Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
26 Temmuz 2024 Cuma

Belediyelerin borç batağında olduğunu, parti değiştiren şehirlerdeki devir teslim törenlerinden sonra yapılan açıklamalardan görüyoruz. Özellikle son seçimlerde AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerde, yeni belediye başkanları astronomik borç rakamlarını içeren listeleri Belediye binasına asmışlardı.

Gerçekten de hizmet ve yatırım ile açıklanması zor bir durum. Bir kısmını Pandemi dönemi gelir gider dengesinin bozulması ile açıklasak bile, belediyelerin içinde bulunduğu bu borç batağı, esas itibarıyla kötü yönetimlerden kaynaklanmaktadır.

Dikkat ederseniz görevi teslim alan bazı CHP’li belediye başkanları personel sayısının yanı sıra kiralanan lüks araçlar ve makam odaları görüntüleri paylaştılar. Bir de belediyede görevi olmayan bankamatik personel vs.

Mesele bunlarla da sınırlı değil, ihaleler ve belediye malları satışlarındaki çok şüpheli ilişkiler de önemli. Belediye başkanlarının kişisel harcamaları, seyahatleri, temsil giderleri ve reklam giderlerinden söz eden pek yok dikkat ederseniz.

Ancak bunlar madalyonun bir tarafı sadece. AKP ve MHP belediyeleri kötü yönetmiş demek doğru bir tespittir ama eksik bir açıklamadır. CHP’li belediyelerde durum nedir? Bu yeterince açıklanmadı mesela. CHP’li bir başkandan yine CHP’li bir başkana devredilen tablolar biraz yarım ağızla dile getirildi.

Bunun iki nedeni olabilir. Öne çıkan birinci neden, kol kırılır yen içinde kalır sığlığı. İkinci ve bana göre daha önemli gerekçe ise, aynı yöntemi sürdürme eğilimi. Böyle bir açıklama yapmak belli ölçüde kendini bağlamaktır çünkü.

İzmir Büyükşehir yeni Belediye Başkanı Cemil Tugay, gümbür gümbür değil ama sessizce bazı açıklamalar yaptı. Belediye şirketlerinin iflas aşamasında olduğunu ve müteahhit borçlarının ödenemediğini söyledi. Ayrıca seçimden bir ay önce, ihtiyaç olmadığı halde binlerce personel alımı yapıldığını da paylaştı.

Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuya yönelik olarak yeni bir siyasi mücadele alanı tarif etti. İstanbul’u alan Türkiye’yi alır diyen ve kendi kariyerini de böyle oluşturan Erdoğan, CHP ve İmamoğlu’nu zora sokmak için “belediyeler borçlarını ödesin” dedi.

Burada amaç CHP’yi zora sokmak. Bu çok açık. Yirmi yıldır gündeme gelmeyen bir konu şimdi neden gündeme geldi? Yirmi yıldır AKP’li ve MHP’li belediyeler boğazına kadar borç yaparken neden bu akla gelmedi de şimdi hatırlandı?

Çok açık, CHP belediyeleri iyi yönetemiyor imajını oluşturmak. Belediyeler eş dost kollama yeri oldu mu? Evet oldu. Biz bunu söyleriz de, damadını Bakan yapan Erdoğan’ın söylemesi biraz tuhaf değil mi?

Üstelik üç ay önce devralınan belediyelerin borçlarını kim yapmış, bunu açıklamıyor. Yani “Bu borçlarınızı ödeyin” dediği belediyelerin çoğunun borcu AKP’li ve MHP’li yönetimlerden miras kalmadı mı? Kurumda devamlılık vardır ama bunun siyasi vebali de olmalı.

Denizli, Manisa, Uşak, Balıkesir belediyelerinin borçları AKP ve MHP’nin kötü yönetiminin sonucu. Tabii İzmir ve bazı ilçe belediyelerindeki borçların da CHP’li kötü yöneticilere ait olduğu gerçeğini buna eklemek lazım.

Bundan 30-35 yıl önce sağ ve sol belediyecilik bu bakımdan da oldukça farklı idi. Sol ya da sosyal demokrat belediyecilik denince akla gelenler ile sağ belediyecilik için aynı değildi.

Şimdi neo liberal kent yönetim anlayışı, pek çok açıdan partiler arasındaki bu farkları silikleştirdi. “Sosyal Belediyecilikten ganimet belediyeciliğine” gelecek yazımızın başlığı olsun.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
partili 30 Temmuz 2024 Salı 09:59

nasıl olmasın ki. tüm partiler aynı. bir chp'li vekil yarımada tarafındaki hemşehrisi belediye başkanının yanına bir bayanı işe sokuyor görevi başkan yardımcılığı, maaş tavandan. başkan yard. hanımefendi belediyeye hiç uğramıyor. yeni seçilen chp'li bld bşk. ilk iş olarak bu başkan yardımcısının görevine son veriyor. o vekil bu kez kuzey tarafında bir belediye başkanından rica ediyor bu vekil kılıçdaroğlu'nun İzmir temsilcisi muamelesi gördüğü için, KK genel başkanlıktan ayrılınca domino etkisiyle talepleri de artık kabul görmüyor. vatandaş olarak da biz belediyelere vergilerimizi gecikme zammı ya da yapılandırma faizleriyle ödemeye devam ediyoruz. 80'li yıllardaki banka reklamı sloganı gibi değil mi: " yok aslında birbirimizden farkımız ama biz bankayız"...

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva