HABERLER>GÜNCEL
6 Ocak 2012 Cuma - 00:39

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ tutuklandı!

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin İnternet Andıcı davası kapsamında “şüpheli” sıfatıyla 7 saat ifade verdikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Başbuğ “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “terör örgütü yöneticisi olma” iddiasıyla tutuklandı.

 Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ tutuklandı!

İSTANBUL - Başbuğ adliye çıkışında "Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genel Kurmay Başkanı Terör Örgütü kurmak ve yönetmek suçundan tutuklanmıştır. Takdir yüce Türk halkınındır" dedi.
 
İnternet Andıcı davasına bakan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık savunmalarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneralİlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunarak gereğinin yapılması için İstanbulCumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını kararlaştırmıştı. Mahkemenin, 30 Aralık 2011’de aldığı karar doğrultusunda Başbuğ ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca "internet andıcı" iddialarına ilişkin olarak soruşturma başlatılmıştı.

"ŞÜPHELİ" SIFATIYLA İFADE VERDİ
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Başbuğ’a gönderilen tebligatta, dün ‘şüpheli' sıfatıyla ifade vermesi için Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çağrılmıştı. İnternet Andıcı davasında sanıklar, davaya konu olan sitelerinİlker Başbuğ’un bilgisi dahilinde faaliyet yürüttüğü yönünde ifade vermişti.
 
ÜÇ ARAÇLA GELDİ, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITSIZ BIRAKTI
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, dün saat 13.30’da Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne üç araçla birlikte geldi. Girişte gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Başbuğ’a avukat İlkay Sezer eşlik etti. Başbuğ’un gelişi için adliyede geniş güvenlik önlemi alındı. Hem polis hem asker adliye bahçesine konuşlandırıldı. Merkez Komutanlığı yetkilileri de Başbuğ’u adliye kapısında karşıladı. 
 
7 SAAT "ŞÜPHELİ" SIFATIYLA İFADE VERDİ
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Cihan Kansız’a ‘internet andıcı’ soruşturması kapsamında yaklaşık 7 saat ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdi.
 
"HÜKÜMETİ YIKMAYA TEŞEBBÜS" VE "ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ" SUÇLAMASI
Başbuğ’un sorgusu 20.00 sıralarında tamamlandı. Başbuğ, “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.
 
BAŞBUĞ TUTUKLANDI
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İlker Başbuğ’un bir hafta içinde karara itiraz etme hakkı bulunuyor. İtiraz yapılırsa, bunu da, bu kez tüm heyetiyle birlikte 12. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

"TAKDİR YÜCE TÜRK HALKININDIR"
Beşiktaş Adliyesi'nden yoğun güvenlik önlemleri altında ayrılan İlker Başbuğ, cezaevine gönderilirken şu açıklamayı yaptı: Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genel Kurmay Başkanı Terör Örgütü kurmak ve yönetmek suçundan tutuklanmıştır. Takdir yüce Türk halkınındır.
 
“TRAJİKOMİK BİR DURUM"
Mahkemedeki ifadesinde suçlamaları reddettiği öğrenilen İlker Başbuğ’un, “Bu suçla itham edilen ki TC. devletinin 26. Genelkurmay Başkanıdır. Bunu tarihe not olarak düşmekte yarar görüyorum. Ben Genelkurmay Başkanı olarak TSK’nın komutanıyım ki bu TSK dünyanın en güçlü ordularından burudur. Böyle bir orduya komutanlık eden bir kişinin silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek ile suçlanması gerçekten trajikomik diyebiliriz" dediği öğrenildi.
 
“ÇOK ÜZÜCÜ, ANLAŞILMASI ZOR"
Genelkurmay Başkanı olarak atamasının şu anki siyasi iktidar tarafından yapıldığına dikkat çeken Başbuğ’un, “Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Milli Güvenlik Kurulu üyesi olarak bu hükümetin bakanları ile birlikte çalıştık. Bu dönemler içerisinde benim silahlı terör örgütü kurma ve yönetmem tespit edilememiştir ki bu üzerinde durulması gereken bir noktadır. Ben 30 Ağustos 2010 yılında emekli olduktan 1,5 yıl sonra böyle bir suçlama ile karşı karşıya kaldım. Çok üzücü anlaşılması zor, eğer ki benim faaliyetlerimi aktif görevim esnasında yaptığım iddia ediliyor ki, bu faaliyetlerim o zaman da devletin yetkili makamlarınca anlaşılmamışsa bunu da anlamak mümkün değildir.
 
“ONURUYLA GÖREV VERMİŞ BİRİSİ İÇİN ÇOK AĞIR BİR İDDİA"
Netice olarak böyle bir iddiayı duymak işitmek, silahlı kuvvetlere, ülkeye, devlete görev vermiş, şerefiyle onuruyla görev vermiş birisi için çok ağır bir iddia. Bu iddianın bu şekilde dile getirilmesi bile benim için en ağır cezadır bundan sonra ne ceza verilirse bu beni daha fazla üzmez. Benim görevim esnasında böyle bir şey varsa gereken yapılmalıydı. Bu kanaate nasıl ulaşılmıştır, basın açıklamalarımdan , internet andıcı konusu başlığı altında internet sitelerinde çıkan yazılar, bir iki haber ile Genelkurmay itham edilmektedir" diye konuştuğu öğrenildi.

G.Kurmay başkanı ilk kez
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, Başbuğ’un sorgusunun tamamlanmasının ardından Savcı Cihan Kansız ile saat 20.30’da adliyeden ayrıldı. Mahkeme, saat 00.30 sıralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına karar verdi. Böylece ilk kez eski bir genelkurmay başkanı bir terör davasında sivil mahkeme tarafından tutuklanmış oldu.
 
Silivri Cezaevi'ne götürüldü
Emekli Orgeneral Başbuğ, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden geniş güvenlik önlemleri altında sivil bir araçla çıkarıldıktan sonra Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
 
Burada sağlık kontrolünden geçirilen Başbuğ, basın araçlarının da takip ettiği, polis ekipleri ve bir ambulansın da yer aldığı konvoy eşliğinde Silivri Cezaevi’ne götürüldü.
 
Bir subayın ihbarıyla başladı
Altında Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzasının bulunduğu öne sürülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin orijinalini yollayan meçhul subayın gönderdiği ikinci ihbar mektubu ile 2009’da başlatılan soruşturmada, Başbuğ’un ismi sık sık gündeme gelmişti. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başlattığı ve Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanmasının ardından yerine görevlendirilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın tamamladığı soruşturmaya ilişkin iddianamede, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da arasında bulunduğu 22 kişi Ergenekon yöneticisi veya üyesi olmakla suçlanmıştı. Soruşturma aşamasında hakkında hiçbir işlem yapılamayan Başbuğ için iddianamede de herhangi bir değerlendirme yapılmamıştı.
 
Yargılamanın başlamasının ardından ifade veren sanıklar, İnternet Andıcı’nın, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tarafından da onaylandığını söylemiş, belgelerdeki komutana arz cümlesine dikkat çekmişti. İnternet Andıcı ile birleştirilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının sanıklarından Albay Dursun Çiçek ise İnternet Andıcı iddianamesinde yer alan ifadesinde, andıç için emekli Orgeneral Hasan Iğsız’dan onay alındığını, ancak eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a arz edilmediğini söylemişti.
 
Çubuklu kabul etti
Sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç, savcılık ifadesinde andıcın dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı Hasan Iğsız’a sunulduğunu, Iğsız’ın da ‘Komutana arz’ notu yazdığını ifade etmişti. Davanın sanıklarından Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da savcılık ifadesinde, andıcın doğru olduğunu kabul ederek parafın kendisine ait olduğunu, parafın yanındaki tarihin 16 Şubat 2009’u gösterdiğini, bu belgenin 1 Nisan 2009’da da İkinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olunduğunu söylemişti. Davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise Başbuğ hakkındaki iddiaların araştırılması için 30 Aralık 2011’de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yücel Koçak 6 Ocak 2012 Cuma 16:34

Savaş kaybetsek,düşman 7 saat sorgu yapmazdı.Kendi askerine düşman muamelesi yapan bir yargı.Yazık. Başbuğ'u kuvvet komutanı,gnkurmay bşk.nı yapan bu hükümet değil mi?MGKda C.Başkanı,Başbakan birlikte görev yapmadılar mı?Adam sonunda Arınç'ın bir zaman dediği gibi memur.Özel Görevli Savcıdan amirleri ve görev yaptığı makamlara atamalarını yapanlar hakkında da işlem yapmasını bekliyorum.En azından memur suç işlerse amirin denetim görevini yapmama durumu söz konusu.Görevi ihmal yani.Tabi sıkarsa.

Yorumu oyla      14      7  
Ahmet 6 Ocak 2012 Cuma 09:34

İlk kez olmuyor: 1960 darbesinde dönemin genelkurmay başkanı 'darbeye karşı olmak' suçundan tutuklanıp idama mahkum edildi.

Yorumu oyla      15      6  
bu memleket neden ilerlemiyor 6 Ocak 2012 Cuma 09:14

askerini vuran komutan kışlayı pusuya düşüren komutan ve hiç bitmeyen 30 yıldır 1 milyonluk orduya kafa tutan bir avuç çapulcu törerist hep demişimdir ordunun içindeki yüksek rütbeli komutanlar bu işin i.çinde adamların derdi vatan savunmak falan değil devlet içinde devlet olmak çok şükür şimdiki genel kurmay başkanı on numara demkki bunlardan sıra gelmiyormuş bu güzel komutanlara vahhhh atam vahhhh sen kimlere emenet etmişin ordunu

Yorumu oyla      16      9  
AHMET NEVZAT GÜVEN 6 Ocak 2012 Cuma 08:56

EDİTÖR NOTU: 500 KARAKTERİN ÜZERİNDEKİ YORUMLAR ONAYLANMAZ. TEŞEKKÜRLER...

Yorumu oyla      14      7  
Şakir Turan 6 Ocak 2012 Cuma 08:13

Darbeciler hapse..,Yaşasın demokrasi,yaşasın özgür Türkiye Cumhuriyeti.

Yorumu oyla      15      13  
izzet pilgir 6 Ocak 2012 Cuma 02:13

içerde ağlama duvarıan dua ettiği gibi orada çok zamanı olucak ama kudus olmucak bu sefer godeste olucak

Yorumu oyla      16      9  
6 Ocak 2012 Cuma 02:02

Ey Türk Gençliği! vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2500 yıllık Afrodit böyle zulüm görmedi!
Kırşehir'de bir otomobilde, M.Ö. 5'inci Yüzyıla ait olduğu belirtilen, ...
Yiğit Bulut'un yeni adresi hangi kanal oldu?
Habertürk TV Genel Yayın Yönetmenliği görevine son verilen Yiğit Bulut'a ...
'Sigara' bunalımı intihara sürükledi
Muğla'da, günde 3 paket içtiği sigarayı bıraktığı için bunalıma giren ...
 
Gazeteci Zeybeker için yardım kampanyası
Torbalı’da, geçen 11 Kasım'da trafik kazası geçiren gazeteci Cemil Zeybeker'in ...
Duayen gazeteci Erhan Ünver'e son veda
3 Ocak Salı günü yaşamını yitiren gazeteci Erhan Ünver (74), 43 yıl boyunca ...
İlk iki F-35 2015'te geliyor
Türkiye, iki adet F-35 almak için adım attı. Uçaklar 2015'te filoya katılacak.
 
İşçi Partisi’nden Billur Tuz işçilerine destek
Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Billur Tuz fabrikasından ...
Dikkat! Fırtına ve sağanak yağış geliyor
Yarından itibaren Ege ve Batı Akdeniz'de çok şiddetli yağış görülecek. ...
AKP-CHP çekişmesi iflasın eşiğine getirdi
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser: ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva