Çocuk istismarını önlemek için çocuklarımızı nasıl eğitmemiz gerektiği konusunda sıkça konuştuğumuz şu günlerde, buna ek olarak çocuklar haricinde aileleri bu konu hakkında nasıl eğitmemiz gerektiği konusuna değinmek istiyorum
Çünkü
Bana göre anne ve baba olmak çok ciddi bir iştir.
Öyle ki bir insan bir hayat inşa eder anne baba bilinçli ya da bilinçsiz bir biçimde.
Bir insanın yaşamının nasıl şekilleneceğine dair tohumların ekildiği 0-6 yaş dönemini göz önünde bulunduracak olursak anne ve babanın görevinin ne kadar hassas olduğunu anlayabiliriz sanıyorum.
Buna göre çocuklar ilk eğitimlerini anne ve babalarından alırlar. Dolayısıyla dışarıda karşılaşabilecekleri tehlikeler karşısında nasıl davranacaklarını sizlerin onlara karşı sergilediğiniz tutum ve davranışlar belirler.
Öncellikle çocuklarınızı korumaya çalışırken kendinizden de korumanın önemini belirtmek istiyorum. İstemeden de olsa zaman zaman çocuklar kendi anne ve babasının fiziksel veya duygusal istismarına maruz kalıyorlar.
Çocukları azarlamak onlara tokat atmak gibi şiddet uygulamanın yanı sıra günlük yaşamlarında farkında olmadan çocuklarına ciddi psikolojik zarar veren davranışlarda bulunan ailelerin sayısı maalesef çok fazla
Peki
Çocuklarını her türlü istismara karşı korumak için anne ve baba nasıl davranmalı
En önemlisi çocuklarınızla olan iletişiminizdir. Onların size güvenmesini sağlayın
Çocuklarınız üzerinde otorite sağlamak adına küçücük yüreklerine korku salmak yerine sevgiyle bilgilendirerek kendi güçlerini korumalarını sağlayın.
Sürekli kendi isteklerinizi kendi doğrularınızı çocuklarınıza kabul ettirmeye çalışmanız onların 'HAYIR' diyebilme özgürlüğünü elinden alır ve size 'HAYIR' diyemeyen çocuğunuz emin olun dışarıda her hangi bir tehlike durumunda da 'HAYIR' diyemeyecektir.
Yabancılardan harçlık, para vs. gibi küçükte olsa hediyeler almanın güvenli olmayacağını uygun şekilde anlatın.
LÜTFEN!
Çocuklarınızdan sizin gibi düşünmelerini beklemeyin.
Anne ve baba çocuklar için güvenilir kaynaklardır, siz onlara zorla bir şeyleri kabul ettirdikçe onlar bunu olağan bir durum olarak algılayıp yabancıların onlara sunduğu dayatmaları kabul etmekte bir sakınca görmeyeceklerdir.
Çocuklarınız sizinle her şeyi konuşabilmeli, hiçbir şey için onları yargılamayın, bu onların her hangi bir tehlike ile karşı karşıya kaldıklarında size koşup her şeyi olduğu gibi anlatmalarını sağlayacaktır.
Çocuklarınızı öpmek istediğinizde 'seni öpebilir miyim' diye sorun, müsaade ederlerse onları öpebilirsiniz. Eğer müsaade etmezlerse onları suçlamadan kabul edin ve kendileri istemediği sürece onlara dokunmayın.
Çocuklarınızı severken hırpalayarak sevmeyin, hırpalanmaya alışkın olmayan çocuklar tehlikeli bir durumda garipliği sezecektir. Bu onların bir başkasının yaklaşımının iyi niyetli mi yoksa kötü niyetli mi olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır.
Çocuklarınıza güvenin ve onların hislerini takip edin mesafeli durduğu herhangi biri için onları azarlamayın ve neden çocuğunuzun bu kişiye karşı mesafeli durduğunu, istemediğini ya da garip davrandığını çocuğunuza hissettirmeden gözlemleyin.
Çocuklarınızın özellikle akraba, arkadaş, komşu gibi birinci dereceden yakınlığı olmayan kişilerce çok fazla sevilip öpülmesine, dokunulmasına müsaade etmeyin.
Çocuklarınızın cinsellikle ilgili sorularını uygun bir biçimde yanıtlayın Ayıp günah gibi söylemlerle geçiştirip kendilerini suçlu hissetmelerini sağlamayın. Mahremiyeti de mutlaka öğretin.
Günlük yaşam içerisinde yaşları kaç olursa olsun çocuklarınızın kendi özel alanlarına saygı duyun örneğin kız çocuklarınızın saçlarını sizin zevkinize göre değil onların istediği gibi şekillendirilmesine müsaade edin, erkek çocuklarınızın da istediği kıyafeti giymelerine izin verin mesela.
Onlara zarar verebilecek şeyler dışında LÜTFEN bırakın sizin değil onların istedikleri olsun.
Kendi isteklerinizi kendinize uygulayın çocuklarınıza değil!
Çocuklarınıza sadece onların kendi tercihleri çerçevesinde alternatifler sunabilirsiniz.
Adil olan budur! Çocuklarınıza haksızlık etmeyin.
Bunlar küçük detaylar gibi görünse de hayati önem taşıyan unsurlardır.
Unutmayın!
Yaşları kaç olursa olsun onlar birer bireydirler ve onların isteklerine uygun davranmanız özgüvenlerinin gelişmesini böylece yabancılara karşı itiraz edebilme haklarının olduğunu bilmelerini sağlayacaktır
Aileleri tarafından baskılanan, susturulan, hakları hiçe sayılan çocuklar her türlü istismara daha açık olurlar.