerde SOS veriyor.Rakamlar yalan söylemez.

Yorumu oyla      16      9  
Mesut 29 Şubat 2012 Çarşamba 14:37

Vatandaş anca sinek avlar, kapatır tek tek dükkanlarını. İktidar projeleri ne Egeliye yaptırdı ne de belediyelere, tek tek çöktü. İşsizlikten kırılsın dursun İzmir kimsenin umrunda da değil, diğer projeler olsun bak kaç tane müteahid ve emlakçı batıyor. Bu adamlar size zırnık koklatmaz kardeşim

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zam bekleyen memura kötü haber!
Memur ve memur emeklilerinin beklediği toplu sözleşme yasasında kriz
Bugün son gün, tebligat almayanlar ne yapacak?
SGK’ya kayıtlı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla tebligat gönderilen ...
Mutlu: Kayıtdışını önlemek için herkes çaba göstermeli
Vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğunu söyleyen İzmir Esnaf ve ...
 
Kestelli, Yıldırım ve Günay'ı göreve çağırdı
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir milletvekili olan Ulaştırma, Denizcilik, ...
Sektör panikte: Yabancı teknelere 90 gün şoku!
Çeşme Marina Müdürü Kemal Saatçioğlu da 1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe ...
İstabul VOB'tan sonra güzün Ege birliklerine dikti!
İstanbul'daki ihracatçılar, "Her sektörde tek birlik olmalı" gerekçesiyle, ...
 
İhracatçılardan kuru meyvede büyük rekor!
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru ...
Yat turizmi için tehlike çanı
Yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahat sürelerini düzenleyen 5683 Sayılı ...
TÜSİAD'dan Başbakan'a 'kız çocukları' yanıtı
TÜSİAD, Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı’ndaki eleştirileri ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva