Amazon'da yeni satış kalemi... Araba! Amazon'da yeni satış kalemi... Araba!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 5 Aralık’ta sona eren “2. El araç satışının ardından 15 gün sonra trafik sigortası yaptırma” şartı, yerini satıştan önce yapılması kuralına bıraktı. 2. El araç alım satımı yaparak geçimini sağlayan galericiler, bu kurala isyan etti.   Galericiler ve oda temsilcileri, bu yeni yasal düzenlemeden geri adım atılması için girişimler başlatırken, Salı günü Ticaret Bakanlığı’nda bazı bürokratlarla görüşmelerin yapılacağı, bu konudaki sıkıntının dile getirileceği öğrenildi.

NÜFUZLU BİRİNİN AÇTIĞI DAVA, YENİ KURALI GÜNDEME TAŞIMIŞ
İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, söz konusu düzenlemenin, galerici esnafına yeni bir maliyet külfeti getireceğini söyledi. Başkan Dursun, satışı yapılan 2. El aracın trafik sigortasının, satan kişinin üzerinden 15 gün devam ettiğini, bu sürenin sonunda yeni sahibinin mutlaka trafik sigortası poliçesi düzenletmek zorunda olduğunu hatırlatarak, yeni şartın nasıl gündeme geldiğini şu sözlerle anlattı:

“Bizim sektör, Ticaret Bakanlığı’na bağlı ancak Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu böyle bir düzenlemeye gidildiği ortaya çıktı. Bu kural, çok uzun zamandır yürürlükte olan bir kural. Ben bir vatandaşa 2. El araba satıyorum, 15 gün benim sigortamla trafiğe çıkabiliyordu. Bu kuralın uygulandığı bir araçla biri kaza yapıyor ve sigorta senin adına, gel bakalım, diyorlar satan kişiye. Bürokrat çevresi olan birisi, bu sorunu yaşamış, mahkemeye vermiş, davayı kazanmış ve bu davayla ilgili karar da emsal teşkil etmiş. Türkiye Sigorta Birliği de lobisini kullanarak, böyle bir düzenlemenin yapılması için harekete geçmiş. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bundan haberi olmuş ve bugün elinden gelse, nefes alan herkesten vergi alacak haldeki Bakan, hemen bu olayın üstüne gidiyor. Sonuçta 5 Aralık itibariyle eski kural gitti, apar topar çıkarılan kanunla yeni uygulamaya geçildi.”

5 BİN ESNAFIMIZ BU UYGULAMADAN ZARAR GÖRECEK
Trafiğe çıkmayan, satış için vitrine konmuş aracın sigortalanmasının akılla mantıkla anlatılamayacağını belirten İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, “Bakanlık bizlere yetki belgesi verirken, kılı kırk yardı. O halde yetki belgesi olan esnafımız, bu uygulamadan muaf tutulmalı” dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bugün bir galerici arkadaş, diyelim ki ihaleye girecek, 10 tane araba alacak. 10 tane arabanın trafik sigortasını yaptırmadan o aracı satın alamıyorsun, noter senin satış sözleşmeni yapmıyor. Bu, ikinci el araç satışı yapan tüm esnafa ek bir külfet getiriyor. Üstelik aracın fiyatını az da olsa artıracak bir etkisi de olacak. O arabayı ben belki de 3 günde satacağım, belki bir ayda satacağım. Ama 8 ay sonra da satabilirim. Trafiğe çıkmayan, vitrinde duran araç için neden trafik sigortası yaptırıp dünyanın parasını vermek zorunda kalayım? Ferdi olarak vatandaşın 2. El araç alımında satımında bu kural kabul görebilir. Fakat iş ticaret alanına girdiğinde uygulanması doğru değil. Araba alım satımı yapan yetki belgeli esnafımız bu uygulamanın dışında tutulabilir. Bu konuda girişimlerde bulunduk. Önümüzdeki hafta Salı günü Ticaret Bakanlığı’na giderek derdimizi anlatmaya, bu işten geri atılması talebinde bulunacağız. Bakanımız Ömer Bolat, esnafımızın ne kadar zor durumda olduğunu pekala çok iyi biliyor. İzmir’de 5 bine yakın; yurt genelinde 100 binden fazla galerici var. Ticaret Bakanlığı, bizim hakkımızı koruması gereken bakanlıktır. Yetki belgesi alırken, bakanlık o kadar çok talepte bulundu ki, hepsini yerine getirdik ve yetki belgelerimizi aldık. Yetki belgesinin bir farkındalığı olmalı. O halde yetki belgesi olmayanlar için bu yeni düzenlemenin uygulanması doğru olabilir ama yetki belgeli biz esnafa dokunulmamalı. Sigorta şirketlerinden başka kimsenin bu işten çıkarı yok. Bu düzenlemenin esnafa maliyet yükü, aylık en az 400 bin liradır. Malum, trafik sigortaları neredeyse kasko fiyatları kadar yükseldi.”