HABERLER>POLİTİKA
26 Ocak 2012 Perşembe - 08:30

''Arıtmasını bitirmeyen fabrikaları kapatacağım''

Yeni Asır TV'de yayınlanan Gazeteciler isimli programın konuğu olan Bakan Eroğlu, Gediz Havzası'ndaki fabrikalara 2012 yılı sonuna kadar zaman tanıdı

 Arıtmasını bitirmeyen fabrikaları kapatacağım

İZMİR - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eroğlu, uzun yıllardır çevre kirliliğine neden olan Gediz Havzası'ndaki fabrikaların 2012 yılı sonuna kadar arıtma sistemlerini bitiremedikleri takdirde tamamen kapatılacağını açıkladı. "2012 yılı sonuna kadar istenen standartlara uygun olmayan fabrikaları kapatacağız. Bizzat ben de gelip kontrol edeceğim. Kesinlikle büyük cezalar vereceğiz. 2012 sonuna kadar süre verdik. Bu plana uymayan belediyelerin de gözünün yaşına bakmayacağız" diyen Eroğlu, belediyelere de bu konuda ceza geleceğini söyledi. İzmir'e yapılacak stat için imza atmaya hazır olduğunu belirten Eroğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ortak bir orman kuracağını da kaydetti.
 
"Bizzat ben gelip kontrol edeceğim"
"Gediz Eylem Planı hazırladık. Şu anda eylem planı yürürlükte. Gediz'de havzanın tamamını ele aldık. Gediz Havzası'ndaki barajlar, göletler ve derelerin ıslahı hızlı bir şekilde yapılıyor. Ağaçlandırma erozyon kontrolü çalışmaları yapılıyor. Atıksu arıtma tesislerini takip ediyoruz. Suları kirletenleri affetmeyeceğiz. Çok açık söylüyorum. Hiçkimsenin suları kirletme hakkı yok. Bir takım ilçe ve beldelerin hatta Manisa gibi şehirlerin ve İzmir'in atıksu arıtma tesisleri devreye alınıyor. Bir kısmının projelerini, inşaat ihalelerini yapıyoruz. Bunlardan bir kısmını 2012'de, bir kısmını 2013'de açacağız. Gediz'i kesinlikle kurtaracağız. Gediz'le ilgili bakanlık olarak 31 aralık 2012 tarihine kadar bütün işlemleri 16.59'a kadar bitireceğimizin sözünü verdik. Ancak burada belediyelerin de mükellefiyetinde olan sorumluluklar var. Arıtma tesisleri, sanayi bölgeleri var, onları da kontrol ediyoruz. 2012 yılı sonuna kadar istenen standartlara uygun olmayan fabrikaları kapatacağız. Bizzat ben de gelip kontrol edeceğim. Kesinlikle büyük cezalar vereceğiz. 2012 sonuna kadar süre verdik. Bu plana uymayan belediyelerin de gözünün yaşına bakmayacağız. Sularımız gelecek nesillere tertemiz bir şekilde teslim etmek zorunda olduğumuz doğal kaynaklarımızdır."
 
"Yeni stat için imzaya hazırız"
Gaziemir'e kurulması planlanan stat konusunda yasal olarak bir engeli yoksa ve benim imzam ile oluyorsa, orman teşkilatına herkesin içinde kesin talimat verdim. Kanuni bir engel varsa meclis düzeltir ama kanuni bir engeli olmayıp benim imzam ile oluyorsa bu kararın altına imza atmaya hazırım. Stat sorununu bakanlık olarak çözmeye hazırız.
 
"Su sorununu çözdük"
Gördes Barajı'ndan İzmir'e önce 59 milyon metreküp daha sonra ise 105 milyon metreküp su, isale hattı ile gelecek. Başbakanımız İzmir'in su meselesini kökünden çözmemi istedi. İzmir'de köklü çözüm Gördes ve Çağlayan barajları ile mümkün olacak. 30 Kasım 2008'de Gördes Barajı bitti hiç kimse inanmıyordu. Normalde 2012'de bitecekti. Daha sonra 35 kilometre uzunluğundaki isale hattının temelini attık. Bu İsale hattından İzmir'e 9 Eylül 2010 saat 10.59'da su verdik. Başbakan 10.10.2010 tarihinde Çine Barajı'nı açarken bu hattı da açtı. Artık, Türkiye'de işlerin zamanında önce bitmesi anlayışı yayılması lazım.
 
"İş yapmaktan kendimizi tanıtamıyoruz"
İzmir'de seçim öncesi açıkladığımız 35 projeden 9 tanesinin temelini attık. Biz iş yapmaktan kendimizi tanıtamıyoruz. Ben askerliğimi İzmir'de yaptım. Burada doğru düzgün bir uçuş yoktu ve çok ilkeldi. İzmir'den bir yere gitmek için mutlaka İstanbul ve Ankara'dan geçilmesi gerekiyordu. Şimdi her yerden ulaşılıyor. Adnan Menderes Havaalanı, İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncü büyük havalanı. Bu çok muhteşem bir şey. Karayolları da aynı şekilde çok ilkeldi. Ankara'ya gitmek bir eziyetti. Geçen yıl Ankara-Afyon-Uşak hattındaki bölünmüş yolları açtık. Şimdi 4 saat 15 dakikada İzmir'den Ankara'ya gidilebiliyor. Diğer yandan çok muazzam bir Çandarlı Limanı yapılıyor. Kruvaziyer Limanı, Bölgesel bir hastane. Öte yandan İzmir'in su meselesini hallettik. Kavakdere, Seferihisar, Ataköy, Mordoğan, Beydağ barajlarını tamamen biz bitirdik. Küçük Menderes'te bir tane bile gölet, baraj yoktu. Zeytinova, Burgaz, Bademli ve Aktaş barajlarının temellerini attık. İzmir'e 35 adet gölet ve sulama vaaddettik. Bu sayede tam 44 bin 700 dekarlık bir alan sulanacak.
 
"Enerjiye boşuna para ödüyoruz"
Hidro elektrik enerji santralleri, bütün dünyada temiz enerji kaynağı olarak teşvik ediliyor. Bu şekilde potansiyelinin yüzde 80'ini kullanan ülkeler var. Cari açığın büyük kısmı enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye boşu boşuna dışarıya doğalgaz ve ithal kömür parası ödüyor. Su Kullanım Hakkı Anlaşması yönetmeliğini 2003 Haziran'da çıkardık ve herkese açtık. Şurada HES var dedik. Devlete en çok katkı payı verene verdik.
 
"Türkiye'yi yeşillendireceğiz"
2007 Ağustos'ta, Çevre Orman Bakanı oldum. Benim büyük bir idealim vardı. Türkiye'yi yeşillendirmek. Su sorununu çözdükten sonra tabii ki. Çevre ve Orman Bakanı olunca Başbakanımıza büyük bir seferberlik başlatmak istediğimi söyledim. Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Milli Seferberliği" başlattık. Hazine'ye ait ne kadar ağaçlandırılacak alan varsa il il tespit ederek bir eylem kitapçığı çıkarttık. 2008 yılından 2012'ye kadar toplam 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırmayı hedefledik. Geçen yıl sonuna kadar 1 milyon 920 bin hektarı tamamladık. Bu yıl da 2 milyon 400 bin hektar tamamladığımız da hedeflediğimizden 100 bin hektar daha fazla alanı ağaçlandırmış olacağız. İzmir'de ise 9 yılda 587 bin 330 dekar arazide ağaçlandırma çalışması yaptık ve 28 milyon 490 bin adet fidanı geçen yıl toprakla buluşturduk. Bu yıl ise İzmir'de 72 bin dekarlık alanı ağaçlandırmayı hedefliyoruz. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
süleyman 26 Ocak 2012 Perşembe 15:04

Şehircilik ve Çevre bakanı Erdoğan Bayraktar a ceza kesin yada Aziz Başkan tesisi yapsın İzmir in pislikleri temizlenip enerjiye dönüşsün bizde kurtulalım başka illerede örnek olur onlarda pisliklerini enerjiye dönüştürür.Türkiye miz de nefes alır.

Yorumu oyla      12      7  
süleyman 26 Ocak 2012 Perşembe 13:16

Belediyemiz körfezi temizledi Türkiye deki arıtmanın %38 i İzmirde yapılıyor.Katı atık sisteminin kurulmasını şehircilik ve çevre bakanı kibar deyimle izin vermiyor.(engelliyor)

Yorumu oyla      13      7  
Cemil Kavaklı 26 Ocak 2012 Perşembe 11:46

Güzel İzmir’de yaşayan müzmin muhalifler olmasa bu kenti daha az severim. İyi ki varsınız. Bakan ne diyor “Hiç kimsenin suları kirletme hakkı yok” “2012 yılı sonuna kadar istenen standartlara uygun olmayan fabrikaları kapatacağız” Adamın görevi bu. Halkı korumak için kuralları harfiyen uygulayacağız diyor. Bunun neresi yanlış. Bakan bizim sağlığımız düşünüyor müzmin muhalifler buna bile itiraz ediyor. AKP’li bakana bütün İzmirlilerin sağlığımız önemsediği koruduğu için teşekkür etmesi lazım.

Yorumu oyla      15      7  
Ertuğrul Özkan 26 Ocak 2012 Perşembe 10:44

Fabrikaları asla korumuyorum, ama Bakan değil...Padişah sanki..Yoksa Sadrazam mı deseydim ? Nasıl olsa Padişah var.

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Gül tartışmalı yasaları onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6271 sayılı "Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu”nu onayladı.
CHP'li genç siyasetçi Fransa'da komaya girdi
CHP Parti Meclisi(PM) Üyesi ve son genel seçimlerde milletvekili adayı ...
Karşıyaka’da muhaliflerden karşı atak
Delege seçimlerini hafta sonu yapacak olan Karşıyaka CHP örgütünde, birçok ...
 
"Bizim SS kıtalarımız yok, bunlar iktidarın elinde"
Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarını Hrant Dink cinayetinden sorumlu tuttuğunu ...
Bayır'dan yeni ilçe tartışmalarına farklı yorum
İzmir’e kurulacak 31. ilçe tartışmaları yeniden alevlendi. İl Genel Meclisi ...
Yıldırım'dan aslan payı İzmir'e
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ait İzmir projelerinin ...
 
CHP'li Kart'tan anayasa ve yargı eleştirisi
Manisa'da gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu anma programı çerçevesinde düzenlenen ...
AK Parti İl Başkanı Akay Ankara'ya eli dolu gitti
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Ankara’ya giderek genel merkeze ...
‘Gerekirse zamanı uzatırız, herkes rahat olsun’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Genel Sağlık Sigortası ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva