Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
28 Ağustos 2024 Çarşamba

Sarisin bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı.

Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye’sindeki Şayak Kalpaklı Adam…Yani dünya için büyük lider, bizimiçin Deniz gözlü güzel Atamız…Türk ulusunun kurtuluş destanında tarihi dönüm noktası olan Büyük Taarruz… 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz, Mustafa Kemal önderliğinde halkın ve ordusunun işgalcilere karşı kazanacağı büyük zaferin ilk adımıydı, İzmir’in kurtuluşuna doğru...

Deniz Gözlü Atamız

Dedelerimiz Atamızla birlikte gerçekten bir destan yazmış. Ne kadar ansak, anlamaya çalışsak o günleri zor, çok zor, değerini bilmemiz bir o kadar önemli… Bana bugün gelen bir iletideki öyküyü, tarihi bir olayı burada paylaşmak ve Atamızı bir daha anmak istiyorum:

Tarih 30 Ağustos 1968. Afyon Lisesi öğretmeni Sabri Tanrıkut, öğretmen arkadaşlarıyla   törene katıldı.Konuşmacılardan birisi kurtuluş savaşımızın süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay Paşa’ydı. Bir albay, Paşa’nın koluna girdi.Kürsüye çıkmasına yardımcı oldu.Fahrettin Altay Paşa konuşmasına şöyle başladı:

“Bana Mustafa Kemal’i anlatır mısınız? dediler.Ben de memnuniyetle kabul ettim ve geldim. “Planlandığı şekilde 26 Ağustos 1922 sabahı saat 05.00’te başta Mustafa Kemal olmak üzere İsmet Paşa, Fevzi Çakmak, Nurettin Paşa, ben ve diğer komutanlar, ordu karargahı olarak Afyon Kocatepe’deydik. Plan gereği taarruz, önce top atışlarıyla başladı. Bu bir baskındı. 20 dakika sürdü.Ardından ‘Tahrip’ atışları yapıldı. Bu da 10 dakika devam etti.Yunan mevzilerindeki makineli tüfek yuvaları, Yunan topları, tel örgüleri hedef alındı.Komutanlar olarak bizler de top atışlarının sonucunu görmeye çalışıyor, alt kademelere iletmek üzere Mustafa Kemal’in emrini bekliyorduk.

Seni Bize Allah Gönderdi Kemal

Sonuçta, Yunan mevzilerinde alevlerin yükseldiğini, hedeflerini vurulduğunu, düşmanın mevzilerini terk ederek geri çekilmekte olduğunu gördük.Mustafa Kemal’e yöneldik.O’nun taarruz ve takip emrini bekliyorduk.Ne var ki O, gözlerini Yunan mevzilerinden ayırmıyor ve geri çekilen Yunan ordusunu izliyordu. ‘Haydi Kemal, düşman kaçıyor, taarruz enirini ver’ dedi.

Mustafa Kemal:‘Dur Abi’ diye cevap verdi.Bir süre sonra Fevzi Çakmak, ‘Kemal, tarihi bir fırsatı kaçırıyorsun, düşman yeni mevzilerine yerleşecek, emrini ver artık’ diye ısrarda bulundu.Mustafa Kemal, yine ‘Dur abi’ dedi.Bir süre daha geçti. Fevzi Çakmak bu kez ‘Allah aşkına Kemal ver şu emri, komutanlar seni bekliyor, yeter artık’ diye sesini yükseltti.Mustafa Kemal yine ‘Dur Abi’ dediği sırada beklenmedik bir olay meydana geldi.

Bana Mustafa Kemal’i Anlat Dediler

Yunan ordusunun terk ettiği mevzilerde cehennemi patlamalar başladı.Mustafa Kemal’in taarruz ve takip emrini geciktirme sebebi anlaşıldı.Yunan ordusu, geri çekilirken cephe boyunca mevzilere saatli bombalarını yerleştirmiş, askerlerimize tuzak hazırlamışlardı. Mustafa Kemal’in öngörüsü, büyük bir felaketi önlemişti.Taarruzda ısrar eden.

Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal’e sarıldı.‘Seni bize Allah mı gönderdi Kemal?’ dedi.Müteakiben süngü hücumu ve ileri top atışları emrini aldık.

Bana ‘Mustafa Kemal’i anlat’ dediler. İşte Mustafa Kemal budur” dedi.Pusulamız Atamız… O’nun her sözü, her nasihati… Pusulamız dedelerimizin fedakarlığı, bilinci… Bayramımız kutlu olsun…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Keriman Alp 1 Eylül 2024 Pazar 00:45

İlk okulda öğrendiğim bu şiir parçasını hiç unut muyorum, halâ heyecanla okurum 26 Ağustos gece sabaha karşı Topların çelik ağzı çaldı bir hûcum marşı

Yorumu oyla      0      0  
Yücel Nural 30 Ağustos 2024 Cuma 14:39

Sevgili Berna bu çok anlamlı bilgıle? herkesi aydınlatmalı. Çoklu olarak paylaştım. Teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
Ceyda ergin 30 Ağustos 2024 Cuma 14:22

Bundan daha güzel anlatılamazdı,okurken gözlerim dolduDünya lidei Atattürk ve silah arkadaşları ve bu Vatan için canını veren tüm Şehirlerimiz nurlarda olun ,sizlerin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva