Nedim ATİLLA
Bir kültür şehrini adımlamak
25 Ağustos 2024 Pazar

Geçtiğimiz günlerde bir hafta boyunca bir kültür şehrini adımlamanın keyfini sürdüm. Berlin’in… Bu kim bilir kaçıncı gidişim ve Berlin’in her seferinde size anlatacağı yeni bir şeyler var… Almanya'nın başkenti, zengin tarihi, çeşitli sanat ve kültür sahneleri, dünyaca ünlü müzeleri ve canlı etkinlikleriyle müthiş bir yaz geçiriyor.  Kültürel hayatı son derece sığ bir şehrin insanı ne kadar moral bozucu ise… Böyle şehrin insanı olmak ne güzel.

Berlin, tarih boyunca birçok önemli olaya tanıklık etmiş. Brandenburg Kapısı, Berlin Duvarı, Reichstag gibi tarihi yapılar ve anıtlar, şehrin geçmişine dair derin bir anlayış sunuyor. Ayrıca, Berlin'in mimarisi, Gotik, Barok, Rokoko ve Modernist stilleri içeren geniş bir yelpazeye sahip.

Berlin’e gelen turistlerin yüzde 50’si sanat meraklılarından oluşuyormuş. Bunların önemli buluşma yeri Kültür Forum denilen geniş alan… Berlin Kültür Forumu (Kulturforum), kentin merkezinde yer alan, müze, konser salonları ve kütüphaneler gibi çeşitli kültürel kurumların bulunduğu önemli bir kültürel kompleks… Gemäldegalerie isimli galeride 13. ve 18. yüzyıllar arasındaki Avrupa resim sanatından çok değerli eserler var. Birkaçını sayayım: Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Raphael, Caravaggio, Rembrandt ve Vermeer…

Biz de Gemäldegalerie’de nefis bir sergi gezdik. Güler yüzlerin ressamı Frans Hals’ın müthiş bir Retrospektifini gördük. Her yönüyle mükemmeldi. En yakın arkadaşımla yüzümüze Hals’ın tablolarından üretilmiş küçük maskelerden bile taktık.

***

Neue Nationalgalerie’ye de hayran kaldık. Binanın kendisi modernist mimarinin önemli örneklerinden biri… 20. yüzyıl sanat eserleri öne çıkıyor bu galeride. Alman Ekspresyonizmi, Bauhaus, Dada, Yeni Nesnellik, Abstrakt Sanat ve diğer modern sanat akımlarının eserleri. Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee ve Pablo Picasso gibi sanatçıların eserlerini heyecanla gezdik.  

Bu forumda bulunan Berlin Devlet Kütüphanesi Almanya'nın en büyük bilimsel kütüphanesi. Milyonlarca kitap, el yazması, harita ve diğer arşiv materyallerine ev sahipliği yapıyor. Johann Wolfgang von Goethe'nin el yazmaları, Martin Luther'in yazıları ve diğer tarihi belgeleri burada gördük.

Berlin Kültür Forumu, sanat ve kültür meraklıları için zengin bir deneyim sunuyor… Geniş ve çeşitli koleksiyonları, etkileyici mimarisi ve dünya çapında tanınmış performansları ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Biz de yaşadık açıkçası…

Berlin, sayısız müzesi ve galerisi ile ünlü. Şehirdeki en önemli müze kompleksi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Müzeler Adası… Bu komplekste Pergamon Müzesi, Altes Müzesi, Bode Müzesi ve Neues Müzesi gibi önemli müzeler bulunur. Ayrıca, modern sanatın sergilendiği Hamburger Bahnhof ve Berlinische Galerie gibi yerler de ziyaretçilere açık… Ne yazık ki Bergama çalıntısı Zeus Sunağı’nı bu kez göremedik. 1930’da açılan ama halen kapalı olan  Pergamon Museum’un en önemli eseri Bergama’dan kaçırılıp getirilmiş olan Zeus Sunağı… Bu müzede ne ararsanız var: Antik Yunan, Roma, Babil ve İslam sanatından harika eserler. Müze, üç ana bölümden oluşur: Antik Eserler Koleksiyonu, Yakın Doğu Müzesi ve İslam Sanatı Müzesi. Pergamon Sunağı, Babil'in İştar Kapısı ve Milet Agora Kapısı tamamen Osmanlı toprağı buluntuları.

Berlin Müzeler Adası, sanat ve tarih meraklıları için gerçek bir cennet. Bu adada yer alan müzeler, ziyaretçilere insanlık tarihinin farklı dönemlerine ve kültürlerine dair derin bir bakış sunuyor. Biz bir tam gün ayırdık ama yetmedi.

1830’da açılan Altes Museum (Eski Müze) koleksiyonunda Antik Yunan, Roma ve Etrüsk sanat eserleri var. Müze, Almanya'daki ilk kamuya açık müze olarak bilinir ve Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm tarafından inşa ettirilmiş.

1876’da açılan Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri) koleksiyonunda: 19. yüzyıl Alman sanat eserleri, özellikle Romantizm, Biedermeier, Empresyonizm ve erken modern sanat ürünleri gördük. Caspar David Friedrich, Adolph von Menzel ve Edouard Manet gibi sanatçıların değerli tabloları içinde kaybolmak işten bile değil.

1859’da açılan Neues Museum (Yeni Müze) koleksiyonunda ise Mısır ve Prehistorya eserleri var. En önemli eser Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin büstü… Müze, II. Dünya Savaşı'nda büyük hasar görmüş ve 2009 yılında yeniden açılmış.

Adını ilk küratöründen alan Bode Museum 1904’te açılmış, İstanbul’dan gelmiş yüzlerce esere ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonda, Bizans sanatı, Ortaçağ, Rönesans ve Barok dönemi heykelleri, madalyonlar ve sikkeler. Bizans İmparatoru II. Justinianus'un mozaikleri ve Botticelli'nin Madonna ve Çocuk heykeli çok kıymetli parçalar…

Berlin notlarını anlatmaya devam edeceğim…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esin Kurt 27 Ağustos 2024 Salı 16:28

Müzeyi keyifle gezmiş kadar olduk.Buyuk emekle hazırlanmış oldugu belli....Devamını heyecanla bekliyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Murat Tuncay 26 Ağustos 2024 Pazartesi 05:29

Bir kültür kentini adımlamak, sokaklarinda ve müzelerinde "Güzel" i yudum yudum yaşamak, içine sindirmek ve yaşamını sözlerini, girişimlerini günlük bencilliklerin hantallaştiran etkilerinin üzerine çıkarmak demek. Kültür kenti içinde yaşayanları eğitir Konser salonlarında, tiyatroları, müzeleri, galeri, lokantaları, kafeleri, kütüphaneleri, hatta sokakları ve eski-yeni mimarisiyle eğitir, insanların kültür kentlerine ulaşma, paylaşma isteklerinin nedeni budur.Kent insanları güzel ile yıkar, yeniler,inceltir, dahabir insan yapar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva