Tayfun MARO
Yazı tahakküm aracı olunca
1 Ekim 2023 Pazar

Toplumsallaşan insan, yazının bulunmasından sonra kayıt altına alındı. Böylece, kayıt altına alınan insanı kamusal alanda sürgit kontrol altında tutmak mümkün oldu.

Yazı, her türlü iktidar ilişkisinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini mümkün kılandır. Çünkü tahakküm doğasında var. Yazı, talimattır.

Binlerce sayfa yazılmak suretiyle üretilen bilginin onu okuyan azınlığa sağladığı üstünlük sayesinde insanlık yönetilebilir kitlelere dönüştü. Buna toplumsallaşma diyoruz. Ya da omurgası hiyerarşi olan iktidar toplumlarının inşası...

Tanrıyı da yazıya döken insan, dinin ve kutsal kitabın kuşatmasına girdikten sonra, tanrı fikrinden uzaklaştı. Tanrısal olanla doğrudan ilişkiden mahrum kaldı.

Daha sonra, sanayi toplumunda bilimin tanrılaştırılmasıyla ilerleyen ve aydınlanan modern insan, tapınacağı yeni bir tanrıya kavuştu; Bilim...

Binlerce sayfa yazarak düşüncenin efendisi olan düşünürler, yerine düşünerek aslında insanı aşağıladı. Soyutlamayı öğrenen insan kendi başına düşünmeye muktedirken, düşünürün kurduğu entelektüel iktidar altında aptallaştırıldı. Dijital çağda, tam da yapay zekanın insana yaptığı gibi.

Onbinlerce sayfa yazmak, insan aklına hükmederek muktedir olmaktan öte hangi ihtiyaca karşılık gelebilir? On sayfada anlatılabilecek bir mesele, neden 10 bin sayfa yazarak anlatılır?

Yazının insana hayatı öğretmek için inşa edilen didaktik yapısı hayata karşı… Hayatın orta yerine bırakılan laneti dirençli hale getiren yazı, esersizliğin, mülksüzlüğün dile gelmediği koşullarda, elini kolunu bağladığı insanı sisteme teslim ediyor.

Kayıt altına alınan insanın asıl dramı yazıyla başladı. Esaretin her türlüsüne başkaldırı, sisteme isyanla mümkündür.

Sisteme isyan ise ancak vaz geçmekle mümkün; yazılanları hükümsüz kılarak sistemin sunduklarından vaz geçmek…

Ve hayatı yeniden söylemek…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva