HABERLER>POLİTİKA
25 Ocak 2012 Çarşamba - 13:38

Bayır'dan yeni ilçe tartışmalarına farklı yorum

İzmir’e kurulacak 31. ilçe tartışmaları yeniden alevlendi. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, CHP İl Başkanı Bayır’ı ziyaret ederek görüş sordu. Bayır “Konunun siyasi boyutları var. Halka soracağız. Her ziyarette yeni ilçe sözü veren bakanlar, bu hızla giderse “35 İzmir’e 35 İlçe projesini de hayata geçirmek zorunda kalacaklar” dedi.

Bayır dan yeni ilçe tartışmalarına farklı yorum

CAN ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ- Yerel seçimler öncesinde 5747 sayılı yasa ile birlikte oluşturulan Karabağlar ve Bayraklı ilçeleri gibi tüzel kişilik kazanmak isteyen ancak ‘50 bin nüfus’ şartına takılan Menderes’e bağlı Gümüldür- Özdere ile Seferihisar’a bağlı Doğanbey ve Ükmez mahallelerinin ilçe olabilme mücadeleleri hız kesmedi. Valilik ve kaymakamlık düzeyinde başlatılan çalışmalar, bölgede ziyaretlerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, yeni ilçe kurulmasının uygun olacağı şeklindeki görüşlerinin ardından yeniden gündeme gelen ilçe tartışmalarına CHP İzmir İl Örgütü de dahil oldu. Nüfusu, yaz mevsiminde 100 bini aşan, İzmir’in en gözde turizm bölgelerinin, ilçe olması için başlatılan atak bir adım daha öteye götürüldü. İl İdare Kurulu, yaptığı teknik çalışmaların ardından, yeni ilçe kurulması yönünde olumlu görüş belirterek, dosyası Valilik aracılığı ile İl Genel Meclisi’ne gönderdi.
 
ÜRKMEZ YENİ İLÇEYE ‘EVET’ DEDİ
Konu ile ilgili İl Başkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıya, ay sonuna kadar sözlü rapor hazırlaması istenen İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu, Menderes ve Seferihisar İl Genel Meclisi üyeleri ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün toplantıya katılmadı. Aziz Kocaoğlu’nun görüşü telefonla soruldu. Toplantıda, yeni ilçe yapılması düşünülen mahallelerin fiziki konumları ve siyasi yapıları masaya yatırıldı. Son genel seçimlerde ve 2009 yerel seçimlerinde alınan seçim sonuçları da değerlendirmeye sunuldu. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konu ile ilgili anket yaptırdıklarını ve 4 mahalleden üçünün ayrı ilçe olmak istemediğini sadece Ürkmez’in yüzde 90 oranında ayrı ilçe olmaya sıcak baktığını anlattı. Toplantıda ayrıca, belde belediyeleri statüsünü yok ederek, adı geçen dört bölgeyi mahalle yapan AK Parti hükümetinin, yeni ilçe arayışlarının altındaki neden de tartışıldı. Konunun ya siyasi rant sağlama girişimi olabileceği ya da askeriyeye ait sahil şeritlerinin turizme kazandırılması düşüncesi ile alakalı olabileceği de masaya yatırıldı. Partisinin, İzmir’deki üst düzey yöneticilerinin görüşünü alan İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ay sonuna kadar Valiliğe görüş sunacak. İl Genel Meclisi Hukuk Komisyonu da incelemelerini tamamlayarak, bu ay ki meclis toplantılarına kadar kararını verecek. Meclisten geçecek olan karar bakanlığa gönderilecek.
 
“SİYASİ MALZEME YAPILMAMALI”
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, 4 yıllık bir konunun, sürekli gündeme getirilmesine ve bakanların bu konuda özel çalışmalar yapmasına anlam veremediklerini söyledi. İzmir’e kazandırılacak yeni ilçenin ayrıntıları konusunda, fikir birliğine varmaya çalıştıklarını belirten Bayır “Bu konu siyasi bir malzeme olarak kullanılmamalı. Bölgeyi her ziyaret eden Bakan, yeni ilçe sözü verirse, konu özünden sapar ve yanlış algılamalar oluşur. Yeni ilçe için adı geçen mahallelerdeki vatandaşlar, ilçe merkezinin kendi mahalleleri olacağını düşünüyor ve yeni ilçeye yeşil ışık yakıyor. Oysaki bu nokta henüz belirli değil. Kamuoyu yoklamalarında, yeni ilçe olmak için ‘evet’ diyen Ürkmez, belki de ilçe merkezinin kendi mahalleleri olmayacağını gördüklerinde bu fikirlerinden vazgeçecek. Sonuç olarak, bu 4 bölgenin belediyesini kapatıp mahalle yapan da AKP, şimdi ‘yeni ilçe yapacağım’ diyen de AKP” dedi.
 
“35’E İZMİR’E 35 İLÇE Mİ?”
Yeni ilçe konusunun, siyasi bir konu olduğunu ifade eden Başkan Bayır, konuyu referanduma götüreceklerini söyledi. Bayır “O bölgede yaşamayanların bu konuda söz sahibi olması doğru değil. Mahallelerde yaşayan insanlara anket ya da referandum yoluyla ulaşacağız. Valilik aracılığı ile yapılan ‘plebisit’ yöntemini de gerekirse kullanacağız. Bu çalışma sırasında, ilçe merkezinin neresi olacağı hususuna da açıklık getireceğiz. Vatandaşlardan gelecek tepkilere göre, yeni ilçe için çalışmalara destek vereceğiz. Aksi halde, bu şekilde devam etmesi yönünde görüş belirteceğiz. Siyasi boyutu göz ardı etmemeliyiz. Sandıktan çıkan sonuçlar da önemli. Öyle bir sınır belirlemişler ki; ele geçiremedikleri 30 ilçeden birinin burası olacağını düşünüyor olabilirler. Sayın Bakanlar bu hızla giderlerse, 35 İzmir’e 35 İlçe projesini de hayata geçirmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.
 
DEĞİRMENCİ: “İNCELEMELER SÜRÜYOR”
İl Genel Başkanı Serdar Değirmenci ise yeni ilçe konusun hukuk komisyonunda görüşüldüğünü ve bu ay ki meclis toplantısında karar alacaklarını söyledi. Fiziki ve hukuki şartların tartışıldığına dikkat çeken Değirmenci “5442 sayılı kanuna göre il genel meclisinin görüşü alınır. Biz de konu ile ilgili fikirlerine başvurmak üzere il başkanımızın yanına geldik. Konu, İl idare kurulundan olumlu şekilde geçti ve bizim önümüze geldi. Biz de incelemelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
özay öz 25 Ocak 2012 Çarşamba 19:06

ÇELİŞKİLER BAŞKANI Başkan Soyer karardan memnun; Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, girişimden memnuniyet duyduğunu söyledi. Soyer, “Bu bölünme coğrafi olarak yanlıştı. 25 kilometre bizim oraya gitmemiz ya da oradaki vatandaşın Seferihisar’a gelmesi çok zordu. Bizim gibi bir belediyenin bu ekonomik şartlarda hizmet götürmesi de oldukça zor oluyordu. Coğrafi olarak aynı bölgede bulunan, sorunları ve çözümleri aynı, bu dört mahallenin birleşmesi kadar doğru bir karar olamaz” dED

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım'dan aslan payı İzmir'e
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ait İzmir projelerinin ...
CHP'li Kart'tan anayasa ve yargı eleştirisi
Manisa'da gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu anma programı çerçevesinde düzenlenen ...
AK Parti İl Başkanı Akay Ankara'ya eli dolu gitti
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Ankara’ya giderek genel merkeze ...
 
‘Gerekirse zamanı uzatırız, herkes rahat olsun’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Genel Sağlık Sigortası ...
Koltuğundan eden kaset skandalında yeni gelişme
Deniz Baykal'ı CHP Genel Başkanlığı koltuğundan eden kaset skandalında ...
BDP Uluslararası Ceza Mahkemesine gidiyor
BDP Eş Başkanı Demirtaş, Uludere bombardımanı yapılmadan hemen önce Başbakan’ın ...
 
Abdullah Gül: Bu kanunu esefle kınıyorum
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa'da onaylanan soykırımı inkâr edene ceza öngören ...
Güneş: Ermeni yasası Sarkozy'nin seçim etkinliğidir
İçişleri eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Fransa'da Ermeni iddialarının ...
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten İsrail'e ret
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, İsrailli mevkidaşı Reuven Rivlin'in davetini reddetti.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva