Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos Ayı Olağan Meclisinin 3'üncü oturumu gerçekleştirildi. Oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yokluğunda Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık yaptı.

YILDIZ: KURTARMA EKİPLERİ SU ALACAĞIMIZ YANGIN İSTASYONU YOK DEDİLER
Meclis açılışında yaşanan yangın felaketi hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, 'Şu an çok büyük felaketle karşı karşıyayız. O yüzden tüm İzmir'e geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Birçok arkadaşımız da bölgedeydi, karşılaştık. Biz de alandaydık. Bir hususu hatırlatmak için söz aldım. Bugün Körfez Evleri'nde alanı gezerken kurtarma ekiplerinin haklı bir eleştirisi oldu. Büyük büyük siteler var ama maalesef burada su alacağımız yangın istasyonu yok dediler. Biz ileride bir önerge hazırlayabiliriz. Çünkü bu zorunluluk haline geldi. Şu an hem Valilik ekipleri hem Büyükşehir ekipleri bu felaketi önlemek için mücadele ediyorlar. Biz grup olarak meclisi yapmama arzusundaydık ama mevzuat gereği yapmak zorundaydık. Tüm İzmir'e geçmiş olsun' diye konuştu.

İNANÇ: UMUT EDİYORUM Kİ HAVA KOŞULLARI BİZE YARDIM ETSİN
Sigara izmaritlerinin söndürülmeden atılmasına tepki gösteren Meclis Başkanvekili Altan İnanç, 'Bütün İzmir'imize geçmiş olsun. Yangından zarar gören bütün yurttaşlarımıza geçmiş olsun. Yangından zarar gören yurttaşlarımızın gördüğü zararı telafisi ile ilgili hem Büyükşehir'imiz hem merkezi hükümet gerekli çalışmalar yapacaklar. Buradan iletelim; bölgemizde İzmir'imizde yaz ayları boyunca meydana yangınlar meydana geliyor. Sigara izmaritleri yüzünden yangınlar meydana geliyor. Bu alışkanlık kolay bırakılamıyor. Bu bazen şahsi alışkanlıklara dönüşüyor. Sigara kullanan arkadaşlarımız direkt atıyor. Sigara sağlığa zararlı, kullandığınız sigaradan son nefes alıp direk atıyorlar. Yanıyor mu sönüyor mu denilmeksizin bu hareket doğal refleksmiş gibi yapılıyor. İnsan kaynaklı orman yangınların önlenebilmesi yine bize, insana bağlı. Bu kendimize doğal gelen alışkanlıklarımızı terk etmemize bağlı. Yangın hayvan barınağımıza kadar geldi. Oradaki canlılarımızı yangının felaketinden kurtardık. Onlara zarar gelmesine ekiplerimiz engel oldular. İlçe belediyelerimiz de yardıma geldi. İzmir'in her yerinden cansiperane ekiplerimiz yangına müdahale ettiler. Henüz söndürebilmiş değil, üzülerek söyleyeyim. Umut ediyorum ki hava koşulları bize yardım etsin, rüzgar kesilsin. Bu felaket hemen sonlandırılsın' dedi.

BASMANE ÇUKURU İÇİN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim 2020 depreminde hasar alan ve sonrasında yıkılan Konak'taki ana hizmet binası yapımı bir türlü başlanamazken, Büyükşehir Belediyesi binayı inşa etmek için Basmane Çukuru olarak da bilinen alandaki payını TMSF'ye devretmesi karşılığı binasını yaptırmak için harekete geçti. Bu kapsamda TMSF ile yapılan görüşmeler sonrası Basmane Çukuru'nda plan değişikliğine gitmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut imar planındaki yapılaşma koşullarının ve plan notlarının düzenlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Koruma Bölge Kuruluna iletilme önerisi meclis gündemine geldi. Oy çokluğuyla kabul edilen ilgili önerge mecliste tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: KAZANILMIŞ DAVANIN RİSKE GİRDİĞİ KANAATİNDEYİZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, 'İzmir gündeminde Basmane Çukuru olarak bilinen parseli kapsayan bir gündem bu. Böyle bir sorunun çözüme gitmesini olumlu karşılıyoruz. Ancak kaygılandığımız eksik gördüğümüz noktalar var. Burada komisyonda bize ayrıntılı hukuki süreçten bahsettiler. TMSF ile bir mutabakat var ve onunla birlikte bir plan değişikliği söz konusu. Bu nedenle Konak'ta yüksek binanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Hukuki kaygılarımız var. Dün aldığımız bilgilerde 2013 yılı planlarına dönmüş, büyükşehir belediyemiz varken bir plan tadilatı ile hukuki tartışma noktasına açıyoruz. Bir parsel planlaması. Daha önce parsel içinde belediye hizmet binası tanımı vardır. Bugün ise Konak'taki parselimizi tanımlayan bir plan notu getiriyoruz. Her ne kadar binan Konak'ta yapılmasına sıcak bakmasak da belki başka bir protokolle farklı yönetilebilirdi. Kazanılmış davanın riske girdiği kanaatindeyiz' diye konuştu.

YILDIR: KOLAYCA ULAŞILIR BİNA OLMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, 'Bunu çok önemli girişim olduğunu arkadaşlarımız da söylüyorlar. Biz Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediye binasının olması önemli. Tarihsel önemi ayrıca tekrar konuşabiliriz. Konak Meydanı yakın çevresini kapsayan 1 numaralı Kültür Tabiat Koruma Kurulunun kararı ile tescillenen ve sınır belirlenen SİT alanı içinde kalmaktadır. Bu nedenle yapılması gereken şey koruma amacı imar planı hazırlamaktır. Büyükşehir belediye binası ile 1994 yılında bu yana 30 yıllık bir süreç var. Elde edilmiş vatandaşın kolayca ulaşabileceği bir binanın var olması bizim için oldukça önemli' dedi.

YILDIZ: 2 KATI GEÇMEYEN SEMBOLİK BİNAYI DESTEKLERİZ
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise, 'Biz geçtiğimiz dönem buraya sembolik bir binanın yapılmasını önermiştik. Geçen dönem burası ile ilgili bir yarışma yapılmıştı. Bizim çizgimiz geçtiğimiz dönemde netti, Hamza Bey'in açıkladığı projede de nettir. Biz 5-6 katlı bir bina yerine geçmiş dönemdeki yarışma sonuçlarına da göre 2 katı geçmeyen sembolik bir binayı destekleriz' ifadelerin kullandı.

İNANÇ: 2014'LÜ YILLAR GÖZÜMÜN ÖNÜNE GELDİ
Başkanvekili Altan İnanç ise, 'Hakan Bey ve Levent Bey konuşurken ben 2014'lü yılları gözümden geçirdim. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini tüm şehir kapsayacağını belirten büyükşehir yasasının geçtiği yıl. Bazı beldeler ilçe olarak kuruldu. O yasa bizim belde belediyelerini kapattı köy tüzel kişilikleri kaldırdı. Konak'ta eski tütün deposu diye adlandırılan bina İl Özel İdaresi tarafından restore edildi, yıkılan belediye binası ise o dönem güçlendirilip güçlendirilmemesi tartışması içindeydi' diye konuştu.

EGEŞEHİR'E DEVRE OY ÇOKLUĞU
Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.'nin talebi doğrultusunda; mülkiyeti İzmir Büyükşehir'e ait Cihan Palas'ın Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden, 10 yıllık intifa hakkının Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.'ye ayni sermaye olarak aktarılması, 10 yıllık intifa süresince restorasyon ve buna dayalı iş ve işlemlerin Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş. tarafından yürütülmesi hususunun oy çokluğu ile kabul edildi.

YILDIZ: ELEŞTİRİLERİMİZİN YAPICI OLARAK GÖRÜLMESİNİ İSTİYORUZ
Önerge hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, 'İlk 3 maddede ortaya koymak istediğimiz net bir tavır var. Geçmiş 5 yılda gerek belediye şirketlerimiz gerek belediyemizin ortaya koyduğu faaliyetler sorunlu hale gelmiş ve maddi durumları kontrol edemeyecek duruma gelmiş. Grubumuzun ortaya koyduğu yapıcı eleştiriler dikkate alınmalı. Ege Şehir A.Ş.'yi işçilerimize konut üretmek adına ayni sermaye olarak vermiştik. Ancak maalesef İZBETON'daki kooperatif sorunlarının çok daha büyüğü orada devam ediyor. İlk faaliyet raporunda İZBETON ve Ege Şehir A.Ş.'nin çalışmalarına dikkatli bakılması gerektiğini belirtmiştim. Ege Şehir A.Ş.'ye verdiğimiz arsa da gerekli çalışmaları yapmaması sonrası yeni bir yerin verilmesine, yüzde 95'i tamamlanmış bir yeri belediye denetimimizden çıkarıp başka bir yere vermemiz gibi detayların göz ardı edilmeden eleştirilerimizin yapıcı olarak görülmesini istiyoruz' dedi.

BALYELİ: EGE ŞEHİR PLANLAMAYI DİĞER ŞİRKETLERDEN AYIRMAK LAZIM
Ege Şehir Planlama'nın diğer şirketlerinde ayırmak gerektiğini ifade eden CHP'li Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, 'Ege Şehir Planlama'yı diğer şirketlerden ayırmak lazım. Ege Şehir A.Ş.'nin güçlendirilmesi gerektiği hepimizin malumu. Verilecek yer İzmir için önemli bir yer. Şu anda restorasyonun büyük çoğunluğu yapılmamış olması, binanın 10 yıllık süreç içinde bakıma ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmiyor. Hukuki olarak da herhangi bir sorun tespit edilmedi' dedi.

BOZTEPE: HEMEN BAĞIRMAYA BAŞLIYORSUNUZ
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, 'Daha önce Çiğli'de bir alanı buraya devrettik. Aradan geçen 3 yılda görüyoruz ki, orada yapacağı konutlarda ciddi kar edebilecekken, iyi bir çalışma yapabilseydi Ege Şehir Planlama bunları yapabilirdi. CHP il başkanımızın sosyal medyasının altındaki insanlar isyan etmezdi. Ege Şehir Planlama 10-15 bin konut yapmayı öneriyordu, onları yapmamış. Gidin parsel sorguda görün; bir parselde çivi bile çakılmamış. Ben burada yapıcı olmaya çalışıyorum ancak burada bir yere dokunduğumda hemen bağırmaya başlıyorsunuz' şeklinde konuştu.

İNANÇ: BAĞIRMAK, ÇAĞIRMAK GİBİ BİR SÖZ YAKIŞIYOR MU?
Konu dışına çıkılmaması talebinde bulunan Meclis Başkanvekili Altan İnanç, 'Hüsnü Bey, rica ediyorum. Özellikle size söylemek istiyorum. Burada meclisi yönetirken meclisin çalışma tüzüğünün öngördüğü tüm kuralları uygulamaya çalışıyorum. Bağırmak, çağırmak gibi bir söz yakışıyor mu? Dokunduğunuz zaman sıçrıyorsunuz gibi bir cümle yakışıyor mu? 'Filan belediye böyle yönetiliyor, şurada bu yapılıyor' diye bir benzetme olabilir mi? Burada İzmir Büyükşehir Belediye meclisini, 170 meclis üyesi CHP'de diyerek...' diye konuştu.

YILDIZ: BİZİM EN BÜYÜK ELEŞTİRİMİZ…
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yıldız, 'Meclisin gergin gitmesi arzusunda değilim ancak eğer biz oraya koyduğumuz maddelerdeki eleştiriler birbiri ile bağlantılı eleştiriler. Daha pazartesi günkü meclis tutanaklarını okuyun. Sadece grup başkanvekilinizin bile sokak hayvanları önergesi hakkında verdiği örnekler hakkında müdahale etmiyorsunuz, ben de aynı saygıyı kendi grubum için beklerim. Kooperatif gerçeği bir gerçektir. Bizim en büyük eleştirimiz şudur: Biz meselenin öznesini konuşalım. Ancak biz bir soru sorduğumuzda buna cevap almadığımız gibi genel siyasete girme örneği bizzat grubunuzda var. Bir an önce meclisi tamamlayıp yangın bölgesine gitmek istiyoruz. Ancak yaptığınız eleştiriye nezaketiniz karşısında çok doğru bulmadığımı ifade etmek isterim' dedi.

İNANÇ: ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TARAFINDAN…
Konu ile ilgili kısa bir bilgilendirmede bulunan İnanç, 'Bu, asliye ticaret mahkemesi tarafından belirlenecek bedel denileceği için sermaye artışı ile ilgili bir karar gerektirecektir' dedi.

YILDIR: HER KONU İKTİDARLA İLGİLİ
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır ise, 'Arkadaşımızın siyasi konuşmayı anlamadığını düşünüyorum. Bu hangi siyasi konuşma? Biz bir takım işleri yapacağız, herkes aklına gelecek her şeyi söyleyecek ancak bir dönüp 'siz bunu yapıyorsunuz' deme şansımız yok. Neden? Onlar muhalefet. Muhalefet olan arkadaşlarımız bu ülkede iktidar. Burada konuşulanlar İzBB'yi ilgilendiren her konu iktidarla da ilgili' diye konuştu.

İNANÇ: ADALETLİ OLMAYA ÇALIŞARAK MECLİSİ YÖNETİYORUM
Son olarak konuşan Meclis Başkanvekili Altan İnanç ise, 'Ben bu kürsüye çıktıktan sonra meclis üyelerimiz partisini ayırmaksızın herkese karşı hak ve adaletli olmaya çalışarak meclisi yönetmeye çalışıyorum' ifadelerini kullandı.

AYDEMİR: HİÇBİR BİNANIN ÖNÜNDE İZSU'NUN YANGIN VANALARI YOK
Yangın vanalarının eksikliğinden bahseden AK Partili Meclis Üyesi Latif Aydemir, 'Çok duygulandım. En son geldiğimiz yerde elektriğin açılmasıyla tekrar yangınlar başladı. Ben bu dönemde burada bulunan belediye başkanlarımızı ilgilendirmeyebilir ama bu yanan evlerimizdeki… Bizler nasıl bir inşaat ruhsatı için iş yeri açma ruhsatı için… Buranın çok iyi değerlendirilmesini istiyorum. Çünkü orada herkes feryat figan ağlıyor. Burada bulunan arkadaşlar olarak bizlerde bir parçasıyız. Eğer temel üstü, işyeri açma gsmyi verirken… Kontrolsüz güç güç olmadığını fark ettim. Binaların yüzde 70'inde yüksek yapılarda… Önce iğneyi kendimize batırmalıyız. Evlerdeki ve apartmanlardaki 15 metre itfaiye yürüme mesafesinden dolayı 16'ncı metreye giren yerlerde ruhsat verilemiyor. Fakat en büyük eksiklik İZSU'ya ait yangın söndürme vanalarının olması gereken yerlerde olmaması… Hiçbir binada yok. Binalarda İZSU'nun yapması gereken asli görevi olan vanalar konulsaydı… Şu insanların vebalini taşıyoruz, kontrolsüz güç güç değildir. Siyasi parti gözetmeksiniz söylüyorum, hiçbir binanın önünde İZSU'nun yangın vanaları yok! Bu vana olsaydı bugün… Ateş düştüğü yeri yakıyor. Vanaların olmaması bence bizim yüz karamızdır. Öz eleştiri yapalım diye söylüyorum. Bu vanalar orada olsaydı mal ve can güvenliğiyle ilgili sorun yaşanmazdı. Birinci derece yanık insanlar gördüm. Bugün hayvan haklarını bizimle konuşacaksınız, konuşunca destur alacaksınız diyen meclis üyemizi o telef olan hayvanlarımızın yanında görseydi. Önce can güvenliği, sonra mal güvenliği… Yanan Karşıyaka Sanayi sitesinde bile bir adet vana yok' dedi.