İki kere Dünya Savaşı çıkararak sanayi devrimiyle mütecanis bir dünya düzeni kuran yeryüzü muktedirlerininOrtadoğu'da kurdukları düzende sınırlar ve devletlerihtiyaca göre dizayn edilmişti.Endüstri çağı başlarken, emperyal yönetimler dağılmış, üniter devletler kurulmuştu.

Yüzyıl sonra, bilişimden dijital devrime uzanan süreçte, yeni Dünya düzeni öncülleri ortaya çıkmaya başladı.

Yeryüzünü dizayn eden güçler, paranın ve mülkiyetin yeniden tanımlanacağı, devletlerin dönüşeceği, sınırların yenidençizileceği çağı 40 yıldır işaret ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölgesinde olan bitenibugün okumakta zorlanıyor ise, elan devlet politikası oluşmamışsa, 40 yıldır ne yapılıyor? Siyasal partilere, ülkeyi yönetenlere ve yönetmeye aday olanlara bunu sormak gerek.

Ortadoğu'da yazılan kıyamet senaryoları gereği 40 bin veya 140 bin insanınölmesi, kapitalistlerin sorunu değildir. Aramızdan kaç kişinin öleceği hiçbir zamanmuktedirlerin sorunu olmadı.

Dolayısıyla, İsrail'in, İran'ın veya Lübnan'ın kime, ne zaman saldırdığını bütün gün medyada konuşmak yerine,gösteriye dönüşen bu savaşın arka planında yer alan güçler dengesine bakmak gerekir. Problematik doğru okunmalı.

Bundan 45 yıl önce, Humeyni'nin Paris'ten çıkıp gelmesiyle İran'da başlayan İslam devriminin arkasında duran Batı, nedense yok sayılıyor. IŞİD'in ortaya çıkışı, Batı'nın ASALA'dan bozma PKK operasyonu… Kimin kime çalıştığı tam bir muamma iken o Gayya kuyusunda olan biteni söylemek ne mümkün!

Uluslararası sistemde yeni dengeler oluşuyor. Bu dengede, Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkeler ile ABD, AB ülkelerinin oluşturduğu Batı Bloku arasında oluşan gerilim alanı, barışa değil, savaşa odaklı.

Kapitalist üretim koşulları tamamen değişiyor. Gerek yapay zeka kontrolünde üretim koşulları gerek iklim krizinin yarattığı üretim koşulları, emeğin, işçi sınıfının, üretim ve tüketim kültürünündeğişmesine yol açtı.

Yeni sosyoloji, akıllı devlet vekent yönetimi, tarım ve endüstride yapay zekabağlamındayeni üretim politikası, emeğin yeni durumu gibi insanlığı kapitalizm sonrasına taşıyacak çağ değişimi kimlerin kontrolünde gerçekleşiyor? Doğu-Batı arasındaki dehşet dengesi nasıl oluşuyor?

Dünya, dijital devrim eşliğinde yeni bir çağa giriyor. Bu çağda insanın başına neler gelebileceğini, yapay zeka gösteriyor. Endüstri çağından sonra olacaklara kafa yormayan ülkeler, sistemin periferisinde nal toplayacak.

Gelin görün ki siyasilerin böyle kaygıları yok. 'Dert üstü murat üstü' günlerini gün etmekten ötesi umurlarında değil.